fbpixel

Search icon
Search
Πώς τα μακροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το μικροβίωμά μας;
MAGAZINE

Πώς τα μακροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το μικροβίωμά μας;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι προβιοτικές τροφές κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου. Πώς το επηρεάζουν, όμως, τα πιο γνωστά θρεπτικά συστατικά;


Τρισεκατομμύρια μικρόβια ζουν στο έντερό μας και μας βοηθούν να αφομοιώσουμε την τροφή μας. Το πιο συναρπαστικό είναι ότι επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον. Το είδος τροφής που καταναλώνουμε τροποποιεί τη μικροβιακή ποικιλότητα και τα μικρόβια επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας μας, τη μακροζωία και τη διαδικασία γήρανσης. Οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τη μικροβιακή σύνθεση στο έντερο. Επιπλέον, οι vegan, οι χορτοφαγικές και οι δυτικές δίαιτες (που χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων) μπορεί να έχουν συνέπειες στη διατήρηση των καλών ή κακών μικροβιακών αποικιών. 

Πώς, λοιπόν, τα μακροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το μικροβίωμά μας;

Υδατάνθρακες

shutterstock-2380726637.jpg

Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: οι εύπεπτοι και οι μη εύπεπτοι. Οι εύπεπτοι περιλαμβάνουν τη γλυκόζη, τη σακχαρόζη και τη φρουκτόζη. Αυτές οι ενώσεις που απορροφώνται εύκολα από την εντερική μεμβράνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα προφλεγμονώδη μικρόβια. Πηγές εύπεπτων υδατανθράκων βρίσκονται σε φρούτα με πολλά σάκχαρα.

Οι μη εύπεπτοι περιλαμβάνουν το ανθεκτικό άμυλο, τους πολυσακχαρίτες, τους ολιγοσακχαρίτες και τις ίνες. Βρίσκονται φυσικά σε αφθονία και σε φυτικές τροφές όπως οι μπανάνες, οι αγκινάρες, οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Τα μικρόβια στο παχύ έντερο είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση αυτών των μη εύπεπτων σακχάρων.

Αυτά τα σύνθετα σάκχαρα ονομάζονται επίσης «πρεβιοτικά», επειδή λειτουργούν ως υποστρώματα για τη μικροβιακή ζύμωση και προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Επιπλέον, η δράση αυτών των μικροβίων έχει συσχετιστεί με προστατευτικές λειτουργίες έναντι διαταραχών του καρδιαγγειακού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πρωτεΐνες

shutterstock-2277704367.jpg

Οι δύο πηγές πρωτεΐνης, ζωικής και φυτικής προέλευσης, επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου συνολικά. Για παράδειγμα, μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες μειώνει τα καλά βακτήρια. Αυτό οφείλεται στο ότι στο κρέας δεν υπάρχουν ζυμώσιμες ίνες και αυξάνονται τα προφλεγμονώδη βακτήρια. Επιπλέον, η μειωμένη ανάπτυξη καλών βακτηρίων μειώνει την παραγωγή μεταβολιτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής του εντέρου και καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντίθετα, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που προέρχονται από τα όσπρια, αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια και μειώνουν τα παθογόνα.

Λιπαρά

shutterstock-2131853913.jpg

Οι πηγές καλών λιπαρών περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, ενώ τα κακά λιπαρά προέρχονται από επεξεργασμένα τρόφιμα, fast food και ζωικές πηγές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά τα κακά λιπαρά μειώνουν τα ωφέλιμα μικρόβια και αυξάνουν τα παθογόνα. Συνολικά, τα επιβλαβή βακτήρια ενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις διεργασίες και αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024