fbpixel

Search icon
Search
Πώς μετά από μια πανδημία μπορούμε να γνωριστούμε ξανά με σεβασμό κι εμπιστοσύνη
PSYCHOLOGY

Πώς μετά από μια πανδημία μπορούμε να γνωριστούμε ξανά με σεβασμό κι εμπιστοσύνη

Θα καταφέρουμε να απολαύσουμε τις συναναστροφές μας καλύτερα και από πριν;


Η ζωή μοιάζει «αγουροξυπνημένη» να επανέρχεται δειλά στους κανονικούς της ρυθμούς. Κι εμείς, απορημένοι εκδρομείς σε μη γνώριμα νερά, επιχειρούμε την επανεκκίνηση της κοινωνικής μας ζωής ή απλά, χωρίς να το έχουμε επιλέξει κάποιες φορές, αναγκαζόμαστε να εκτεθούμε σε συναναστροφές ή μέρη με κόσμο.

Στο background της εντατικής πληροφόρησης, ότι απειλείται η ζωή μας από έναν αδιόρατο εχθρό κρυμμένο σε σωματίδια που εκπέμπουν οι άλλοι, η πρώτη αυθόρμητη σκέψη είναι να κρατήσουμε αποστάσεις ή να ενημερωθούμε για τον βαθμό πιθανής έκθεσης του άλλου στον ιό πριν τη συνάντησή μας. Έτσι καχύποπτα ξεκινούν οι συναντήσεις μας. Και συνεχίζονται με μια τάση, από καιρό μαθημένη, να αναλύουμε προσεκτικά τα λόγια και τις πράξεις του άλλου αναζητώντας κρυμμένα νοήματα που ίσως έχουν κάτι να μας πουν. Κάθε συναναστροφή, λοιπόν, γίνεται πηγή πληροφοριών για το πόσο ασφαλείς, επαρκείς, αποδεκτοί, σημαντικοί ή πετυχημένοι είμαστε.

3-LMZI6.jpg

Πώς θα αποφορτίσουμε τις συναναστροφές μας από δεύτερες σκέψεις ή ασυνείδητους φόβους, ώστε να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε ξανά και μάλιστα καλύτερα από πριν;

Εμπιστεύομαι την υπεύθυνη στάση του άλλου αναφορικά με τη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, αφού πρώτα έχω φροντίσει εγώ από την πλευρά μου για αυτά. Η αίσθηση της ατομικής ευθύνης μπορεί όχι μόνο να προστατεύσει τη σωματική μου υγεία, αλλά και να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας στη συναναστροφή με τους άλλους, μια και πάντα εξ ιδίων κρίνουμε. Έτσι, ας ξεκινήσουμε από αυτά που περνούν από το χέρι μας και ας αφεθούμε να εμπιστευθούμε τους άλλους πως θα πράξουν ανάλογα. Εγώ φορώ μάσκα, εγώ κρατώ απόσταση, εγώ απολυμαίνω τις επιφάνειες και τα χέρια μου. Ο άλλος, θα μεριμνήσει σύμφωνα με τη δική του βούληση.

Ενημερώνω τους άλλους για συγκυρίες της δικής μου καθημερινότητας όπου πιθανά εκτέθηκα στον ιό, έτσι ώστε να αυξάνω το δικό μου βαθμό συνειδητότητας και προστασίας αλλά και ως ένδειξη σεβασμού στο δικαίωμα του καθένα να προστατεύεται, όπως ο ίδιος επιλέγει. Αντί να κάνω κρυφές συνδέσεις των εμπειριών του άλλου με πιθανή έκθεση του ίδιου στον ιό, μπορώ να γίνομαι περισσότερο λεπτομερής στην περιγραφή της δικής μου καθημερινότητας, ενώ παράλληλα την προσαρμόζω και στα νέα δεδομένα. Σέβομαι λοιπόν, την ελευθερία του άλλου και αξιώνω τη δική μου, κουβεντιάζοντας ειλικρινά και από τη θέση του ισότιμου συνανθρώπου, όχι αυτή του δυνητικά απειλούμενου.

2-IcJQQ.jpg

Σε κάθε επιλογή, πράξη ή στάση του άλλου, όσο και να με δυσφορεί, καθρεφτίζω εκείνον: το παρελθόν, τις εμπειρίες, την κουλτούρα και την τρέχουσα ποιότητα ζωής του. Όχι εμένα! Αν και, ως κοινωνικό ων, έχω την τάση να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου μέσα από τους άλλους, είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθώ να τον αξιολογώ μέσα από το ίδιο μονοπάτι. Προσπαθώ λοιπόν, να μην κρίνω τον άλλο, αλλά και να μη νιώθω ότι κρίνομαι, μιας και ο καθένας είναι αυτό που είναι και δε συγκρίνεται, παρά μόνο με τον ιδανικό εαυτό του. Μπορώ λοιπόν, να κρίνω, να ορίζω ή να ερμηνεύω μόνο τις δικές μου συμπεριφορές, και αυτό με την επιφύλαξη των ασυνείδητων πεποιθήσεων που κάποιες φορές επηρεάζουν την αντίληψη.

Συνετά, συνειδητά και με κέφι συναναστρέφομαι ξανά αγαπημένους, συνεργάτες, γνωστούς ή άγνωστους και αφήνομαι να το απολαύσω, επιτηρώντας τη δική μου και μόνο συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής. Κι επειδή η κριτική είναι κάτι που στην πραγματικότητα μπορεί να γίνεται μόνο ατομικά και μπροστά στον καθρέφτη, ορίζω και αποφασίζω το νόημα των πράξεών μου, και αυτό μου αρκεί για να συνυπάρχω!

«Live and let live», James Frey. 

Info


22.jpg

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με σταθερή περιέργεια για την κατανόηση των άλλων, οι σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. φάνταζαν μονόδρομος τη δεκαετία του ’90. Ακολούθησαν πολύτιμες εμπειρίες που προέκυψαν σχεδόν τυχαία μέσα από την εθελοντική εργασία σε διαφορετικών αντικειμένων δομές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Η διδακτορική διατριβή έκανε σαφή την αξία της μελέτης της φιλοσοφίας για την κατανόηση της σκέψης, και τη σύνδεση αυτής με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Από το 2000 εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος και ξεκινά ταυτόχρονα τη μακροχρόνια εκπαίδευση στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Κάθε μέρα και κάθε συνεδρία εξακολουθεί να συνιστά μια μικρή ανακάλυψη, ένα πολύτιμο μάθημα μια εμπειρία που για τους ξεχωριστούς δικούς της λόγους αξίζει.

Dr Πηνελόπη Α. Καραουλάνη

Κλινική Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Ειδική Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπευτής

Site: penelopekaraoulani.gr, Βασιλέως Ηρακλείου 37, τηλ 2310233144, 6936131394, Email: karaoulani.pinelopi@gmail.com