fbpixel

Search icon
Search
SPF Uncovered: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να ξέρετε πριν την έκθεση στον ήλιο
FACE & BODY

SPF Uncovered: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να ξέρετε πριν την έκθεση στον ήλιο

Τι ισχύει όντως πίσω από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις για το αντιηλιακό σας;


Με το καλοκαίρι να βρίσκεται και επισήμως μια ανάσα μακριά, η σημασία της προστασίας του δέρματός μας από τον ήλιο γίνεται όλο και μεγαλύτερη και τα ερωτήματα για το ιδανικό αντιηλιακό μεγαλύτερα: Ποιο SPF να διαλέξουμε; Πόσο συχνά πρέπει να βάζουμε; Χρειάζεται να φοράμε και εκτός παραλίας; Μαζί με τις ερωτήσεις αυτές όμως δημιουργούνται από πίσω και μύθοι οι οποίοι μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και σύντομα γίνονται «κανόνες».

Τι είναι όμως τελικά όντως μύθος και τι αλήθεια;
beach-on-35mm-film.jpeg
Photo: @pinterest

Μύθος: Αν έχει συννεφιά, δε χρειαζόμαστε αντιηλιακό.

Αλήθεια: Μπορεί να μας ξεγελάει ο μουντός καιρός, αλλά γνωρίζετε ότι ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες το έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει στο δέρμα μας. Η έλλειψη ήλιου δε συνεπάγεται απουσία κινδύνου. Η UV ακτινοβολία είναι διαρκώς παρούσα, είτε εμφανώς είτε διακριτικά και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, πανάδες και μακροχρόνιες βλάβες ακόμη και αν δεν τη βλέπουμε ή τη νιώθουμε. 

Μύθος: Όσο μεγαλύτερο SPF, τόσο περισσότερη ώρα προστατευόμαστε.

Αλήθεια: Το SPF δείχνει την προστασία από τις UVB ακτίνες και όχι τη διάρκεια του προϊόντος στο δέρμα, όπως πολλοί πιστεύουμε. Για παράδειγμα, ένα αντιηλιακό με SPF 50 δε σημαίνει ότι προστατεύει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα με SPF 30, απλώς φιλτράρει μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας. Όλα τα αντιηλιακά, ανεξαρτήτως δείκτη, χρειάζονται επαναληπτική εφαρμογή κάθε 2 ώρες.

art-by-amanda-shop-redbubble-in-2021-summer-aesthetic-summer-photos-summer-pictures.jpeg
Photo: @pinterest

Μύθος: Το αντιηλιακό μπλοκάρει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Αλήθεια: Παρόλο που η βιταμίνη D παράγεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας, η χρήση του αντιηλιακού δεν την μπλοκάρει πλήρως. Η σύνθεση της βιταμίνης D μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με μικρή, περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Οι δερματολόγοι συνιστούν τουλάχιστον 5-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ώστε να παραχθεί η απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. 

Μύθος: Το αντιηλιακό εμποδίζει το μαύρισμα.

Αλήθεια: Κανένα αντιηλιακό δε μας προστατεύει στο 100%. Για αυτό και έχει απαγορευθεί πλέον η αναφορά τους ως "sun block" στις ετικέτες. Το μαύρισμα είναι η φυσική άμυνα του δέρματος στις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορεί να συμβεί ακόμη και με αντιηλιακή χρήση απλά πιο σταδιακά και με ασφάλεια. Για πιο γρήγορο μαύρισμα μπορούμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που επιταχύνουν τη διαδικασία όπως το β-καροτένιο, αλλά και συμπληρώματα διατροφής που διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης. 

forah-everyday-mineral-sunscreen.jpeg
Photo: @pinterest

Μύθος: Τα καλλυντικά προϊόντα με SPF μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από τον ήλιο.

Αλήθεια: Αν και πολλά καλλυντικά περιέχουν SPF, αυτά δεν αρκούν για πλήρη κάλυψη από τον ήλιο. Τις περισσότερες φορές εφαρμόζουμε πολύ μικρή ποσότητα για να πετύχουμε την προστασία που υπόσχονται, ενώ δεν καλύπτουν πάντα όλο το πρόσωπο ομοιόμορφα. Οπότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ξεχωριστό αντιηλιακό ως βάση πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ μας. 

Μύθος: Τα φυσικά/οργανικά αντιηλιακά είναι πάντα πιο ασφαλή.

Αλήθεια: Η ένδειξη «φυσικό» ή «οργανικό» δε σημαίνει αυτόματα ότι ένα αντιηλιακό είναι πιο ασφαλές ή αποτελεσματικό. Η ασφάλεια και η αποδοτικότητα ενός αντιηλιακού εξαρτώνται από την επιστημονικά ελεγμένη σύνθεσή του, τα φίλτρα που χρησιμοποιεί και την επίσημη πιστοποίησή του. Ορισμένα φυσικά φίλτρα, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου, είναι αποτελεσματικά, αλλά και τα χημικά φίλτρα έχουν εγκριθεί ως ασφαλή από διεθνείς οργανισμούς. Το σημαντικό είναι να επιλέγουμε προϊόντα αξιόπιστων εταιριών, με ευρύ φάσμα προστασίας (UVA/UVB) και να τα εφαρμόζουμε σωστά, ανεξάρτητα από την ετικέτα «φυσικό» ή «συνθετικό».