fbpixel

Search icon
Search
Savoir Vivre: 6 όρια που δεν πρέπει να περνάτε στις φιλικές σας σχέσεις
PSYCHOLOGY

Savoir Vivre: 6 όρια που δεν πρέπει να περνάτε στις φιλικές σας σχέσεις

Όσα είναι καλό να αποφεύγετε μέσα σε μια παρέα


Θα κάνατε το οτιδήποτε για τους καλύτερούς σας φίλους. Σηκώνετε το τηλέφωνό σας για να μιλήσετε μαζί τους μετά τα μεσάνυχτα, τους συμπαραστέκεστε στις πιο δύσκολες στιγμές τους και χαίρεστε διπλά με τη χαρά τους. Τις περισσότερες φορές ξέρετε τι χρειάζονται από εσάς πριν καν σας το ζητήσουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που οφείλετε να αποφεύγετε και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις δέχεστε. Μπορεί να μοιάζουν ανούσιες, αλλά είναι βέβαιο πως σε μια καλή φιλική σχέση, περισσεύουν!

Παρακάτω θα ανακαλύψετε τα 6 «όρια» που είναι σημαντικό να διακρίνετε και να σέβεστε κάθε στιγμή και σε κάθε σχέση. 
oria-filia-1.jpg

Μιλάτε για αυτούς  

Καμία φιλία δεν είναι τέλεια. Όλες έχουν τα θέματά τους αλλά ένας καλός «συνοδοιπόρος» οφείλει να μεταφέρει άμεσα τις ανησυχίες του -στον ενδιαφερόμενο- αντί να τις συζητάει με άλλους ανθρώπους. Αν αυτή η κατάσταση, λοιπόν, γίνει καθημερινότητα, τότε είναι βέβαιο πως η δυναμική της φιλίας θα οδηγήσει σε καταστάσεις που δε θα σας αρέσουν, δημιουργώντας μόνιμα προβλήματα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως οι βάσεις είναι η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Πιέζετε για να γίνουν συγκεκριμένες επιλογές

Φυσικά αυτές οι συγκεκριμένες «επιλογές» αφορούν τον χρόνο που περνάνε οι δικοί σας άνθρωποι με τους συντρόφους τους. Ένας καλός φίλος σέβεται τη δέσμευση και κατανοεί τη σημασία της. Έτσι, οφείλετε να μην τους ασκείτε πίεση προσπαθώντας να τους απομακρύνετε από τον σύντροφό τους θέλοντας να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί σας. Λίγες δόσεις ζήλιας είναι δικαιολογημένες, αλλά οφείλουν να σταματούν εκεί, εάν επιθυμείτε να «χτίσετε» μια υγιή σχέση. 

oria-filia-2.jpg

Αποκαλύπτετε τα μυστικά τους 

Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε σχέσης και η φιλία δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ευθύνη σας, λοιπόν, να κρατάτε τα μυστικά όσων αγαπάτε. Μπορεί κάποιες στιγμές να πιστεύετε πως δε θα βλάψετε κανέναν, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή που υπαγορεύει πως οι «πληροφορίες» που σας δίνονται ανήκουν σε εσάς αποκλειστικά. Ακόμη και αν πιστεύετε πως αυτό που ακούτε, δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό και δεν αξίζει να το διαφυλάξετε. 

Θέλετε να σας υποστηρίζουν  

Όλοι θέλετε οι φίλοι σας να σας υποστηρίζουν, αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν καμία υποχρέωση να εγκρίνουν τη συμπεριφορά σας εάν αυτή βλάπτει άλλους ανθρώπους ή ακόμη κι εσάς τους ίδιους. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ana Jovanovic, ο πραγματικός τους ρόλος είναι να παραμένουν δίπλα σας με έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Έτσι, οι υπερβολικές σας απαιτήσεις είναι καλό -κάπου- να σταματάνε και να επανεξετάζετε αυτά που ζητάτε. Μόνο με τον ειλικρινή διάλογο θα προχωρήσετε παρακάτω. 

oria-filia-3.jpg

Δε σέβεστε τον χρόνο τους

Ο καθένας έχει τους ρυθμούς του και ο καθένας απαιτεί διαφορετικά πράγματα από την καθημερινότητά του. Μην περιμένετε, λοιπόν, να έχουν όλοι τους δικούς σας χρόνους. Σεβαστείτε την πραγματικότητα των φίλων σας και θα δείτε πως με τον καιρό θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται ως αμέριστη αγάπη και κατανόηση. Και τότε θα δείτε πως η σχέση σας μεταμορφώνεται σε ένα απόλυτα "safe place". 

Δεν ακούτε

Σίγουρα είναι ωραίο να έχετε τη γνώμη σας, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει απλώς να ακούσετε. Επίσης, να θυμάστε ότι όταν στέλνετε γραπτά μηνύματα, ενώ είστε σε μια παρέα, αυτό δείχνει πως δε σέβεστε τους ανθρώπους σας. Μην αφήνετε λοιπόν τους περισπασμούς να τραβήξουν την προσοχή σας από τη συνομιλία. Δώστε την ευκαιρία στο άτομο που έχετε απέναντί σας να ολοκληρώσει αυτό που λέει προτού κάνετε κάποια παρεμβολή. Μάθετε πότε να μένετε σιωπηλοί και φυσικά δε χρειάζεται να έχετε απάντηση για όλα.