Οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται η ζωή και η καθημερινότητα είναι ένα θέμα που επηρεάζει μεγάλο μέρος ανθρώπων στον κόσμο, πόσο μάλλον με μια πανδημία να αλλάζει τα δεδομένα όλων. Δεν είναι εύκολο για όλους να είναι αισιόδοξοι και ψύχραιμοι όταν αλλάζουν οι συνθήκες γύρω τους, γι’ αυτό και είναι μια περίοδος που πυροδοτεί το άγχος και το στρες ακόμη και στους ήρεμους ανθρώπους. Υπάρχει φόβος για την υγεία, για το μέλλον, για την οικονομία και για πολλά άλλα προσωπικά πράγματα, ειδικά σε αυτούς που ανήκουν στην λεγόμενη γενιά των millennials. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η συγκεκριμένη γενιά είναι επιβεβαιωμένα μια από τις πιο αγχώδεις στην ιστορία;
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτήν την κατάσταση!
Millennials
Οι millennials ή αλλιώς Generation Y, είναι όσοι γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980-2000. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να χωριστούν σε 2 κατηγορίες: την γενιά Y (1980-1990) και τη γενιά Z (1990-2000), ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη εξακριβωμένα στοιχεία. Αυτά που χαρακτηρίζουν τους millennials είναι η εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και τις διάφορες μορφές επικοινωνίας. Σε σχέση με προηγούμενες γενιές θεωρούνται πιο φιλελεύθεροι, ευαίσθητοι προς το περιβάλλον κι εκφράζουν άφοβα τη γνώμη τους για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.
Το ιδιαίτερο με αυτή τη γενιά είναι ότι έχει αποδειχθεί η πιο αγχώδης γενιά στην ιστορία. Σύμφωνα με το American Psychological Association, τον μεγαλύτερο επιστημονικό κι επαγγελματικό οργανισμό των ΗΠΑ στον τομέα της ψυχολογίας, το 12% των millennials έχει διαγνωστεί επισήμως με αγχώδεις διαταραχές, ποσοστό που είναι διπλάσιο από τη γενιά των Boomers (γεννημένοι από το 1940-1960). Επίσης, από το 2013 έως σήμερα έχει ανέβει το ποσοστό ψυχολογικών προβλημάτων κατά 33% και ανάμεσά τους οι millennials αποτελούν το 47%, κάτι που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον!
Τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει αυτή τη γενιά σε αυτά τα ποσοστά;
Τελειομανία
Η τελειομανία είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά της γενιάς Y. Το American Psychological Association δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γενιά αυτή και διεξάγει έρευνες που εξετάζουν την άνοδο του περφεξιονισμού στους νέους. Οι σημερινοί νέοι τείνουν να είναι αρκετά επικριτικοί και απαιτητικοί τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό τους. Το MPS, η πολυδιάστατη κλίμακα τελειομανίας, αξιολογεί την τελειομανία σχετικά με:
- τις προσωπικές ανησυχίες του ατόμου
- τις προσδοκίες από τον εαυτό του
- τις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από αυτόν, κυρίως οι γονείς του, καθώς και την επικριτικότητα από αυτούς
- την ανάγκη για οργάνωση
- την ανησυχία μήπως κάνει λάθη
- την αμφιβολία για τις πράξεις του
Σύμφωνα με τον ThomasCurran, Ph.D., του Πανεπιστημίου του Bath, «oι νέοι επιδεικνύουν εξαιρετικά ουτοπικές μορφωτικές και επαγγελματικές προσδοκίες για τους εαυτούς τους. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της τελειομανίας ανάμεσα στους millennials».
Τεχνολογία
Η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας και σίγουρα δε μπορεί να αποκλειστεί από τη λίστα. Αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει ότι 3 στους 5 millennials δηλώνουν αγχωμένοι με θέματα που αφορούν την τεχνολογία. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα δύο χιλιάδων Αμερικανών αυτής της γενιάς έδειξε ότι το 41% θεωρεί πως μια σπασμένη οθόνη είναι χειρότερη από το να ανάψει το κόκκινο λαμπάκι του αυτοκινήτου κι, ενώ 1 στους 5 υποστηρίζει ότι ένας από τους παράγοντες που του προκαλούν ιδιαίτερο άγχος είναι να μην πάρει πολλά likes. Αυτό βγάζει περισσότερο νόημα αν συλλογιστείτε ότι τα μέσα ενημέρωσης και τα social media «προκαλούν» τους ανθρώπους να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που η γενιά Y ταλαιπωρείται από αγχώδεις διαταραχές. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια γενιά που πέρασε μεγάλες οικονομικές κρίσεις και αλλαγές στο περιβάλλον, οπότε είναι λογικό να νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον. Είναι, όμως, άνθρωποι με περιέργεια για τον κόσμο και μια ευαισθησία που μπορεί να τους κάνει να ξεχωρίσουν και να αλλάξουν πολλά πράγματα, ανατρέποντας τα δεδομένα προηγούμενων γενιών.