fbpixel

Search icon
Search
Συζητώντας με τον Αrchaeostoryteller - τον άνθρωπο που μας συστήνει την αρχαιολογία με τον δικό του ευφάνταστο τρόπο
MAGAZINE

Συζητώντας με τον Αrchaeostoryteller - τον άνθρωπο που μας συστήνει την αρχαιολογία με τον δικό του ευφάνταστο τρόπο

Ο Θεόδωρος Παπακώστας σε μία απολαυστική συνέντευξη


Ο Θεόδωρος Παπακώστας, aka Archaeostoryteller, ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια μάς συστήνει την αρχαιολογία με τον δικό του ευφάνταστο τρόπο, απαντάει σε ό,τι θα θέλαμε να μάθουμε γι’ αυτόν.

Πότε ανακαλύψατε την κλίση σας στην αρχαιολογία; 

Από μικρός μού άρεσε η Ιστορία, η ανακάλυψη του παρελθόντος. Μεγαλώνουμε όλοι δίπλα σε αρχαία και πάντα με ιντρίγκαρε να ανακαλύψω τι συνέβαινε σ’ αυτά αιώνες πριν. Την αρχαιολογία την επέλεξα γιατί έχει τα απτά υλικά κατάλοιπα, τα μνημεία, τα αντικείμενα - πράγματα που έφτιαξαν κι άγγιξαν άνθρωποι πριν από χιλιάδες χρόνια.

Και πώς ακριβώς «γεννήθηκε» ο Archaeostoryteller; 

Το έναυσμα για να ξεκινήσει είναι μια ιστορία που δεν έχω μοιραστεί ακόμη. Είναι τετριμμένη, αλλά και πολύ γλυκιά μέσα μου, που την ξέρουν ελάχιστοι, και ίσως στο μέλλον την πω δημόσια. Πάντως, από λίγες αναρτήσεις στο Instagram (@archaeostoryteller) το 2018, είναι πλέον ένα project επικοινωνίας της επιστήμης σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, με πολλά παρακλάδια - podcasts, βιβλία, ντοκιμαντέρ…

Πού θεωρείτε ότι οφείλεται το ενδιαφέρον του κόσμου για την αρχαιολογία και γιατί πιστεύετε ότι πρόκειται για την πιο «απολαυστική επιστήμη»; 

Μα, η αρχαιολογία μάς αφορά όλους. Πέρα από εξαιρετικά ερεθιστική για το μυαλό, έπειτα από χιλιάδες χρόνια υπάρχουν ακόμα εκθέματα που μπορούμε να θαυμάσουμε και να μάθουμε γι’ αυτά. Επομένως, αν η αρχαιογνωστική πληροφορία δοθεί με τρόπο που θα είναι ευχάριστος για το κοινό τού σήμερα, το παρελθόν γίνεται πάλι κτήμα μας κι απόλαυση.

snapinstaapp-424698478-268221332814376-760028620571180206-n-1080.jpg
Credit: @thanos_kartsoglou

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά που παρατηρείτε στην τωρινή εποχή σε σχέση με την αρχαία;

Πολλές, αλλά θα αναφέρω δύο μεγάλες που παρατηρώ - μια καλή για τους αρχαίους και μια καλή για εμάς. Η καλή για τους αρχαίους είναι πως ζούσαν σε μια κοινωνία με λιγότερα συμπλέγματα όσον αφορά στον άνθρωπο. Δεν υπήρχαν ιερά βιβλία και δόγματα να οδηγούν σε μισαλλοδοξία, δεν υπήρχε μια μόνιμη διάθεση για σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Η καλή για εμάς είναι πως έχουμε βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και πλέον έχουμε, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, πετύχει μια βελτίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλα επίπεδα, με δύο σημαντικότερα τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της δουλείας.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε έναν ήρωα από την αρχαία ελληνική ιστορία, ποιος θα ήταν αυτός; 

Πολύ ενδιαφέρον που με ρωτάς για «ήρωα» κι όχι για προσωπικότητα, γενικά. Μήπως γιατί έχουμε μάθει να βλέπουμε το παρελθόν μας και ακόμη περισσότερο το αρχαίο ως ηρωικό; Προφανώς είχε και τέτοια στοιχεία και πολύ έντονα μάλιστα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το παρελθόν μας. Είναι καιρός να δούμε σφαιρικά το αρχαίο παρελθόν ως ανθρώπινο, με όλα τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Αναφορικά με τον ήρωα τώρα, προσωπικά δεν έχω γλιτώσει από την αίγλη και το μέγεθος της προσωπικότητας και της δράσης του Αλεξάνδρου Γ΄, του γνωστού και ως Μεγάλου.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 

Ετοιμάζω ένα βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά κι έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενο -τρίτο κατά σειρά- ενήλικο βιβλίο, το οποίο θα βγει πολύ εκτός ελληνικών συνόρων. Παράλληλα, θα συνεχίσω τα podcasts κι ετοιμάζω και διάφορα ντοκιμαντέρ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ