fbpixel

Search icon
Search
Ποιες τροφές να επιλέγετε μετά τη βραδινή προπόνησή σας
WELLNESS

Ποιες τροφές να επιλέγετε μετά τη βραδινή προπόνησή σας

Παρακάτω θ' ανακαλύψετε τις πιο healthy & tasty επιλογές


Γυμνάζεστε τακτικά το βράδυ; Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα να βρίσκεστε σε δίλημμα για το αν είναι καλή ιδέα να επιτρέψετε στον εαυτό σας να φάει dinner μετά την προπόνηση ή αν προτιμάτε να περιμένετε μέχρι το πρωινό. Μπορεί να κάνετε σκέψεις όπως «θα πάρω βάρος από αυτό» ή «θα αποθηκευτεί το λίπος»... Το γεύμα μετά την προπόνηση εξακολουθεί να είναι ένα «καυτό» θέμα για όσους  κάνουν διατροφή. Θα πρέπει λοιπόν, να γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα πετύχετε στον στόχο σας σας προς τη σωματική διάπλαση που επιθυμείτε. Τόσο στο να χτίσετε μυς, όσο και στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι βραδινές προπονήσεις μπορεί να χαλάνε λίγο αυτό το ιδανικό, επειδή έρχονται σε αντίθεση με την ιδέα ότι δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ. Μήπως όμως μπορείτε να το κάνετε και χωρίς τύψεις; Ας δούμε...

Γιατί να τρώτε μετά την προπόνηση;

shutterstock-2345427359-Gpjox.jpg

Πρώτα απ' όλα, θα βοηθήσει το σώμα σας να αποκτήσει εκ νέου δύναμη και να προετοιμαστεί για την επόμενη κορυφαία απόδοσή σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα, για παράδειγμα, σταδιακή εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων ή βλάβη στους μυϊκούς ιστούς. Κατά συνέπεια, το σώμα σας χρειάζεται τη σωστή διατροφή για την αποκατάσταση των μυών που έχουν υποστεί βλάβη από την άσκηση. Απαιτεί επίσης την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, δηλαδή των αποθεμάτων υδατανθράκων που αποθηκεύονται στους μύες και τους παρέχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά στο γεύμα μετά την προπόνηση.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι ιδανικό να παραλείπετε το δείπνο, επειδή αυτό σας παχαίνει και τα τρόφιμα που καταναλώνονται μετά τις 6 μ.μ. αποθηκεύονται αυτόματα ως λίπος. Στην πραγματικότητα, όμως, το σωματικό λίπος αποκτάται μόνο σε μία και μόνο μία περίπτωση, και αυτή είναι όταν βρίσκεστε σε θερμιδικό πλεόνασμα. Εάν η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από την ενεργειακή δαπάνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα αποθηκεύει αυτό το πλεόνασμα ως λίπος.

Επομένως, εφόσον η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων δεν υπερβαίνει τη «δαπάνη» τους, μπορείτε να φάτε ένα γεύμα στις 10 μ.μ. χωρίς να ανησυχείτε ότι θα πάρετε βάρος. Επομένως, αν επιστρέφετε αργά από μια προπόνηση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα φάτε αλλά για το τι θα φάτε!

Οι τροφές που συμβάλλουν στο διατροφικό σας πλάνο μετά την προπόνηση

shutterstock-1556637476.jpg

Χούμους

Το χούμους είναι ένα είδος ντιπ που παρασκευάζεται από ρεβίθια. Περίπου μισό φλιτζάνι περιέχει 8 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης και 15 g υδατανθράκων. Προτιμήστε το παραδοσιακό χούμους ή επιλέξτε μια εκδοχή από μαύρα φασόλια, φακές ή λευκά φασόλια. Όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε, φάτε το με sticks πιπεριάς, αγγούρι, ντομάτες ή άλλο λαχανικό της εποχής που σας αρέσει.

Σαλάτα με σολομό και λαχανικά

Μια άλλη επιλογή για να φάτε μετά την προπόνηση το βράδυ είναι ο σολομός. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -καλό για την υγεία του εγκεφάλου- και βιταμίνη D, η οποία είναι καλή για την υγεία των οστών. Συνδυάστε τον με μία μικρή χούφτα baby σπανάκι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Ψητά ρεβίθια

Η κατανάλωση ρεβιθιών ως έχουν μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση αν δεν σας αρέσει το χούμους. Ανακατέψτε τα με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσερβοποιημένα ρεβίθια που έχουν στραγγιστεί, ξεπλυθεί και στεγνώσει. Ψήστε τα πάνω σε αλουμινόχαρτο στο φούρνο ή στην τοστιέρα μέχρι να ροδίσουν.

Σαλάτα με αυγά

Μια επιλογή που δεν είναι πολύ βαριά μετά από μια βραδινή προπόνηση είναι η αυγοσαλάτα. Τα αυγά προσφέρουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά αυγό, ενώ σας παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και η λευκίνη. Η λευκίνη είναι ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα που βοηθάει ιδιαίτερα στη δημιουργία μυϊκών πρωτεϊνών. Κόψτε μερικά βραστά αυγά και ανακατέψτε τα με ψιλοκομμένα λαχανικά -όπως ψιλοκομμένο λάχανο ή τεμαχισμένα κολοκυθάκια- και μια μικρή κουταλιά ταχίνι ή πέστο. Για πρόσθετη πρωτεΐνη, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τη μαγιονέζα με γιαούρτι.