fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο έρχεται στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο έρχεται στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο

Ανακαλύψτε τις καλύτερες προτάσεις


H άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Περιοδική έκθεση «Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας» στο Μουσείο Ακρόπολης

800x490px-0.jpg

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: «...της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;». Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης «φιρμανιού» του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon.

Info: Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), Δευτέρα 09:00 - 17:00, Τρίτη - Πέμπτη 09:00 - 20:00, Παρασκευή - Κυριακή 09:00 - 22:00.

Μυστήριο 189 - Μύθοι και Θρύλοι της Ελευσίνας

870399.jpg

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς ομιλία και έκθεση του κεραμίστα και αγγειογράφου Αθανάσιου Κατσαρά αφιερωμένες στην ελληνική κεραμική, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κεραμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων αποτελεί αντικείμενο ερευνητικής αναζήτησης αλλά και πειραματικών εφαρμογών. Ο αναγνωρισμένος Ελευσίνιος καλλιτέχνης (Εργαστήριο κεραμικής AMASIS) θα παρουσιάσει την έρευνά του πάνω στη μεγάλη αρχαία ελληνική κεραμική παράδοση μέσα από την κατασκευαστική προσέγγιση τριών Ελευσινιακών αμφορέων και άλλων επιλεγμένων εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Ο Αθανάσιος Κατσαράς χρησιμοποίησε χώμα από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και ζωγράφισε αρχέγονους μύθους και διακοσμητικά μοτίβα προσεγγίζοντας τις αρχαίες τεχνικές παραγωγής. Στο Σινέ Ελευσίς, θα παρουσιαστεί η συλλογή των αγγείων, τα εργαλεία και οι μέθοδοι κατασκευής και, τέλος, θα γίνει ζωντανά από τον καλλιτέχνη μια επίδειξη εφαρμογής.

Info: Σινέ Ελευσίς (Κανελλοπούλου, Ελευσίνα 192 00), 26 Απριλίου στις 19:00.

Abraham Cole - έκθεση "Suns of Egypt"

poster.jpg

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει το έργο του Abraham Cole με τίτλο "Suns of Egypt". Ο Abraham Babajide Cole είναι ένας Νιγηριανός καλλιτέχνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με τη ζωγραφική, τα σχέδια, την εικονογράφηση και το ψηφιακό σχέδιο. Αντλεί έμπνευση από τη φύση, τις αντίκες και τη μαγεία της ανάμειξης πολλαπλών εικαστικών μορφών και τη συμμετοχή σε συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση, την πολιτική και την κατάσταση του ανθρώπου.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη), 26 Απριλίου 2024 - 1 Μαΐου 2024, Δευτέρα - Παρασκευή 17:30 - 21:30, Σάββατο 12:30 - 14:30.

Ελένη Τσοτσορού - έκθεση "Sub Rosa"

sub-rosa.jpg

Στην gallery Art Prisma παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ελένης Τσοτσορού "Sub RosaA". Ο Μυστικός Κήπος της εικαστικού Ελένης Τσοτσορού στην γκαλερί Art Prisma. Ο τίτλος της έκθεσης "Sub Rosa" (υπό τα ρόδα/κάτω από τα τριαντάφυλλα) έχει τις ρίζες του στα μεσαιωνικά χρόνια με τον πλούσιο και γεμάτο συμβολισμούς φαντασιακό τους κόσμο. Τότε που το κάθε άνθος είχε ένα μυστικό, συμβολικό νόημα και τα τριαντάφυλλα αποτελούσαν την υλική απεικόνιση του μυστικού, αυτού που οι συνομιλητές, έχοντας συζητήσει κάτω από τα ρόδα, όφειλαν να κρατήσουν κρυφό. Σήμερα η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει, το κάθε άνθος μπορεί να μας ψιθυρίσει ένα μυστικό, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το αφουγκραστούμε.

Info: Αίθουσα τέχνης Art Prisma (Κουντουριώτου 187, Κέντρο Πειραιά), 30 Απριλίου 2024 - 18 Μαΐου 2024, Τρίτη 10:30 - 15:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη 10:30 - 15:00, Πέμπτη και Παρασκευή 10:30 - 15:00 και 17:30 - 21:00, Σάββατο 10:30 - 15:00.

Βασιλική Κούκου - έκθεση "Where flowers are singing"

867229.jpg

H gallery Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Βασιλικής Κούκου, με τίτλο "Where flowers are singing" σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα. Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια. «Εικόνες από πλάσματα, φυτά, μαγικά φίλτρα, τοτέμ και αδιευκρίνιστης ταυτότητας φιγούρες παρμένες από τη σφαίρα της ψευδαίσθησης, της μυθολογίας και του παραμυθιού, διαρρέουν στον χώρο. Στη δουλειά της Κούκου συνδιαλέγονται οι ποιητικοί ρυθμοί των χρωμάτων με τον παιδικό αυθορμητισμό, ζωντανεύοντας πολλαπλές αφηγήσεις ξεκάθαρες ή περίπλοκες που αναμειγνύονται με προσωπικές εμπειρίες. Η καλλιτέχνις μεταφέρει προσωπικές σκέψεις και ζεστές αναμνήσεις μέσα από φόρμες ευκίνητες, αέρινες και ελαστικές καθοδηγούμενες από χρωματιστές αντηχήσεις αισθήσεων.

Info: Gallery Ζουμπουλάκη (Πλατεία Κολωνακίου 20), Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11:00 - 20:00, Τετάρτη και Σάββατο 11:00 - 15:00. 


Theatre & Performances

Δημήτρης Παπαϊωάννου: INK

847325.jpg

Το ΙΝΚ του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει για πέντε παραστάσεις στο Μέγαρο, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παγκόσμιας περιοδείας. Το ΙΝΚ είναι φτιαγμένο σαν ένα σκοτεινό όνειρο με θέμα τον πόθο και την ακύρωση. Κάτω από μια ασταμάτητη βροχή, μέσα σ' ένα πλημμυρισμένο τοπίο ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μαζί με τον Šuka Horn ενσαρκώνουν το δίπολο του ΙΝΚ. Η παράσταση αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς σ’ όλο τον κόσμο και θα ολοκληρώσει τη διεθνή περιοδεία της στο ανακαινισμένο ιστορικό Theatre de la Ville του Παρισιού, αμέσως μετά τις παραστάσεις της Αθήνας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), έως τις 26 Απριλίου στις 20:00.

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Παλλάς

861199.jpg

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης. Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας κ.ά.

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), έως τις 28 Απριλίου 2024, Τρίτη στις 20:30, Πέμπτη - Σάββατο 20:30, Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00.

Simon Höfele - Το Σαββατοκύριακο των πνευστών

858151.jpg

Ο χαρισματικός Simon Höfele σταχυολογεί και μας παρουσιάζει ένα απολαυστικό πρόγραμμα με σπουδαία έργα μουσικής δωματίου του 20ού αιώνα που αναδεικνύουν τον λαμπερό ήχο της τρομπέτας. Από τους πλέον καταξιωμένους σολίστ της νεότερης γενιάς, ο Xαίφελε δισκογραφεί για τη Berlin Classics, έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, ενώ το 2020 κέρδισε το OPUS KLASSIK, το κορυφαίο βραβείο κλασικής μουσικής στη Γερμανία. Για την εμφάνισή του στο Μέγαρο, διανύει με ευκολία τις αποστάσεις και τις διαφορετικές επιρροές ανάμεσα στη μουσική του Ενέσκου, του Τακεμίτσου και του Γκέρσουιν, απογειώνοντας τις δεξιοτεχνικές δυνατότητες του οργάνου· άλλοτε εξαγγελτική και αιχμηρή, άλλοτε εσωστρεφής και λυρική, η τρομπέτα στο σύγχρονο ρεπερτόριο κερδίζει τις εντυπώσεις με την ευελιξία και την εκφραστική της δύναμη.

Infο: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 27 Απριλίου στις 20:30.

«Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα» του Luigi Pirandello στο Θέατρο Altera Pars

865822.jpg

Ένας απελπισμένος σκηνοθέτης κάνει πρόβα σ' ένα θέατρο με το θίασό του, όταν ξαφνικά έξι μυστηριώδη πρόσωπα, μέλη μιας ιδιότυπης οικογένειας, εισβάλλουν στο χώρο. Τα πρόσωπα κουβαλούν μια τραγική ιστορία και ζητούν από το σκηνοθέτη να την παρουσιάσει επί σκηνής, ώστε να λυτρωθούν και ν’ απαλλαγούν από τους δαίμονες που τα στοιχειώνουν. Εκείνος, αν και διστακτικός στην αρχή, στην πορεία συμπαρασύρεται από το δράμα τους, το οποίο πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία που ονειρεύεται και πείθεται να το αναπαραστήσει επί σκηνής. Καθώς τα πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία τους ξεδιπλώνουν τις αντικρουόμενες οπτικές τους πάνω σε αυτή, προβάλλοντας τη θεμελιώδη πιραντελλική ιδέα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας. Kάθε πρόσωπο κουβαλά το δικό του δράμα που είναι εντελώς διαφορετικό από των άλλων και έχει να αφηγηθεί μια διαφορετική οπτική της κοινής τους ιστορίας. Η ιστορία που μας διηγούνται εν τέλει δεν είναι μία, άλλα πολλές, τόσες όσοι κι οι αφηγητές της, και είναι το περίπλοκο κράμα των διαφορετικών τους οπτικών απέναντι στα γεγονότα. Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος. Παίζουν: Γιώργος Κροντήρης, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Στέλλα Κωνσταντάτου, Δημήτρης Δρακόπουλος, Άντα Κουγιά, Σάκης Σιούτης, Ηλίας Τσούμπελης, Σοφία Παναγιωτάκη, Ελβίρα Μπαρτζώκα, Αργυρώ Τσιρίτα.

Info: Altera Pars (Μ. Αλεξάνδρου 123, Γκάζι - Βοτανικός - Κεραμεικός), έως τις 2 Ιουνίου 2024, Παρασκευή - Σάββατο στις 21:00.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett στο Theatre of the NO

864898.jpg

Το Theatre Of The No, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην καρδιά της Αθήνας, στα πλαίσια των εγκαινίων του στις 18 Απριλίου, παρουσιάζει το θρυλικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Νίκος Διονύσιος, καθοδηγώντας ένα εξαιρετικό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα, μια ιστορία για την αναμονή, την χαμένη ελπίδα, τους δυνάστες και τους σωτήρες. Σκηνοθεσία: Νίκος Διονύσιος. Παίζουν: David Gilliam, Βασιλείου Βάσια, Γιώργος Χουσάκος, Αναστασία Μπουγιάκα, Sebastian Pouentes

Info: Theatre of the NO (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3), έως τις 13 Μαΐου 2024