Κάνουν τα πιο άνοστα πιάτα νόστιμα και είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα. Δεν μιλάμε για τίποτα άλλο παρά για τα μυρωδικά (και μπαχαρικά) και η ελληνική γη προσφέρει μία τεράστια ποικιλία. Εκτός από το boost γεύσης που προσφέρουν, είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικά και όταν ο στόχος μας είναι η απώλεια βάρους. Χρησιμοποιώντας περισσότερα μυρωδικά και μπαχαρικά, μπορούμε να μειώσουμε και την κατανάλωση αλατιού στο γεύμα μας, χωρίς να νιώσουμε ότι χάνουμε από τη γεύση.
First things first
Ξέρατε ότι το μυρωδικό και το μπαχαρικό είναι διαφορετικά πράγματα; Τα μυρωδικά προέρχονται από τα φύλλα ενός φυτού (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) ενώ τα μπαχαρικά από σπόρους, καρπούς, ρίζες κ.α. (π.χ. τζίντζερ, κανέλα). Θρεπτικά οφέλη έχουν βρεθεί και στις δύο κατηγορίες.
Έχουν ημερομηνία λήξης;
Θεωρητικά τα αποξηραμένα μυρωδικά και μπαχαρικά δεν «λήγουν» και οι πιθανότητες δηλητηρίασης είναι εξαιρετικά μικρές. Ωστόσο, σε όλα τα τυποποιημένα μπαχαρικά και μυρωδικά θα βρείτε ημερομηνία λήξης. Αυτό αφορά τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, δηλαδή την αλλοίωση στη γεύση, στο άρωμα και στο χρώμα τους. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα μυρωδικά σας μέσα σε 1-2 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς και τα μπαχαρικά σας μέσα σε 3 χρόνια, αφού είναι πιο ανθεκτικά στο φως και στην οξείδωση από το οξυγόνο.
Βρείτε παρακάτω μερικές πληροφορίες για γνωστά μυρωδικά και μπαχαρικά και τρόπους που μπορείτε να τα βάλετε στη διατροφή σας.
Κανέλα
Η κανέλα χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ταιριάζει σε αλμυρές δημιουργίες, π.χ. σε πολίτικες ή ινδικές συνταγές. Τα τελευταία χρόνια μελετάται για την επίδρασή της στη γλυκόζη αίματος και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης μελετάται για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Απολαύστε την πάνω από οτιδήποτε γλυκό, όπως το πρωινό σας γιαούρτι ή τα υγιεινά σας pancakes. Δοκιμάστε μία συνταγή εδώ.
Μέντα
Η μέντα είναι από τα βασικά μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας προεδρεύοντας ως μυρωδικό στα κλασικά κεφτεδάκια (τουλάχιστον της μαμάς μου) και ταιριάζοντας καταπληκτικά σε γλυκά με πορτοκάλι. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και μειώνουν το αίσθημα του φουσκώματος. Οι μελέτες αφορούσαν το έλαιο μέντας, τα οποίο υπάρχει και σε βρώσιμη μορφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, π.χ. προσθήκη ελαίου μέντας σε μία σπιτική λεμονάδα, στο μείγμα του επόμενου υγιεινού muffin (συνταγή εδώ) ή σε μία μαρινάδα για το BBQ.
Κουρκουμάς
Η γνωστή ως κουρκουμίνη είναι το στοιχείο το οποίο κυρίως μελετάται και ευθύνεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά. Ο κουρκουμάς φαίνεται βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων. Δοκιμάστε ένα steak κουνουπιδιού με κουρκουμά (συνταγή εδώ) ή μία πεντανόστιμη και απλή σούπα λαχανικών εδώ.
Πιπέρι καγιέν
Για αυτούς που αγαπούν τα καυτερά, τώρα υπάρχει ένα ακόμα λόγος να προσθέσουν λίγο καυτερό πιπέρι στο γεύμα τους. Μελέτες δείχνουν ότι το συστατικό καψαϊκίνη του πιπεριού καγιέν, πιθανώς να βοηθάει στη μείωση όρεξης, στην αύξηση του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους. Ωστόσο υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μελέτες για να το επιβεβαιώσουν. Να σημειωθεί ότι κανένα τρόφιμο (ή συστατικό) δεν μπορεί να επιδράσει πανηγυρικά στην απώλεια βάρους. Όλα λειτουργούν συνεργατικά και η βάση για την επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι μία διατροφή πλήρης σε θρεπτικά συστατικά.
Let's organize!
Για να χρησιμοποιείτε πιο συχνά μυρωδικά και μπαχαρικά, το σημείο όπου αποθηκεύονται είναι το πιο σημαντικό! Τοποθετήστε τα σε ένα ντουλάπι κοντά στα μάτια της κουζίνας ή ακόμα και σε ένα εμφανές σημείο πάνω στον πάγκο. Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές όμορφα σετ που μπορούν να ομορφαίνουν τη κουζίνα σας και να σας κάνουν πιο πρακτικό τη χρήση μυρωδικών.
Δηλαδή αν καταναλώνουμε πολλά μπαχαρικά, εξασφαλίζουμε μία ζωή χωρίς ασθένειες;
Όπως επιβεβαιώνουν όλες οι μελέτες στην επιστήμη της διατροφής, κανένα θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο, δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει την μακροζωία και την απουσία παθήσεων. Ωστόσο, προσπαθώντας να έχουμε ως επί των πλείστων μία υγιεινή διατροφή - και τρόπο ζωής - χωρίς αυτό να απαγορεύει το περιστασιακό «free meal» ή ένα γλυκάκι παραπάνω, αυξάνουμε τις πιθανότητες να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ζήσει στο έπακρόν των δυνατοτήτων που προδιαγράφουν τα γονίδιά μας.
Γι΄ αυτό επενδύστε στην υγιεινή διατροφή και απολαύστε την! Το υγιεινό δεν ισοδυναμεί με το βαρετό και το άνοστο, μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει!
Καλή όρεξη και καλά μαγειρέματα!
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.