fbpixel

Search icon
Search
Πώς το πιπέρι καγιέν μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος
WELLNESS

Πώς το πιπέρι καγιέν μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος

Ο «βασιλιάς» των μπαχαρικών μας συστήνει στη σημαντική διατροφική του αξία


Αποτελεί τον βασιλιά των καρυκευμάτων, χαρίζοντας μια ιδιαίτερη ένταση στον αρωματικό χαρακτήρα ενός πιάτου. Οι πιπεριές καγιέν, επιστημονικά γνωστές ως Capsicum annuum, ανήκουν στην οικογένεια των Solanaceae ή νυχτολούλουδων φυτών, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Η καψαϊκίνη, η ένωση, που δίνει στις πιπεριές καγιέν την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους, συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται σε μορφή συμπληρώματος. Οι πιπεριές καγιέν, όπως και άλλοι τύποι καυτερών πιπεριών, αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας. Καθοριστικός, όμως, είναι ο ρόλος που παίζουν στο αδυνάτισμα του σώματός μας, καθώς περιορίζει την όρεξή μας, επιταχύνει το μεταβολισμό μας και να μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες.

Ας δούμε μαζί τους τρόπους, που συμβάλει στο να φτάσουμε το επιθυμητό βάρος.

Αύξηση της θερμοκρασίας μας

58b2cecc923939cb156accce13943e4f.jpg


Εκτός από την αύξηση του μεταβολισμού μας, το πιπέρι καγιέν θεωρείται ότι μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες επειδή είναι πικάντικο. Όταν γευόμαστε μια πικάντικη πιπεριά, τότε προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει το σώμα μας να κάψει θερμίδες. Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι, στους οποίους δεν αρέσουν τα πικάντικα φαγητά είχαν καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους όταν άρχισαν να λαμβάνουν κάψουλες καγιέν.

Οφέλη σε 28 γραμμάρια

8f5510f8b930ee83d34dc4afc4377adf.jpg
Μια ενδιαφέρουσα λύση είναινα αγοράσουμε πιπέρι καγιέν σε σκόνη και να το προσθέσουμε στο νερό, το smoothie ή το ρόφημα πρωτεΐνης μας. Περίπου 28 γραμμάρια φρέσκου πιπεριού τσίλι ή 1 γραμμάριο σε αποξηραμένη μορφή μπορεί να είναι αρκετά για να παρέχουν τα οφέλη που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. 

Η detox συνήθεια

60576c0f5f675a37a1c9c8e9db40f7b1.jpg

Μπορούμε να εντάξουμε το πιπέρι καγιέν στην καθημερινότητά μας και ειδικά στην πρωινή μας ρουτίνα φροντίδας και διατροφής. Ξεκινώντας την ημέρα μας με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι και καγιέν, πριν φάμε οποιοδήποτε φαγητό ή πιούμε άλλα ροφήματα, τότε διπλασιάζουμε τα οφέλη του για την υγιεινή μας διατροφή. 

Ο χυμός λεμονιού απομακρύνει τα ανεπιθύμητα υλικά και τις τοξίνες από το σώμα, ενώ το πιπέρι καγιέν διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα ανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι πεπτικές ιδιότητες του χυμού λεμονιού συμβάλλουν επίσης στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως οι καούρες, το ρέψιμο και το φούσκωμα.

Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πηκτίνης, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν μια πιο αλκαλική διατροφή, χάνουν βάρος γρηγορότερα. Το πιπέρι καγιέν αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, όπως αναφέραμε, και δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας, γεγονός που επίσης μας βοηθά να χάσουμε βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Sources: Healthline & Modern Woman Agenda