fbpixel

Search icon
Search
Συνέντευξη για δουλειά: 8 tricks για να σαρώσετε
LIFE & CAREER

Συνέντευξη για δουλειά: 8 tricks για να σαρώσετε

Ένα how-to που θα σας οδηγήσει στην κορυφή


Έφτασε η στιγμή να κάνετε ένα level-up σε όλα όσα γνωρίζετε. Οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι ένα θέμα που απασχολούν την πλειοψηφία των υποψηφίων εργαζομένων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μανιωδώς απαντήσεις για το πώς να εντυπωσιάσουν και πάνω από όλα να αποδείξουν πως η καλύτερη επιλογή για έναν εργοδότη είναι οι ίδιοι! Εάν και εσείς βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας και των tricks που θα σας κάνουν να αναδείξετε την πιο παραγωγική πλευρά του εαυτού σας τότε είναι βέβαιο πως οι παρακάτω προτάσεις θα σας ενθουσιάσουν. 

Κρατήστε σημειώσεις, βρείτε τα σημεία που ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητά σας, μην κάνετε σε καμία περίπτωση υπερβολές και προσαρμόστε τις συμβουλές που ακολουθούν στα δικά σας θέλω και στις ανάγκες σας. Μην ξεχνάτε πως σε κάθε συνέντευξη υπάρχουν δυο πλευρές και πως θα πρέπει να κάνετε το συνομιλητή σας να νιώσει δυο βασικά στοιχεία: σιγουριά και αυθεντικότητα. 

sinenteuksi-gia-douleia.jpg

1. Right mindset

Προετοιμάστε τον εαυτό σας από πριν, ώστε να μη φαίνεστε αγχωμένοι. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για ορισμένους από εσάς αλλά με μερικές βαθιές αναπνοές θα διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε να κάνετε μια απεικόνιση του τι σημαίνει για εσάς επιτυχία και του τι σημαίνει απόρριψη. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως αν βρεθείτε μπροστά στον εργοδότη σας νευρικοί, τότε η πρώτη εντύπωση θα είναι λανθασμένη. Όλοι θέλουν στις εταιρίες ανθρώπους που να μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους σε ώρες αιχμής και καταφέρνουν να κρατήσουν τις ισορροπίες και με τους υπόλοιπους συναδέλφους, όταν αυτό είναι απαραίτητο. 

2. Good questions

Κανείς δεν είπε πως οι συνεντεύξεις για μια θέση εργασίας είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, η κατάλληλη και έμπρακτη προετοιμασία παίζει το δικό της ρόλο. Έχοντας σκεφτεί κάποιες σημαντικές και έξυπνες ερωτήσεις για τον πιθανό εργοδότη σας από πριν, οι οποίες θα αποδείξουν τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά, θα δώσετε την εντύπωση ότι έχετε και εσείς τα δικά σας standards και ό,τι δεν πάτε πουθενά απροετοίμαστοι. 

sinenteuksi-gia-douleia-1.jpg

3. Conversation starters

H πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική και για αυτό το λόγο όσο εκφοβιστικό και αν σας φαίνεται το περιβάλλον εσείς θα πρέπει να "σπάσετε τον πάγο" για να βγείτε από τη δύσκολη θέση. Χρησιμοποιήστε ήρεμες κινήσεις, κάντε μια αναφορά σε κάποιο πρότζεκτ της συγκεκριμένης εταιρίας που σας εντυπωσίασε και φυσικά μην ξεχάσετε να ρωτήσετε με ευγένεια τον συνομιλητή σας αν είχε μια ευχάριστη μέρα μέχρι στιγμής. 

4. Υour weaknesses

Όταν ο συνομιλητής σας, σας ρωτήσει για τις μεγαλύτερες αδυναμίες σας τότε εσείς θα πρέπει να είστε ειλικρινείς. Μην πέσετε σε κλισέ εκφράσεις όπως το ότι είστε workaholics γιατί είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τη θέση σας, μελλοντικά. Αντιθέτως, μπορείτε να αναφερθείτε σε κάτι που παλαιότερα σας ταλάνιζε και να πείτε τον τρόπο που το ξεπεράσατε. Για παράδειγμα, αφήνατε να σας καταβάλει το άγχος, αλλά καταλάβατε ότι με οργάνωση, ψυχραιμία και multitasking, όλα μπορούν να επιτευχθούν. Έτσι θα δείξετε το πρόσωπο ενός ανθρώπου που στα προβλήματα, βρίσκει λύσεις!  

5. Βody language

Το να αποπνέετε αυτοπεποίθηση μπορεί να μη σας μοιάζει εύκολο, αλλά είναι υψίστης σημασίας για την κατάληξη μιας συνέντευξης. Η συστολή, η αποστροφή των ματιών σας και οι βίαιες κινήσεις σας κάνουν να μοιάζετε απόλυτα αμήχανοι με αποτέλεσμα να μην εμπνέετε σε αυτόν που έχετε απέναντί σας το αίσθημα της σιγουριάς. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε οι κινήσεις σας να είναι κομψές και ο λόγος σας σταθερός. 

sinenteuksi-gia-douleia-2

6. Money, money, money...

H συζήτηση για τα χρήματα είναι ένα είναι ένα δύσκολο θέμα για να ξεκινήσετε και για αυτό το λόγο μπορείτε να την αφήσετε για τη συνέχεια, αν δείτε ότι πήγε καλά η πρώτη συνάντηση. Παρόλα αυτά, οφείλετε σε αυτό το θέμα να θέσετε τα δικά σας όρια, πάντα σύμφωνα με την εμπειρία σας και την εταιρία που απευθύνεστε. Για να κάνετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Γνωρίστε την αξία σας. Γνωρίστε την αγορά εργασίας, που κυμαίνονται οι μισθοί και να θυμάστε πάντα να απαντάτε με ευγένεια. Εάν για εσάς τα χρήματα που θα σας προταθούν δεν είναι τα επιθυμητά, θέστε τα επιχειρήματά σας ή κάποιο business plan που σας καθιστά άξιους να διεκδικήσετε περισσότερα. 

7. Υour goals

Βεβαιωθείτε πως όλα όσα λέτε είναι εστιασμένα στο σκοπό σας. Είναι σημαντικό στη συζήτησή σας να μην κάνετε "κύκλους" οι οποίοι θα κάνουν το συνομιλητή σας να ξεχνάει από που ξεκινήσατε την κάθε πρόταση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δε χρειάζεται να «βερμπαλίζουν» για να πετύχουν αυτά που επιθυμούν. Το μυστικό τους είναι ότι δε βιάζονται και ότι ανά πάσα στιγμή θυμούνται την πραγματική τους αξία. Με αυτό τον τρόπο τη μεταδίδουν και στους υπόλοιπους. 

8. Υour motivation

Τα κίνητρα αποτελούν ένα από τα κομμάτια που οφείλετε να εστιάσετε περισσότερο στη συνέντευξή σας. Αυτά θα δείξουν το όραμά σας, θα αποδείξουν πως νοιάζεστε πραγματικά και πως έχετε κάνει από πριν την απαραίτητη έρευνα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως μέσα από αυτά θα αποδείξετε πως τα χρήματα που διεκδικείτε έχουν πραγματικό αντίκρισμα.