fbpixel

Search icon
Search
Πώς απαντούν οι δερματολόγοι στις πιο συχνές anti-aging ερωτήσεις του διαδικτύου
FACE & BODY

Πώς απαντούν οι δερματολόγοι στις πιο συχνές anti-aging ερωτήσεις του διαδικτύου

Ανακαλύψτε τις most-asked ερωτήσεις στο Google σχετικά με την αντιγήρανση και τις απαντήσεις τους


Το ζήτημα της αντιγήρανσης απασχολεί βαθύτατα πολλές από εμάς, και κομμάτι αυτού του ενδιαφέροντος αποτυπώνεται με διάφορες ερωτήσεις. Ένα απλό Google search αποδεικνύει πως οι απορίες γύρω από το ζήτημα αυτό είναι αρκετές. Μας επηρεάζουν όντως οι ορμόνες; Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσουμε μια anti-ageing skincare routine; Τα ερωτηματικά είναι πολλά. Είτε θέλετε να μάθετε για τα καλύτερα συστατικά που καταπολεμούν τις ρυτίδες είτε θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα τη ρετινόλη και τα οφέλη των μασκών LED, πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη έρευνα και ανακαλύψαμε τις απαντήσεις των ειδικών στις πιο συχνές ερωτήσεις για την αντιγήρανση. 

Let's get our answers!

Ας ξεκινήσουμε με τα συστατικά - Ποια είναι τα καλύτερα για την αντιγήρανση και γιατί;

Υπάρχουν πολλά σπουδαία συστατικά για την αντιγήρανση, αλλά τρία συγκεκριμένα ξεχωρίζουν αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που συσφίγγει, λειαίνει και τονώνει το δέρμα. Για αρχή, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της ρύπανσης που επιβαρύνουν το δέρμα. Λειτουργεί επίσης εξαιρετικά για να φωτίζει το δέρμα και να ενθαρρύνει την καλύτερη παραγωγή κολλαγόνου. Μιλώντας για κολλαγόνο, ένα άλλο σπουδαίο συστατικό είναι τα πεπτίδια. Πρόκειται για μικρές αλυσίδες αμινοξέων που δρουν σαν μικρά μηνύματα μέσα στο δέρμα, διεγείροντας την παραγωγή ελαστίνης και μειώνοντας τη φλεγμονή. Τέλος, αξίζει να επενδύσετε σε έναν ορό ή μια ενυδατική κρέμα που διαθέτει ρετινόλη για να προάγετε την καλύτερη υφή, τη λείανση και τον συνολικό τόνο του δέρματος.

f7a65558478107b64affc663ccce6b72.jpg

Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, πώς πρέπει να μοιάζει μια σωστή ρουτίνα κατά της γήρανσης;

Ως σημείο εκκίνησης, είναι καλύτερο να καθορίσετε τα τρία βασικά στοιχεία της ρουτίνας σας - για παράδειγμα, ένα καθαριστικό (δύο φορές την ημέρα), μια ενυδατική κρέμα (δύο φορές την ημέρα) και ένα SPF, το οποίο θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται ως το τελευταίο βήμα της πρωινής σας ρουτίνας. Μας αρέσει ο κανόνας των "δύο δακτύλων" για την εφαρμογή του SPF. Δύο λωρίδες αντηλιακού κατά μήκος του μεσαίου και του δείκτη του δακτύλου σας θα πρέπει να είναι αρκετές για να καλύψουν το πρόσωπο και το λαιμό σας. Μόλις έχετε καταφέρει να εφαρμόσετε αυτά τα τρία βήματα, μπορείτε να αρχίσετε να ενσωματώνετε ενεργά συστατικά - όπως τα παραπάνω - για να στοχεύσετε σε συγκεκριμένες ανησυχίες. Οι ειδικοί συνιστούν στους περισσότερους ανθρώπους να ξεκινούν με έναν αντιοξειδωτικό ορό (με βιταμίνη C) για το πρωί και ιδανικά έναν ορό με βάση τη ρετινόλη το βράδυ.

Όταν πρόκειται για προϊόντα, πόσο αποτελεσματικά είναι σε σύγκριση με τις επεμβατικές θεραπείες;

Ορισμένα προϊόντα με τα παραπάνω συστατικά θα κάνουν οπωσδήποτε τη δουλειά της υποστήριξης του δέρματός σας. Θα προσφέρουν τόσο επανόρθωση όσο και διόρθωση, η οποία θα αντιστρέψει ορισμένα από τα ορατά σημάδια γήρανσης. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ρόλος τους είναι να προλαμβάνουν και να συντηρούν, διατηρώντας το δέρμα στη βέλτιστη δυνατή υγεία. Έτσι, δεν θα βρείτε "λίφτινγκ μέσα σε ένα βάζο", αλλά η συνεπής χρήση των σωστών συστατικών θα βοηθήσει σίγουρα στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Η συνέπεια είναι το κλειδί όμως - η απλή εφαρμογή πραγμάτων "εδώ και εκεί" δεν θα λειτουργήσει.

Σε μια ορισμένη ηλικία είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα κατά της γήρανσης;

Απολύτως όχι. Είναι ένας κοινός μύθος που ακούμε ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερη προσπάθεια αξίζει να κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ξεκινήσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε - πάντα θα αποκομίζετε κάποιο όφελος από τη στοχευμένη, ενεργή περιποίηση της επιδερμίδας, ειδικά αν εργάζεστε σκληρά για να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας συνεπή.

35a48e4790d30fdcf12e8f702d8c129d.jpg

Είναι αλήθεια ότι οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση του δέρματός μας;

Χωρίς αμφιβολία, οι ορμόνες παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε κάθε πτυχή της υγείας του σώματός μας. Από την ψυχική έως τη σωματική, οι ορμόνες είναι το κλειδί για το πώς φαινόμαστε και αισθανόμαστε. Κάποιοι δερματολόγοι είναι υποστηρικτές του να παίρνουν οι άνθρωποι ορμονική υποστήριξη όσο το δυνατόν νωρίτερα - με άλλα λόγια, να μην περιμένουν να εμφανιστούν τα εμφανή σημάδια της περιεμμηνόπαυσης. Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από την ορμονική υποστήριξη, είτε μέσω μιας φιλικής προς τις ορμόνες διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Τι προτείνουν οι experts για τις ρυτίδες γύρω από την περιοχή των ματιών;

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί, καθώς θα διατηρήσει αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή του δέρματος σφριγηλή και φρέσκια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κρέμες ή οι οροί με βάση το υαλουρονικό οξύ είναι τόσο ευεργετικοί. Προτείνουμε επίσης κρέμες ματιών που περιέχουν πεπτίδια - το τελευταίο είναι ένα άλλο συστατικό που στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, αλλά είναι απαλό, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ευκολία σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη γύρω από τα μάτια, να ξεκινάτε πάντα με χαμηλότερες συγκεντρώσεις και να αυξάνετε σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

cbab9e6ab3a0836203fe9fd070653248.jpg

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να μειωθούν οι ρυτίδες; Ή είναι και αυτό ένας μύθος;

Το SPF είναι ο πιο εύκολος τρόπος να "νικήσετε" όσο πιο νωρίς μπορείτε. Όσον αφορά τη "φυσική" πρόληψη, είναι δύσκολο, εκτός αν μπορείτε να σταματήσετε κάποιες από τις κινήσεις του προσώπου σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να διασφαλίσετε ότι παραμένετε υγιείς εσωτερικά για να υποστηρίξετε την υγεία του δέρματός σας εξωτερικά. Για παράδειγμα, είναι βαρετό πλέον, αλλά είναι γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την εξάντληση των επιπέδων κολλαγόνου. Η κατανάλωση λανθασμένων τροφών μπορεί να μειώσει τόσο την ελαστικότητα όσο και την αναπήδηση του δέρματός σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό, η οποία επιταχύνει όλα τα σημάδια γήρανσης. Η διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιδερμίδα σας, οπότε είναι ένας τομέας που σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε "φυσικά" χωρίς να κάνετε κάτι πολύ επεμβατικό.

Τέλος, μπορούν οι LED μάσκες να κάνουν τη διαφορά;

Παρά το υψηλό κόστος, αυτές οι μάσκες LED μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές για πιο λείο και σφριγηλό δέρμα. Λειτουργούν υποστηρίζοντας την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνοντας τη φλεγμονή στο δέρμα σας. Το κόκκινο φως βοηθά στην ενίσχυση της ελαστικότητας, ενώ το μπλε φως μειώνει τη φλεγμονή για να βελτιώσει τα σπυράκια και το κίτρινο φως διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία για μια πιο φρέσκια λάμψη. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε μάσκες με πράσινο φως - αυτό βοηθά στη μείωση της μελάγχρωσης και της θαμπάδας. Οι μάσκες LED είναι ασφαλείς για καθημερινή χρήση, αλλά, όπως όλα τα άλλα, πρέπει απλώς να χρησιμοποιείτε μία με συνέπεια για να δείτε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Κεντρική φωτογραφία: @nicolekidman