fbpixel

Search icon
Search
Σήμερα ανοίγει επίσημα τις πύλες της για το κοινό η Βίλα Πετρίδη
CITY VIBES

Σήμερα ανοίγει επίσημα τις πύλες της για το κοινό η Βίλα Πετρίδη

Με δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις


Ανοίγει επίσημα τις πύλες της με δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις η Βίλα Πετρίδη, ύστερα από ριζική αναπαλαίωση. Πρόκειται για ένα από τα επιβλητικότερα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης, που θα αποκτήσει τη δική του «ζωή» στην πολιτιστική σκηνή της πόλης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάλεσε τους κατοίκους να «αγκαλιάσουν» το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως, Ταντάλου και Καζαντζάκη, απέναντι από το δικαστικό μέγαρο και «να δείξουν, ότι αγαπούν τη γειτονιά τους».

«Πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια για να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Ο χώρος αποτελεί "βότσαλο στη λίμνη" και μετά την ανάπλαση της περιοχής –την οποία προγραμματίζουμε– θα αλλάξει συνολικά η εικόνα της δυτικής πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης», είπε ο δήμαρχος στη συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Με τη λειτουργία της Βίλας Πετρίδη, με την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, αλλά και τις ενέργειες για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και ανοιχτού Μουσείου Σιδηροδρόμου, θα αλλάξει συνολικά η περιοχή».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε σε παλαιότερη σκέψη για δημιουργία Μουσείου Κόμικ, υπογραμμίζοντας πως η ιδέα δεν κατάφερε να προχωρήσει. «Το κτίριο θα λειτουργεί πλέον ως Κέντρο Πολιτισμού με φιλόδοξο πρόγραμμα. Θέλουμε να πάρει ζωντάνια η δυτική πλευρά της πόλης, σε συνδυασμό με τα Σφαγεία. Η Βίλα Πετρίδη έχει τη δική της ιστορία και επιθυμία μας είναι να ζωντανέψει ο χώρος με ήχους και κίνηση», δήλωσε.

vila-petridi-3.jpg

Σχετικά με τη Βίλα Πετρίδη

Η Βίλα Πετρίδη ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του 1900 από έναν πλούσιο Βούλγαρο, ο οποίος αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωση της, το 1912. Μετά την παράδοση της πόλης σε ελληνικά χέρια το κτίριο, με θέα προς τη θάλασσα, αγοράστηκε από την οικογένεια Πετρίδη. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, όροφο και σοφίτα. Είναι χαρακτηριστική η επιλογή τοποθέτησης λεοντοκεφαλών στις γωνίες του κτιρίου, με σαφή αναφορά στα σύμβολα του βουλγαρικού έθνους. Ο χώρος ανήκε στην οικογένεια Πετρίδη μέχρι το 1969 και στη συνέχεια ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Κρίθηκε διατηρητέο το 1984 από το υπουργείο Πολιτισμού, ως έργο τέχνης που χρίζει ειδικής κρατικής προστασίας και περιήλθε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Info: Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Βίλα Πετρίδη zefxis», με στόχο την ανάδειξη του αποκατεστημένου κτιρίου (Αναγεννήσεως 10) και τη διασύνδεσή του με την ευρύτερη κοινωνία της πόλης, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, 9 & 10 Δεκεμβρίου. Στις αίθουσες της Βίλας Πετρίδη θα λειτουργήσει αυτές τις δύο μέρες έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κούκη με θέμα «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» και θα πραγματοποιηθούν δυο συναυλίες, με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» (09/12, στις 20:00) και το φωνητικό σύνολο «Ad hoc» (10/12, στις 19:00).

vila-petridi.jpg

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ