Τουρίστες από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Ιταλία με σκοπό να δουν εμβληματικά μνημεία και κτίριά της, όπως το Πάνθεον, το Κολοσσαίο ή οποιοδήποτε από τα πολλά άλλα που κοσμούν τη γείτονα χώρα εδώ και χιλιετίες. Ωστόσο, η ίδια έχει ακόμα πολλά να προσφέρει όσον αφορά τις πιο σύγχρονες σχεδιαστικές και αρχιτεκτονικές εξελίξεις. Οι έντονες αποχρώσεις και οι παιχνιδιάρικες δημιουργίες του Memphis design movement, το οποίο ο Ettore Sottsass ξεκίνησε το 1980 με μια ομάδα συναδέλφων σχεδιαστών με έδρα το Μιλάνο, είναι μόνο ένα παράδειγμα. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια σειρά από ιταλικά σπίτια, τα οποία αναδεικνύουν με μοναδική δεξιότητα, τόσο την ιστορία του design όσο και το μέλλον του!
Μια μαγική απόδραση στη Βόρεια Ιταλία
Ο Alessandro Mendini έχει εξομολογηθεί: «Ποτέ δεν δημιούργησα έπιπλα για ένα δικό μου σπίτι». Ο 86χρονος πλέον Ιταλός αρχιτέκτονας έχει γεμίσει το διαμέρισμά του στο Μιλάνο - που βρίσκεται ακριβώς στον επάνω όροφο από το ατελιέ του - με απλά, λειτουργικά staples κομμάτια.
Ωστόσο, πριν από 12 χρόνια, καθώς ο Mendini έψαχνε για ένα εξοχικό εκτός πόλης για να το μοιραστεί με τις δύο μεγάλες κόρες του, τη Fulvia και την Elisa, μια φωτογραφία ενός σπιτιού σε Stile Liberty (όρος στην Ιταλία για το Art Nouveau) τράβηξε το ενδιαφέρον του! «Μου άρεσε αμέσως», θυμάται. Μια ιδιωτική κατοικία που χρησίμευε για ένα διάστημα ως καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά που τη διοικούσαν καλόγριες, ανάμεσα άνετα στα βουνά της Olda, ενός χωριού βόρεια του San Pellegrino Terme. «Έβαλα τα δικά μου έπιπλα σαν να ήταν μουσείο και τα τοποθέτησα δίπλα σε αντίκες τύπου Liberty».
A fashion lover’s family home στο Μιλάνο
Το ταξίδι της Tamu McPherson από το Kingston της Jamaica στην καρδιά του Μιλάνου δείχνει ότι δεν κανείς δεν γνωρίζει τον προορισμό της ζωής του από την αρχή. Αφού έφυγε από την Καραϊβική ως νεαρό παιδί, τελικά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει στο Fordham Law, όπου ερωτεύτηκε έναν Ιταλικής καταγωγής συμφοιτητή της. Μετά την αποφοίτησή τους, το Μιλάνο ήταν μονόδρομος για να χτίσουν το νέο τους σπίτι και, στην περίπτωσή της, ένα επιτυχημένο lifestyle website. Εκεί, απέκτησαν έναν γιο και η McPherson, μ' ένα design «θησαυρό» στα χέρια της, δημιούργησε το All the Pretty Birds το 2008, τραβώντας την προσοχή του κόσμου της μόδας.
Η οικογένεια μετακόμισε στο ιστορικό αρχοντικό τριών υπνοδωματίων, που διακρίνεται από ξύλινες επενδύσεις και ψηφιδωτά δάπεδα, πριν από αρκετά χρόνια. Η μητέρα του συζύγου της McPherson το είχε αγοράσει σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, για να λειτουργήσει ως τόπος επανασύνδεσης με τους δύο γιους της μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Η μοναδική του διαμόρφωση σε σχήμα U επέτρεψε στη μητέρα και τα παιδιά να έχουν τον δικό τους χώρο, παρέχοντας στους 20άρηδες έναν βαθμό ανεξαρτησίας.
Η ίδια λέει για την πεθερά της, «Με μύησε στον τρόπο ζωής του Μιλάνου. Πηγαίνω συχνά στην όπερα μαζί με την ίδια και τις φίλες της, ενώ μου παρείχε επίσης πολύτιμη καθοδήγηση για τη διακόσμηση του σπιτιού, κληροδοτώντας μέ με vintage θησαυρούς από ανθρώπους όπως ο Le Corbusier και ο Carlo Scarpa και συνδέοντας μέ με τον έμπορο για αντίκες και τον σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Raimondo Garau!»
To small town home της Margherita Missoni
Το Varese, μια πόλη στους πρόποδες των Άλπεων, περίπου μία ώρα με το τρένο στα βόρεια του Μιλάνου, έγινε δημοφιλής στα μέσα του 1800 ως απόδραση για τους πλούσιους πολίτες της πρωτεύουσας. Σήμερα, οι πιο γνωστοί κάτοικοί του είναι οι Missonis. Ο Ottavio και η Rosita Missoni ίδρυσαν το iconic fashion house κοντά στο 1953, και η περιοχή εξακολουθεί να λειτουργεί ως βάση για τις εργασίες σχεδιασμού του οίκου αλλά και το σπίτι πολλών μελών της οικογένειας.
Η Margherita Maccapani Missoni, designer και η μεγαλύτερη της τρίτης γενιάς της οικογένειας, έφυγε μετά το γυμνάσιο, πρώτα για το Μιλάνο, μετά στη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Ρώμη πριν επιστρέψει στο Μιλάνο. Αφού παντρεύτηκε τον Eugenio Amos, έναν οδηγό αγώνων που επίσης μεγάλωσε εκεί, λαχταρούσε ένα σπίτι όπου θα μπορούσαν να αφήσουν τις ρίζες τους. Έτσι, τον επόμενο χρόνο, αφού βρήκε την ιδανική τοποθεσία, το ζευγάρι απευθύνθηκε στον αρχιτέκτονα Aldo Cibic για να δημιουργήσει εκεί ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων. Η Missoni Amos επέμενε να χειρίζεται η ίδια τους εσωτερικούς χώρους. «Που ήταν ίσως λάθος», παραδέχεται αναστενάζοντας. «Δεν είχα ξανακάνει σπίτι και υποτίμησα πόση δουλειά συνεπαγόταν. Σκέφτηκα ότι απλώς θα διάλεγα την ταπετσαρία. Γέλια!»
Το DNA του brand Missoni που ξεχωρίζει για τα τολμηρά χρώματα και τα ζωηρά prints, αποτυπώνεται παντού μέσα στο σπίτι. «Τα χρώματα και τα prints είχαν προτεραιότητα έναντι της συνοχής», υποστηρίζει η Amos.
Το διαμέρισμα των Memphis Group Ties
Αν ενδιαφέρεστε για το τελευταίο έργο του αρχιτέκτονα Luca Cipelletti στο Μιλάνο, είναι αδύνατο να μην προσέξετε δύο άλλα ονόματα στην πόρτα: αυτά των Nathalie Du Pasquier και George Snowden. Οι σχεδιαστές (οι οποίοι τυχαίνει να είναι ανδρόγυνο) ήταν ιδρυτικά μέλη του ριζοσπαστικού design house της δεκαετίας του '80, του Memphis Group. Και όταν ο Cipelletti πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στον χώρο της σοφίτας χωρίς παράθυρα, σε σχήμα L του κτιρίου Porta Nuova, η πόρτα έφερε τα ονόματα του ιδρυτή του κινήματος, Ettore Sottsass, και του συνιδρυτή Marco Zanini.
Ως έφηβος στο Μιλάνο του 1980, ο Cipelletti είχε δει πολλές από τις πρώτες τους εκθέσεις και δεκαετίες αργότερα θα σχεδίαζε μια έκθεση Sottsass το 2006 στο Τόκιο καθώς και την ανακατασκευή του εσωτερικού του Sottsass το 2021, Casa Lana, στο Μουσείο La Triennale. «Αυτή η ελευθερία με βοήθησε πολύ κατά κάποιο τρόπο».
Ωστόσο, εάν νομίζετε ότι αυτό το διαμέρισμα είναι ένας φόρος τιμής στο επαναστατικό ιταλικό design, ξανασκεφτείτε το. Ο Cipelletti είναι ένας άλλος «τρελός», επιμένει, «Η τρέλα μου είναι ψυχαναγκαστική εμμονή - πιο σοβαρή. Πρόκειται για τη διαγραφή πραγμάτων». Του αρέσει να χρησιμοποιεί τη λέξη millimetric για να περιγράψει τη δουλειά του. Και πράγματι, αυτό το έργο είναι πολύ εμμονικό με τις λεπτομέρειες. Οι επιφάνειες του τραπεζιού κόβονται σε γωνίες 45 μοιρών για να τους δώσουν μια λεπτή εμφάνιση. Το μάρμαρο είναι ταιριαστό σε δάπεδα και τοίχους για να μοιάζει με μια μεγάλη θήκη. Και ένα γραμμικό print, διατρέχει οριζόντια το διαμέρισμα από την οροφή μέχρι τους τοίχους, στα ράφια και στα πατώματα με απόλυτη ακρίβεια.
Πηγή: Architectural Digest.