fbpixel

Search icon
Search
WELLNESS

Social Media: Πώς να χρησιμοποιείτε το κινητό σας χωρίς να φτάνετε στα όρια της κατάθλιψης

Power Girl’s Guide: Επιστήμη & shopping οι απόλυτοι σύμμαχοί σας


Social Media: Πώς να χρησιμοποιείτε το κινητό σας χωρίς να φτάνετε στα όρια της κατάθλιψης

Σκεφτείτε το εξής σενάριο… Είστε στο σπίτι και βαριέστε, δε θέλετε να δείτε Netflix οπότε αποφασίζετε να ανοίξετε το Instagram ή το Facebook ή κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να δείτε τι κάνουν οι αγαπημένοι σας ακόλουθοι. Ξαφνικά και σαρανταπέντε λεπτά μετά έχετε βρεθεί στο profile κάποιου παντελώς αγνώστου, η αναπνοή σας έχει γίνει πιο κοφτή (ονομάζεται screen apnea, παρατηρήστε το την επόμενη φορά), και περιέργως διάφορες αρκετά έντονες σκέψεις και συναισθήματα ανεπάρκειας σάς κατακλύζουν. Πρέπει αύριο να ανανεώσετε τη συνδρομή σας στο γυμναστήριο γιατί η αλήθεια είναι ότι έχετε βάλει λίγο βάρος! Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε δουλειά ή πόλη ή χώρα; Χρειάζεστε ένα καινούριο jacket ή μάλλον νέα γκαρνταρόμπα! Μήπως πρέπει να κάνετε ένα ταξίδι; Πρέπει να αρχίσετε δίαιτα! Το αποτέλεσμα; Παραληρείτε ασταμάτητα, ενώ αναλογίζεστε πόσο δεν εκμεταλλεύεστε αρκετά τη ζωή σας και πως όλοι οι άλλοι είναι απλά καλύτεροι. Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι να συγκρίνετε τον εαυτό σας με την Chiara Ferragni; Καθόλου! Ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων η διάθεση σας έχει αλλάξει και νιώθετε λίγο off. Είμαι σίγουρη ότι όλο αυτό σάς φαίνεται λίγο υπερβολικό και αυτή τη στιγμή λέτε στον εαυτό σας ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα κι εσείς δεν επηρεάζεστε τόσο. Δυστυχώς, όμως συμβαίνει σε όλους μας και συχνότερα από αυτό που ομολογούμε ή αντιλαμβανόμαστε.

Remote file

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί αναρίθμητα άρθρα, έρευνες και βιβλία που τονίζουν τις κακές επιπτώσεις των social media στην ψυχική μας υγεία. Η λύση φυσικά είναι μία, σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε. Ζούμε όμως σε έναν κοινωνικό κόσμο που πλέον βασίζετε στη χρήση αυτών των μέσων και είναι σχεδόν ουτοπικό να τα βγάλουμε εντελώς από την καθημερινότητά μας. Επίσης, ακόμη και εάν δε μας αρέσει να το παραδεχόμαστε κατά περιπτώσεις είναι τρομερά πρακτικά κι έχουν δημιουργήσει την ελευθερία στον καθένα από εμάς να μοιράζεται την άποψη του ή το ταλέντο του. Το πρόβλημα δεν είναι τα μέσα αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να τα χρησιμοποιούμε έχοντας δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με τα κινητά μας τηλέφωνα. Παραδέχομαι προσωπικά ότι ξοδεύω τουλάχιστον 3 ώρες της ημέρας μου online σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και το κινητό μου έχει γίνει η προέκταση του χεριού μου με τη δικαιολογία ότι είναι κομμάτι της δουλειάς μου ως Social Media Manager. Ομολογώ όμως ότι όσο και αν απεχθάνομαι πολλές φορές όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -να τονίσω εδώ ότι αγαπάω τη δουλειά μου- κι ενώ αντιλαμβάνομαι ότι ακόμη και αν δεν το θέλω υπάρχουν φορές που έχουν άσχημη επιρροή στον ψυχισμό μου είμαι εθισμένη στη χρήση τους! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ακόμη και apps για να καταπολεμήσετε αυτό τον εθισμό αλλά τίποτα από αυτά δε θα σας βοηθήσει να εξαφανίσετε τις αρνητικές σκέψεις που μπορούν να σας δημιουργήσουν εάν δεν αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε.

the science

Τα Social Media και η χρήση τους έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος αλλά και στον αντίποδα με διαταραχές προσωπικότητας όπως ο ναρκισσισμός. Ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι η υπερβολική χρήση τους έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική κατάσταση των χρηστών νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι το ζήτημα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε.

Διαταραχή Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας: Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή φαίνονται να έχουν πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η ανασφάλεια που κρύβουν τούς προκαλεί την ανάγκη να φαίνονται πάντα καλύτεροι από τους άλλους. Είναι ανταγωνιστικοί και αισθάνονται να απειλούνται όταν βλέπουν άλλα επιτυχημένα άτομα.

screen-shot-2019-11-24-at-33406-am.png

Σε μια πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Royal Society for Public Health (RSPH) 1,500 άτομα ηλικίας 14-24 ρωτήθηκαν πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία και συναισθηματική κατάσταση, εμπεριέχοντας το άγχος, την κατάθλιψη αλλά και την αντίληψη της προσωπικότητάς τους ή της εικόνας τους. Από τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων κατέληξαν ότι το Ιnstagram είναι το μέσο που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ψυχισμό των νέων με το Facebook και το Snapchat να ακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα, οι νεαρές γυναίκες εξέφρασαν ότι η εφαρμογή του Instagram τούς δημιουργεί έντονα συναισθήματα φθόνου, διαταράσσει καθημερινές συνήθειες τους όπως ο ύπνος, και διαστρεβλώνει την εικόνα τους για το σώμα τους. Παράλληλα, άλλη έρευνα αναφέρει ότι χρήστες νεαρής ηλικίας που ξοδεύουν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν εντονότερα συμπτώματα ψυχικής αστάθειας ή διαταραχών.

Ενώ τα συμπεράσματα των ερευνών είναι σχεδόν κατηγορηματικά, οι ψυχολόγοι κι ερευνητές τονίζουν ότι το πρόβλημα δε δημιουργείται από τις ίδιες τις εφαρμογές αλλά από τη λανθασμένη ή υπερβολική χρήση τους και ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα Social Media μπορούν να δράσουν θετικά και προτρεπτικά βοηθώντας μας να νιώσουμε συνδεδεμένοι και μέλη μιας κοινότητας. 

the tips

Step 1: Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας

Remote file

Είναι πολύ εύκολο να είστε στη θέση του θύματος, ο τρόπος όμως με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα social media καθορίζεται ολοκληρωτικά από εσάς. Πριν λοιπόν αγορεύσετε για το πόσο δίκιο έχουν όλες αυτές οι έρευνες και για το πώς το Instagram φταίει για κάθε αρνητικό συναίσθημα που είχατε ποτέ στη ζώη σας (το λέει και η επιστήμη άλλωστε) σκεφτείτε εάν εσείς έχετε πάρει λάθος αποφάσεις και αν τελικά δίνετε περισσότερη δύναμη σε μια εφαρμογή από όσο τής αξίζει!

Step 2: Σκεφτείτε τι χρειάζεστε

screen-shot-2019-11-24-at-33420-am.png

Υπάρχει λόγος να έχετε όλους αυτούς τους λογαριασμούς; Τι σας προσφέρουν; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, το 2012 αποφάσισα ότι μισώ το Facebook και αρνούμουν παθολογικά να κάνω Instagram -ναι ξέρω, η απόλυτη ειρωνία- αλλά δε βρήκα ποτέ το θάρρος να διαγράψω το profile μου. Μετά από αρκετά χρόνια, έχω καταλήξει με έναν Facebook λογαριασμό που η μόνη του χρησιμότητα είναι να βλέπω αστεία video με κατοικίδια και να στέλνω χιουμοριστικά memes στις φίλες μου, δηλαδή είναι σχεδόν άχρηστο. Όλα αυτά θα μπορούσα να τα κάνω εκτός Facebook και να ελευθερώσω μερικά MB αποθηκευτικού χώρου από τη συσκευή μου! Μην κάνετε το ίδιο λάθος! Απενεργοποιήστε όλες τις εφαρμογές που δε σας προσφέρουν κάποιου είδους ευχαρίστηση! 

Step 3: Αξιολογήστε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τα Social Media

Remote file

Aφού -ελπίζω- έχετε κρατήσει πλέον τους λογαριασμούς που χρειάζεστε ή σας ταιριάζουν, ήρθε η ώρα να μάθετε να τους χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο. Όχι το να ψάχνετε τα comments στη φωτογραφία του internet crush σας δεν είναι ο σωστός τρόπος. Κάθε μέσο έχει και τη δική του φιλοσοφία και αν το εκμεταλλευτείτε σωστά μπορεί και να σας βοηθήσει να πετύχετε στόχους, προσωπικούς ή επαγγελματικούς, και σίγουρα να σας εμπνεύσει! 

Step 4: Κάντε ένα Social Media ξεκαθάρισμα

Remote file

Όχι δε χρειάζεται να ακολουθείτε την Chiara Ferragni εάν κάθε φορά που ανεβάζει βίντεο από την τουλάχιστον εντυπωσιακή ντουλάπα της γίνεστε πράσινες από τη ζήλια σας! Τα πράγματα είναι απλά, κάντε unfollow σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς που σας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και ακολουθήστε μόνο αυτούς που σας εμπνέουν. Επίσης, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία και τις επιλογές που σας δίνουν οι ίδιες οι εφαρμογές. Κάντε block στον ενοχλητικό άγνωστο που σας στέλνει επίμονα "καλημέρα" κάθε δύο μέρες τα τελευταία 6 χρόνια και κάντε mute σε όλους αυτούς τους φίλους που ανεβάζουν περιεχόμενο που δε σας ενδιαφέρει ή σας κουράζει! Κρύψτε τα δικά σας posts ή stories από χρήστες που νιώθετε ότι μπορεί να σας κρίνουν. Οι τελευταίοι, ναι αυτοί που σας δημιουργούν το άγχος της κριτικής, θα έπρεπε ιδανικά να είναι στη λίστα των διαγραφών αλλά καταλαβαίνω ότι μπορει να μην είστε έτοιμοι για τόσο ριζικές αλλαγές!

Step 5: Κάντε ένα break

Remote file

Και γίνεται και το χρειάζεστε! Απέφυγα να αναπαράγω τη γνωστή σε όλους φράση "Social Media Detox" γιατί δεν τη βρίσκω ρεαλιστική. Είναι όμως πολύ εύκολο να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε πότε η χρήση των εφαρμογών έχει ξεπεράσει τα όρια που εσείς θα θέσετε στον εαυτό σας, έτσι ώστε να επενδύσετε λίγο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να μην το θυμάστε αλλά κάποτε πηγαίναμε για brunch χωρίς να μοιραζόμαστε με κανέναν τα σοκολατένια μας pancakes! 

the test

screen-shot-2019-11-24-at-34914-am.png

Πόσο εθισμένοι είστε στα social media

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε την αλήθεια; Είστε τελικά εθισμένοι στο internet και κατ'εξοχήν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Eπειδή κανένας μας δεν είναι έτοιμος να μάθει, δοκιμάστε ένα τουλάχιστον διασκεδαστικό test που μπορεί να κρύβει μικρή δόση αλήθειας αλλά μπορείτε να μην το πάρετε στα σοβαρά. Μη φοβάστε, έχω την εντύπωση ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που πιστεύετε!

Ηow to: 
Πάνω από όλα ειλικρίνεια. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε κάθε τέτοιο quiz είναι να απαντάτε με το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας και σίγουρα μη δίνετε τις απαντήσεις που θα θέλατε ιδανικά να ισχύουν. Don't overthink it έτσι κι αλλιώς είναι απλά για να περάσετε τον χρόνο σας! Συμπληρώστε το απλό ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα να ξέρετε λίγο πολύ ότι όλοι μας είμαστε "εθισμένοι" στον digital κόσμο.
 

the book

mixed-feelings-social-media.jpg
Image Source: Amazon

Mixed Feelings, The Emotional Impact of our Digital Habits - Naomi Shimada & Sarah Raphael 

To διαδίκτυο έχει αλλάξει τη ζωή μας και τα Social Media είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο τελειότητας το οποίο πρέπει να πετύχουμε. Οι δύο συγγραφείς συζητούν μέσα από μια πιο δημοσιογραφική ματιά και με μία εκτενή συλλογή διαφορετικών απόψεων, τις επιπτώσεις της digital ζωής μας στο μυαλό, το σώμα και τα συναισθήματα μας. Η σχεδόν ριζοσπαστική ματιά τους για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις διάφορες εφαρμογές δικτύωσης είναι διασκεδαστική αλλά παράλληλα επικριτική του digital status-quo. Ένα must read για κάθε σύγχρονη γυναίκα που έχει βρεθεί να συγκρίνει τον εαυτό της ή να νιώθει μειονεκτικά μετά από μια κακή selfie ή μια φωτογραφία που δεν πήρε αρκετά likes.

the shopping guide

Σταματήστε να ακολουθήτε όλα τα #fashioninspo hashtag των instagram influeνcers και επιλέξτε τα items που ταιριάζουν στην προσωπικότητα σας και πάνω από όλα σας φτιάχνουν τη διάθεση!

It's ok to be a little less social! 

 The phone case

The phone case

Θήκη για iPhone Philosophy di Lorenzo Serafini, Farfetch

BUY ME
 Red Alert

Red Alert

Ματ υγρό κραγιόν Lip Magnet σε απόχρωση Hollywood Giorgio Armani, Attica Department Store

BUY ME
 The T-shirt

The T-shirt

Top MCQ Alexander McQueen, INTERVISTA

BUY ME
 The Scent

The Scent

Άρωμα με νότες γιασεμί Perfectly Marvelous Diana Vreeland, i-D CONCEPT STORES

BUY ME
 Shoe fever

Shoe fever

Μοκασίνια tweed Gucci, Kalogirou

BUY ME
 The it-bag

The it-bag

Arrow logo tote από μεταλλικό foil Off-White, Simple Caracters

BUY ME