fbpixel

Search icon
Search
Τα βότανα και τα μπαχαρικά που υπόσχονται αδυνάτισμα
WELLNESS

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που υπόσχονται αδυνάτισμα

Οι προσθήκες που χρειάζεται να κάνετε


Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν υπάρχουν μπαχαρικά και βότανα, τα οποία όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας αλλά παράλληλα θα συμβάλουν και στη μείωση του βάρους σας, τότε η απάντηση είναι «Ναι». Καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, όλοι λίγο-πολύ δίνουμε περισσότερη σημασία στο σώμα μας και στο βάρος μας. Σίγουρα οι εξοντωτικές δίαιτες και η καταπόνηση του σώματός μας δεν είναι η λύση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίος θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα θα διατηρήσετε την υγεία σας σε υψηλά επίπεδα. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τα βότανα και τα μπαχαρικά που θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία αδυνατίσματος!

1. Τζίντζερ

jusfilm-43sek8cwogm-unsplash-1.jpg

Ένα από τα πιο θαυματουργά βότανα αυτής της κατηγορίας είναι το τζίντζερ. Πρόκειται για ένα βότανο που πολλοί δε γνωρίζουν τις ιδιότητές του. Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση. Μια μελέτη έδειξε ότι κατέστειλε την παχυσαρκία σε αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ένας εύκολος τρόπος να βάλετε το ginger στη ζωή σας είναι να προσθέτετε μικρά κομματάκια σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να απολαύσετε το ρόφημα, ζεστό ή κρύο. Plus, μία φέτα λεμόνι εκτός από γεύση θα βοηθήσει και στο καλύτερο αποτέλεσμα.

2. Κανέλα

shutterstock-1669738663.jpg

Η κανέλα ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά μπαχαρικά, που επιπλέον παρουσιάζει και λιποδιαλυτική δράση, καθώς βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα προλαμβάνοντας έτσι την υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Η κανέλα λοιπόν βοηθάει στην καύση τοπικού λίπους και κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.

3. Μέντα

shutterstock-417025858.jpg

Σε όποια μορφή κι αν τη συναντήσετε, το μόνο σίγουρο είναι πως η μέντα θα σας χαρίσει από κάτι. Εκτός από το κομμάτι της διατήρησης της δροσερής και καθαρής αναπνοής που προσφέρει, παράλληλα επιδρά θετικά στην διαδικασία της πέψης, αποτρέποντας το φούσκωμα. Μια αποτελεσματική, πολύ γευστική επιλογή που είναι ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου και για όλες τις ώρες της ημέρας.

4. Κουρκουμάς

shutterstock-559549843.jpg

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και 4.000 χρόνια. Αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, αντιοξειδωτικού που προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, ανακουφίζει από διάφορες στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία) και συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η ουσία «κουρκουμίνη» που δίνει στο πικάντικο αυτό μπαχαρικό το «χρυσαφί» του χρώμα, προάγει το μεταβολισμό των λιπών μειώνοντας έτσι το ποσοστό αποθήκευσης λίπους στα ηπατικά κύτταρα.

5. Κύμινο

shutterstock-785868886.jpg

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη του σε διαιτητικά πιάτα διεγείρει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινο την ημέρα επί τρεις μήνες αυξάνει κατά 1,5 κιλό την απώλεια βάρους. Μπορείτε να το προσθέσετε σε διάφορα φαγητά της αρεσκείας σας, ενώ ταιριάζει ιδιαίτερα σε επιλογές με κιμά. 

6. Καυτερό πιπέρι

shutterstock-227328550.jpg

Η καψαϊκίνη, η δραστική ουσία που προσδίδει στις καυτερές πιπεριές και στα πιπέρια τη χαρακτηριστική γεύση τους, αυξάνει τον ρυθμό καύσης του σωματικού λίπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 5% και την καύση λίπους κατά 16%, κατά τη δρα Γκλένβιλ. Δοκιμάστε να προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι ή πιπεριές τσίλι στο φαγητό που μαγειρεύετε.