Πριν από λίγο καιρό, κάποιος μου εκμυστηρεύθηκε πως προτιμάει το φαγητό του να σερβίρεται σε μπολ και να το απολαμβάνει με το κουτάλι. Δεν έχει άδικο. Μήπως και τα παιδιά έτσι δεν τρώνε την πρώτη τους τροφή, τις κρέμες; Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτήν τη συνθήκη, αν το σκεφτείτε. Σούπες, πουρέδες λαχανικών, μικρά ζυμαρικά μαγειρεμένα με σάλτσα στον φούρνο: η λίστα των φαγητών που παρουσιάζονται έτσι -ή είναι πιο νόστιμα με… κουτάλι- είναι ανεξάντλητη. Ορμώμενοι από την τάση του “comfort food”, το φθινόπωρο και τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε πιάτα που μας «αγκαλιάζουν» κάνοντας παράλληλα άλλες δραστηριότητες -όπως το να παρακολουθούμε την αγαπημένη μας σειρά στο Netflix-, ετοιμάσαμε μια σειρά συνταγών, οι οποίες ταιριάζουν τέλεια στην εποχή και τρώγονται με το κουτάλι! Απαραίτητο συστατικό; Τα επιλεγμένα προϊόντα από τη Lidl Ελλάς, η πιο βιώσιμη, νόστιμη και value for money γκάμα γευστικών επιλογών.
Σούπα πατάτας με βασιλικό και τραγανό ρύζι
Η κλασική σούπα πατάτας αναβαθμίζεται με το τραγανό αυτό ρύζι που ετοιμάζουμε.
Υλικά για 4-6 μερίδες
Για το ρύζι
• 2 κούπες (200 γρ.) βρασμένο ρύζι Καρολίνα Σερρών
• 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
• 1 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα
Για τη σούπα
• 200 γρ. πράσα, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
• 1 κούπα νερό
• 2 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα
• Αλάτι
• 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, σε κύβους
• 1.200 γρ. ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών
• 250 γρ. αριάνι
Για το λάδι βασιλικού
• 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα
• 4-5 φύλλα βασιλικού
Για το σερβίρισμα
•1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε ένα μπολ βάζουμε το βρασμένο ρύζι, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε σ’ ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, ανακατεύοντας μία φορά στη μέση του ψησίματος, μέχρι το ρύζι να γίνει τραγανό.
Βήμα 2
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λάδι, το ζεσταίνουμε στους 160°C, μετά προσθέτουμε τον βασιλικό και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τα πράσα, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και βράζουμε με το καπάκι κλειστό, για περίπου 20', μέχρι το πράσο να γίνει γλυκό και διάφανο. Προσθέτουμε τις πατάτες, το νερό (ή τον ζωμό, αν τον χρησιμοποιούμε) και βράζουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, με το καπάκι κλειστό για περίπου 40΄. Περνάμε τη σούπα απ’ το μούλτι, προσθέτουμε το αριάνι και ανακατεύουμε ξανά.
Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα με το λάδι βασιλικού στην κορυφή και φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι.
Κρέμα κόκκινης φακής με τορτελίνια
Αν δεν πιστεύετε πως τα ζυμαρικά ταιριάζουν με τα όσπρια, δοκιμάστε αυτήν την αρωματική σούπα με τορτελίνια.
Υλικά για 4-6 άτομα
• 1 συσκευασία τορτελίνια γεμιστά με μανιτάρια Deluxe
• 1 κ. σ. βούτυρο
• 1 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα
• 1 κ. σ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 400 γρ. κόκκινη φακή Επιλογής
• 1 καρότο τριμμένο
• 1.200 γρ. ζεστό νερό
Για το σερβίρισμα
• 100 γρ. καπνιστά αμύγδαλα κοπανισμένα Alesto
• Φρέσκα μυρωδικά
• Παρμεζάνα τριμμένη Deluxe
Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, μαγειρεύοντας για περίπου 15΄, με το καπάκι κλειστό, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την κόκκινη φακή, το καρότο, το ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν. Όταν η σούπα είναι έτοιμη, την περνάμε απ’ το μούλτι.
Βήμα 3
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα τορτελίνια, ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία. Τα προσθέτουμε στη σούπα, συμπληρώνουμε τα αμύγδαλα, τα μυρωδικά, την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Ζεστή σαλάτα ρυζιού με γλυκό κρασί, kale και γαλοτύρι
H ζεστή αυτή σαλάτα ρυζιού μοιάζει με γέμιση, αλλά είναι ακόμη πιο νόστιμη. Ο λόγος; Τα μπολάκια παρμεζάνας που φτιάχνουμε για το σερβίρισμα!
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τα μπολάκια παρμεζάνας
• 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη Deluxe
Για τη σαλάτα ρυζιού
• 250 γρ. λουκάνικα πικάντικα Φλωρίδης
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 250 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 2 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα
• 200 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
• 150 γρ. γλυκό, λευκό κρασί
• 1.200 γρ. ζεστό νερό ή ζωμός
• 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. kale ψιλοκομμένο
• 100 γρ. σπόροι ροδιού
• 100 γρ. γαλοτύρι Π.Ο.Π Ηπείρου
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τα μπολάκια παρμεζάνας. Βάζουμε 3-4 κ. σ. παρμεζάνα σ’ ένα ζεστό τηγάνι και αφήνουμε για 5΄, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει κρούστα από την κάτω πλευρά. Όσο είναι ακόμη ζεστή, την αφήνουμε ανάποδα σ’ ένα μπολ μέχρι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα ρυζιού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι που να μπαίνει στον φούρνο. Κόβουμε το λουκάνικο σε μικρά κομμάτια και τα περνάμε για 10΄ από το τηγάνι. Αδειάζουμε το τηγάνι χωρίς να το καθαρίσουμε και συνεχίζουμε με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι τα μανιτάρια να ψηθούν. Βάζουμε το ρύζι, σβήνουμε με το λευκό κρασί και, όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το ζεστό νερό (ή τον ζωμό) και το λουκάνικο, που ετοιμάσαμε.
Βήμα 2
Μόλις αρχίσει να βράζει, κλείνουμε με το καπάκι, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄ μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Συμπληρώνουμε τα κρεμμυδάκια, το kale, τους σπόρους ροδιού, τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τα μπολάκια παρμεζάνας με το γαλοτύρι στην κορυφή.
Πανακότα με μαστίχα Χίου και crumble αμυγδάλου
Εξαιρετικά αρωματική, αυτή η πανακότα με μαστίχα Χίου και αμύγδαλο θα κλείσει ιδανικά τα τραπέζια του φθινοπώρου.
Υλικά για 8 άτομα / μία φόρμα 20 εκ.
• 15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος
• 300 γρ. γάλα πλήρες
• 2 κ. σ. θυμαρίσιο μέλι νήσων Αιγαίου
• 2 κ. σ. λικέρ μαστίχας Νώμα
Για το crumble αμυγδάλου
• 70 γρ. βούτυρο
• 70 γρ. αμύγδαλα
• 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 50 γρ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
• Θυμαρίσιο μέλι νήσων Αιγαίου
• 100 γρ. κόκκινα φρούτα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και ζεσταίνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τη ζελατίνη με τα χέρια και την τοποθετούμε στο γάλα. Προσθέτουμε το μέλι, το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε καλά. Περνάμε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι και μεταφέρουμε στη φόρμα. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Βήμα 2
Ετοιμάζουμε το crumble. Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί και αλέθουμε. Θα πρέπει να έχουμε ένα μίγμα σαν ψίχουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 20΄. Για να σερβίρουμε, περνάμε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της φόρμας και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με το crumble, μέλι και κόκκινα φρούτα στην κορυφή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΚΤOΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ PΟV STUDIO | ΣΥΝΤΑΓΕΣ- FOOD STYLING: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024