fbpixel

Search icon
Search
Shopping Facts: Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων;
WELLNESS

Shopping Facts: Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε


Οι καταναλωτές στην πλειονότητα τους δεν δίνουν την δέουσα προσοχή και βαρύτητα στις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα κρίνεται επιτακτικό, καθώς είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται τα συστατικά, και τις περιεκτικότητες, των τροφίμων που πρόκειται να καταναλώσουμε, ώστε να προβούμε και στις καταλληλότερες επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για να φτάσουμε στο σημείο ανάγνωσης και πλήρους κατανόησης των ετικετών πρέπει να είμαστε γνώστες βασικών πληροφοριών, ώστε να μπορούμε να κατανοούμε τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα αγαθά που βρίσκονται στα ράφια των supermarket. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να γίνουμε experts στη συγκεκριμένη διαδικασία και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε την διατροφή, αλλά και τον τρόπο ζωής μας.

Τι πρέπει να κάνετε;

etiketes-trofimwn.jpg
Photo: Captured by Lucy

Μπορείτε να κάνετε την απαραίτητη έρευνα προτού ψωνίσετε στο supermarket, αναζητώντας τα προϊόντα εκείνα, στα οποία περιέχονται οι απαραίτητες ουσίες στις κατάλληλες περιεκτικότητες. Μετά από τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορείτε να οργανώσετε τη λίστα σας.

Τι χρειάζεται να λάβετε υπόψη;

supermarket-trofima.jpg

Αυτό που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα προϊόν είναι η σειρά αναγραφής των συστατικών που περιέχει. Το πρώτο είναι και εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο δεδομένο τρόφιμο.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα που περιέχουμε κορεσμένα, trans λιπαρά, αλλά και σάκχαρα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλό θα ήταν να προτιμούμε εκείνα τα αγαθά που συμπεριλαμβάνουν τις προαναφερθέντες ουσίες στο τέλος της σειράς αναγραφής. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δεν θα περιέχονται σε μεγάλες, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Συνεπώς, δεν θα είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ζάχαρη ενδέχεται να περιέχεται σε ένα τρόφιμο, χωρίς όμως να αναγράφεται αυτή της η ονομασία. Εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους χαρακτηρίζεται είναι: φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζη, μελάσα, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, μαλτόζη και δεξτρόζη. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο πως η μαύρη και η λευκή ζάχαρη δεν έχουν κάποια θερμιδική διαφορά, ενώ και η φρουκτόζη ισοδυναμεί με αυτές, όταν εντός του προϊόντος δεν περιέχεται ένα ολόκληρο φρούτο.

Καλό θα ήταν να δίνουμε τη δέουσα βαρύτητα στην ανάλυση των 100 γραμμαρίων και όχι της μερίδας, επειδή μπορεί να διαφέρει από την μερίδα που εμείς καταναλώνουμε.

Οι φυτικές ίνες χρειάζεται να λάβουν πρωταρχική θέση στο διατροφικό μας πρόγραμμα, αφού αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να δείχνουμε την προτίμηση μας σε τροφές που περιέχουν πάνω από περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.

Όσον αφορά το αλάτι (γνωστό και ως νάτριο) καλύτερα να αγοράζουμε τροφές που περιέχουν 100-300 mg ανά 100 γραμμάρια.

salt.jpg

Οι περισσότεροι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ενέργεια, δηλαδή στις θερμίδες. Πρέπει, λοιπόν, να δίνουμε έμφαση στη θερμιδική αξία των 100 γραμμαρίων και όχι της μερίδας.

Χρειάζεται πάντοτε να παρατηρούμε την ημερομηνία λήξης του τρόφιμου, η οποία αναγράφεται πολλές φορές ως «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...».

Ας μην ξεχνάμε να ακολουθούμε τις οδηγίες αποθήκευσης, ώστε να μειώσουμε δραστικά τις πιθανότητες μόλυνσης ή διατροφικής δηλητηρίασης.

Όσον αφορά τα συντηρητικά... Σίγουρα είναι απαραίτητα για την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων, ώστε το καταναλωτικό αγαθό να είναι απολύτως ασφαλές. Παρόλα αυτά, οι πολλές πρόσθετες ουσίες μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία μας, για αυτό καλύτερο θα ήταν στη διατροφή μας να λαμβάνουν δεσπόζουσα θέση τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός των υπολοίπων.

    Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουμε σε βάθος το τι καταναλώνουμε στην πραγματικότητα. Επομένως, ενημερωθείτε πλήρως και μετέπειτα προβείτε στις κατάλληλες αγορές.