fbpixel

Search icon
Search
Νιώθετε άγχος; Οι βασικές ασκήσεις αναπνοής για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
PSYCHOLOGY

Νιώθετε άγχος; Οι βασικές ασκήσεις αναπνοής για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Ήρθε η στιγμή να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη


Το άγχος αποτελεί ένα καθημερινό «βάρος» για πολλούς από εμάς, καθώς οι υποχρεώσεις αλλά και οι ταχύτατοι και απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής μας, οδηγούν στο να νιώθουμε δυσφορία και πίεση. Μάλιστα, πολλές φορές το άγχος μπορεί να σταθεί μέχρι και εμπόδιο στις καταστάσεις της καθημερινότητας και ακόμα πιο σοβαρά, να αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Σίγουρα, είναι ένα έντονο συναίσθημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πάντοτε εύκολα, αλλά υπάρχουν πολλών ειδών ασκήσεις αναπνοών που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Η σωστή διαχείριση της αναπνοής είναι απαραίτητη, ώστε να καταπολεμηθεί το στρες και το άτομο να αποβάλει την ανησυχία του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το νευρικό και το συμπαθητικό σύστημα αντιδρούν άμεσα σε αυτό το είδος συναισθήματος, γι’ αυτό επιταχύνονται οι παλμοί της καρδιάς και η αναπνοή σας είναι ασυγχρόνιστη εκείνη τη στιγμή. Το διαρκές άγχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, ακόμη και εγκεφαλικό, οπότε αφιερώστε χρόνο και απαλλαγείτε σταδιακά με την χρήση των παρακάτω τεχνικών αναπνοής που σας προτείνουμε.

shutterstock-1657474324.jpg

Αυτές είναι οι 4+1 ασκήσεις για να κερδίσετε το άγχος!

Πάρτε τον χρόνο σας

Κάτι που πιθανόν να έχετε ξανακούσει και καλό είναι να υπενθυμίσουμε. Μόλις νιώσετε πως σας κυριεύει το άγχος και χάνετε τον έλεγχο χαρίστε στον εαυτό σας 1-2 λεπτά. Κλείστε τα μάτια, πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και εκπνεύστε δυνατά. Επαναλάβετε για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σταματήσει και ο ασυγχρόνιστος ρυθμός της καρδιάς. Εάν σας βοηθάει, καθώς παίρνετε εισπνοή μπορείτε να σκέφτεστε αυτό που σας δημιούργησε άγχος και εκπνέοντας να νιώσετε πως αποβάλλεται όποιο αρνητικό συναίσθημα σας κυρίευε, παράλληλα η δυνατή εκπνοή βάσει ερευνών βοηθάει στο να αποβληθεί η ένταση.

Μέτρηση αναπνοών

Μια άσκηση που αξιοποιείται κατά πολύ στη yoga, αφού ελέγχει στο μέγιστο τα επίπεδα των αναπνοών, είναι η μέτρησή τους. Πιο αναλυτικά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καθίσετε κάπου αναπαυτικά και να κλείσετε τα μάτια σας. Ξεκινήστε, παίρνοντας εισπνοή, την οποία θα κρατήσετε για 3 δευτερόλεπτα και έπειτα θα εκπνεύσετε για 4. Μετά εισπνέετε για 4 και εκπνέετε για 5 δευτερόλεπτα και ακολουθείτε την ίδια σειρά ώσπου να φτάσετε στα 10 δευτερόλεπτα. Θα σας χαλαρώσει, ενώ θα μάθετε να αναπνέετε και πιο σωστά.

shutterstock-1033273888.jpg

Σταθεροποιήστε τις αναπνοές

Αυτή η τεχνική χρήζει εξάσκησης και υπομονής και είναι αναγκαίο να την εκτελείτε τουλάχιστον μια φορά την μέρα για να δείτε άμεσα αποτελέσματα, αφού τα οφέλη της επικεντρώνονται στο να βελτιστοποιείτε τον ρυθμό της καρδιάς και να χαλαρώνετε το νευρικό σας σύστημα. Βάλτε ένα χρονόμετρο 60 δευτερολέπτων ή εάν θέλετε μπορείτε να κοιτάτε το ρολόι σας. Σκοπός της άσκησης είναι να πάρετε 5 σωστές, σταθερές αναπνοές μέσα σε 1 λεπτό. Μην βιάζεστε, γιατί δεν πρέπει να είναι «τεμπέλικες» αναπνοές, γι αυτό εάν δυσκολεύεστε ξεκινήστε με λιγότερες, για παράδειγμα 3 σε ένα λεπτό και μόλις βρείτε τον ρυθμό σας θα επιτευχθεί και η άσκηση και θα νιώθετε πολύ καλύτερα.

Με ανοιχτό στόμα

Για να αποκτήσετε αυτή τη χαμένη ενέργεια που αναζητάτε προκείμενου να «επιβιώσετε» μέσα σε μια δύσκολη μέρα, η λύση είναι οι αναπνοές που εκτελούνται με ανοιχτό το στόμα. Την συγκεκριμένη άσκηση την αποκαλούν και «τεχνική αναπνοής του λιονταριού», επειδή η εικόνα με ανοιχτό στόμα και την γλώσσα έξω φαντάζει αρκετά με ένα λιοντάρι. Καθίστε με στητό κορμό και εισπνέετε έχοντας ανοιχτό το στόμα με τη γλώσσα έξω για λίγα δευτερόλεπτα και εκπνέετε με ένταση. Επαναλάβετε για 2-3 φορές. 

shutterstock-1175121685.jpg


Ρινική αναπνοή

Μια εναλλακτική άσκηση, η οποία αποσκοπεί μεν στην απελευθέρωση του άγχους, αλλά και στην δυνατότερη συγκέντρωσής σας. Αρχικά, καθίστε με ίσια πλάτη και προσπαθήστε να χαλαρώσετε τελείως το σώμα σας και μετά από λίγα λεπτά καλύψτε με τον αντίχειρά σας το ένα σας ρουθούνι. Διατηρώντας την στάση, παίρνετε αργά μια βαθιά ανάσα από το άλλο ρουθούνι όσο πιο πολύ μπορείτε, και αμέσως το κλείνετε με τον παράμεσο του χεριού που καλύψατε το αντίθετο ρουθούνι και εκπνεύστε από την άλλη πλευρά. Ακριβώς το ίδιο επαναλαμβάνετε και από τις 2 πλευρές.