fbpixel

Search icon
Search
Ταλαιπωρήστε από ημικρανίες; Έτσι θα ανακουφιστείτε από τον έντονο πόνο
HEALTH

Ταλαιπωρήστε από ημικρανίες; Έτσι θα ανακουφιστείτε από τον έντονο πόνο

Μία δύσκολη κατάσταση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί


Τα τελευταία χρόνια, είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που καλούνται να δώσουν μία σκληρή κι επίπονη μάχη με τις ημικρανίες. Μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως και 72 ώρες κι εμφανίζονται τόσο σε παιδιά, όσο και ενήλικες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, ενώ σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση, που μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στη διατροφή, αλλά και σε μη καθορισμένες αιτίες.

Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν έχει δώσει ασφαλή απάντηση για την αιτία της εμφάνισής τους, ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι ημικρανίες αποτελούν μία οξεία ή και χρόνια πάθηση με εξατομικευμένα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό πόνο, που μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες στιγμές στη διάρκεια μίας ημέρας, ωστόσο, τα ευχάριστα νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί.

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη ζωή σας!

Τι είναι οι ημικρανίες;

carolina-heza-0ld4hf1fbv0-unsplash.jpg

First things first, υπάρχουν μέχρι και σήμερα πολλοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν έναν απλό, κοινό πονοκέφαλο, από την ημικρανία. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει -σε πρώτη φάση- μία ασφαλής διάγνωση. Η ημικρανία, σε αντίθεση με άλλους τύπους πονοκεφάλου, προκαλεί πιο σοβαρό πόνο, μεγαλύτερης έντασης. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν μόνο μία πλευρά του κεφαλιού, ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί η κεφαλαλγία ημικρανίας που να επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, ενώ πολύ συχνά ο πόνος συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, ο πόνος πίσω από το ένα μάτι ή το αυτί, ο πόνος στους κροτάφους κι η ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες, την ημικρανία με αύρα κι αυτήν χωρίς αύρα. Η φάση της αύρας, εμφανίζεται μόνο στο 10% περίπου των ασθενών, διαρκεί 15-30 λεπτά και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Συνήθως, πριν να κάνει την εμφάνισή του ο έντονος πόνος, δημιουργείται μία αίσθηση διανοητικής μείωσης κι αίσθηση τσουξίματος ή μουδιάσματος στο πρόσωπο ή τα χέρια. Η διαφοροποίηση μιας ημικρανίας από έναν παραδοσιακό πονοκέφαλο είναι σημαντική, καθώς μπορεί αλλάξει τον τρόπο θεραπείας, αλλά και να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών πονοκεφάλων. Σε περιόδους έξαρσης, οι ασθενείς που εμφανίζουν ημικρανίες -μπορεί να- δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους και βλέπουν τη συγκέντρωση και την απόδοσή τους στη δουλειά να μειώνεται λόγω του έντονου πόνου, γι' αυτό κι είναι σημαντικό να βρεθούν οι μέθοδοι για την ανακούφισή τους.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

anthony-tran-i-epv9dxg7u-unsplash.jpg

Έλαιο μέντας

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, ωστόσο, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το National Center for Complementary and Integrative Health, απέδειξε ότι το έλαιο μέντας είναι ένας σημαντικός σύμμαχος κατά της ημικρανίας, καθώς μπορεί να προσφέρει ανακούφιση ακόμη και στις περιπτώσεις πολύ έντονων πονοκεφάλων. Το έλαιο από μέντα περιέχει μενθόλη που μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να απαλύνεται ο πόνος σταδιακά. Σε αυτή την περίπτωση, συστήνεται η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου μέντας απευθείας στην περιοχή των κροτάφων, με κυκλικές κινήσεις κι ήπιο μασάζ, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου και της ζαλάδας.

Μασάζ

Εάν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ταλαιπωρούνται από έντονες ημικρανίες, είναι σημαντικό να εντάξετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μερικές συνεδρίες μασάζ, που θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τη ζωή σας. Έρευνες έχουν δείξει πως ένα μασάζ με πιέσεις σε όλο το σώμα, προσφέρει άμεση ανακούφιση, καθώς το συσσωρευμένο άγχος προκαλεί κεφαλαλγία κι ημικρανίες. Σε επίπεδο πρόληψης, το μασάζ πραγματοποιείται σε μεγάλη συχνότητα και βοηθά το σώμα να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο χαλάρωσης κι ανακούφισης από το άγχος κι αυτή η προσέγγιση, μειώνει σταδιακά την εμφάνιση μίας έντονης ημικρανίας, με τη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών και των σημείων ενεργοποίησης μυϊκού πόνου. Σε επίπεδο θεραπείας, το μασάζ συμβάλλει στην εκτόνωση της πίεσης που επήλθε στη διάρκεια μίας ημικρανίας και στο επίκεντρο βρίσκονται ο αυχένας, το κεφάλι κι οι ώμοι. 

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και πλέον έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές, καθώς είναι γνωστό πως έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία. Επιφέρει θετικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, αυξάνει την ευαισθησία απέναντι στους άλλους, μειώνει το στρες και καταπολεμά το άγχος και τις ψυχικές νόσους. Ωστόσο, αυτό που ίσως δε γνωρίζατε, είναι πως αποτελεί σύμμαχό σας στην αντιμετώπιση των έντονων ημικρανιών. Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από έρευνες που απέδειξαν πως άνθρωποι που έχουν ενσωματώσει τον διαλογισμό και την ελεγχόμενη αναπνοή στην καθημερινότητά τους, μπορούν να ρυθμίσουν πιο εύκολα την κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του στρες, με τις ημικρανίες να μειώνονται σημαντικά.

aiony-haust-f2ar0lttvai-unsplash.jpg

Γυμναστική

Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από έντονες ημικρανίες. Σύμφωνα με το The Migraine Trust, 30 λεπτά χαλαρής άσκησης περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση των έντονων συμπτωμάτων, εφόσον -φυσικά- διατηρηθεί μία μέτρια ένταση, προκειμένου να μην υπάρξει extra επιβάρυνση, που μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η άσκηση βοηθά στην παραγωγή φυσικών αναλγητικών στο σώμα και καταπολεμά το άγχος, εκτός από τα πολλά άλλα οφέλη που έχει για το σώμα και τον οργανισμό. 

Yoga

Η yoga προσφέρει χαλάρωση κι ευεξία κι είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, στην εποχή του Covid-19, πολλοί άνθρωποι είπαν το "ναι" κι απέκτησαν μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Μέσω ενός συνδυασμού στάσεων και τεχνικών αναπνοής, η yoga μπορεί να απαλύνει τον έντονο πόνο που προκαλούν οι ημικρανίες, καθώς η βαθιά αναπνοή απελευθερώνει την ένταση, ενώ οι διατάσεις του λαιμού, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατοντάδες online classes στο διαδίκτυο, που μπορείτε να δοκιμάσετε και να εντάξετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας και σύντομα, θα παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά σας.

Νερό

Η επαρκής και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, καθώς η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που προκαλεί έντονους πονοκεφάλους.. Σύμφωνα με έρευνες, η αφυδάτωση είναι συνήθως μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και ενώ ο λόγος δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής, πιστεύεται ότι ο όγκος του αίματος πέφτει, μόλις κάποιος αφυδατωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, επειδή δυσκολεύεται να φτάσει εκεί το αίμα. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αρχικά, προκειμένου να υπάρξει μία ασφαλής διάγνωση και να αποκλειστεί η ύπαρξη ενός σοβαρού ιατρικού προβλήματος.