fbpixel

Search icon
Search
Συνέντευξη με τον Mr. Playmogreek Πέτρο Καμινιώτη
#GREEKSDOITBETTER

Συνέντευξη με τον Mr. Playmogreek Πέτρο Καμινιώτη

Οι παραδοσιακές φιγούρες του ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη


Λένε ότι αγάπες της παιδικής ηλικίας καμιά φορά, αντί να «καίγονται», έχουν την τύχη να μπλέκουν με ατόφια φαντασία. Κι όταν υπάρχει θέληση και καλή «πρώτη ύλη», ντύνονται με ενήλικες ιδέες, γίνονται το πρώτο σου εναλλακτικό στοίχημα, σταδιακά κόβονται και ράβονται, παίρνουν μορφή, κι αν τους φερθείς, όπως τους πρέπει, σε ανταμείβουν. Δεν είναι βέβαια τόσο απλό όσο ακούγεται. Παρόλα αυτά, η περίπτωση του 20χρονου Πέτρου Καμινιώτη, του Mr Playmogreek που καταπιάστηκε αγωνιωδώς με το customizing των playmobil και το πάντρεψε με την παράδοση, επανασυστήνοντας Γενίτσαρους, Σαρακατσάνους και Καραγκούνες στην πιο λιλιπούτια εκδοχή τους είναι ένα ακόμη εξαιρετικά «ψαγμένο» παράδειγμα που διεκδικεί μια καλή θέση στην κατηγορία  #greeksdoitbetter.

Λίγα λόγια για τον Mr. Playmogreek

Είναι μόλις 20, σπουδάζει στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο Οικονομικό της Αθήνας και έχει καταφέρει να στρέψει τα media αλλά και την προσοχή-σεβασμό των ανθρώπων που καταπιάνονται με το κεφάλαιο παράδοση, λαογραφία & design, επάνω στη δουλειά του. Η σελίδα του στο Facebook αριθμεί περίπου 11,5 ακολούθους ενώ το 2016, το GQ Magazine πρότεινε το account του στο instagram ως «λογαριασμό που αξίζει να ακολουθήσεις». 

11.jpg

Θεωρητικά θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί success story. Έχει όμως μια σπάνια υπομονή και μια ωριμότητα, έμαθε να παρατηρεί, να σέβεται και να επανασυστήνει την παράδοση, και σταδιακά να εξελίσσει τη δυναμική της. Αγαπούσε από παιδί τα playbill αλλά ταυτόχρονα χόρευε πολύ καλά παραδοσιακούς χορούς, κάτι που συνεχίζει να κάνει εντατικά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε για εκείνον. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Από τότε που καταπιάστηκε με τη χειροτεχνία έως και σήμερα, έχει φτιάξει περίπου 100 φιγούρες. Πολλές από αυτές έγιναν για εκθέσεις που του ζήτησαν μουσεία, τα όποια τις έχουν εντάξει στις προσωπικές τους συλλογές. Ενδιαφέρον υπάρχει, όμως, και για μικρές περιοδικές εκθέσεις από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως αυτή που θα συμμετέχει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Σίδνεϋ, έπειτα από πρόσκληση της ομογένειας.

12-5M4YB.JPG
Παραδοσιακές φορεσιές Κάρπαθου

Το έμφυτο αυτό ταλέντο και η δεξιοτεχνία του δεν θα είχαν καμία απολύτως αξία, αν δεν δούλευε σκληρά. «Αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, και το όποιο ήταν και το πρώτο κίνητρο είναι, ότι όσο πιο πολύ ερευνώ, τόσο πιο πολύ ανακαλύπτω, ότι στα παραδοσιακά ρούχα τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Τα χρώματα, τα κεντήματα, τα κοσμήματα ακόμη και ο τρόπος που έδεναν το μαντήλι είχε σημασία. Γι' αυτό τον λόγο αποφάσισα να κάνω όσο το δυνατόν πιο πιστή αντιγραφή των φορεσιών και όχι απλά τσολιάδικα, σαν αυτά που βλέπεις στα τουριστικά μαγαζιά», μου εξηγεί.

Και από πού αντλείς πληροφορίες και ερεθίσματα;

Η βασική μου πηγή πληροφοριών, αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι το να βρω κάποιον ντόπιο που να έχει αυθεντική φορεσιά. Επειδή κατάγομαι από την Καρδίτσα η πρώτη που με βοήθησε ήταν η προγιαγιά μου, η όποια φορούσε μέχρι που πέθανε τα παραδοσιακά της ρούχα. Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συμβουλεύομαι βιβλία, παλιές φωτογραφίες, μουσεία και το διαδίκτυο που όμως δεν είναι πάντα αξιόπιστο.

13-Op4kc.JPG
Τσολιάς

Έχεις κάποια βοήθεια σε όλο αυτό;

Το project το αναλαμβάνω αποκλειστικά εγώ. Αρχικά ερευνώ, έπειτα συγκεντρώνω τα υλικά, σχεδιάζω τα πατρόν, τα ζωγραφίζω και τέλος τα κολλώ. Το μέγεθος της φιγούρας δε μου δίνει πολλά περιθώρια για τα υλικά που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Το ύφασμα που ήταν η αρχική μου σκέψη, δίνει μεγάλο όγκο και δε ζωγραφίζεται πάντα, έτσι κατά βάση χρησιμοποιώ χαρτί, λεπτά υφάσματα, κορδέλες και ό,τι άλλο μπορεί να φάνει χρήσιμο (μέχρι και κουμπώματα από σκουλαρίκια).

Οι φιγούρες σου διατίθενται σε κάποια spot;

Η κατασκευή κάθε φιγούρας είναι πολύ χρονοβόρα και διαρκεί περίπου 5-6 μέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η παράγωγη τους δεν μπορεί να είναι μαζική. Οι φιγούρες είναι μοναδικές και συλλεκτικές. Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσα να ικανοποιήσω την επιθυμία όσων μου τις έχουν ζητήσει.

14.JPG
Ένα κράμα της Playmogreek συλλογής

Κλείνοντας, Πέτρο, τι μέλλον βλέπεις σε όλο αυτό;

Βασικός μου στόχος είναι, να κατορθώσω κάποια στιγμή στο μέλλον αυτήν την αγάπη να την κάνω επάγγελμα. Θα ήθελα να εμπνεύσω και άλλους να ασχοληθούν με την παράδοση με τρόπο δημιουργικό και να την προσεγγίσουν με άλλη οπτική γωνία.