Εδώ και δεκαετίες, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης αποτελεί ορόσημο της πρώτης μέρας του νέου χρόνου για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο στον κόσμο. Ποια είναι, όμως, η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν και πώς ο καθένας μπορεί να μεταφερθεί στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης όπου πραγματοποιείται, όσο μακριά κι αν είναι;
Παρακάτω, «ξετυλίγουμε» το background story μιας από της πιο θρυλικές συναυλίες όλων των εποχών!
Πότε ξεκίνησε να προβάλλεται
Αυστρία, 1939. Η πρώτη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι γεγονός. Σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα, σκοπός της ήταν η τόνωση του ηθικού των πολιτών και η ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας. Τα έσοδα, τότε, δόθηκαν στον στρατό των Ναζί. Μαέστρος ήταν ο Clemens Krauss και διοργανώθηκε κατ' εξαίρεση Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12/1939). Από το επόμενο έτος, το κονσέρτο γινόταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πάντα με μαέστρο τον Krauss.
Η πρώτη μεταπολεμική συναυλία έλαβε χώρα την Πρωτοχρονιά του 1946, με διευθυντή τον Josef Krips. Σε εκείνη τη συναυλία ακούστηκαν για πρώτη φορά τα encore. Στο τέλος της, οι θεατές και οι ακροατές που άκουγαν τη ραδιοφωνική μετάδοση ένιωσαν κατακλυσμένοι από αισθήματα ανακούφισης, χαράς, αισιοδοξίας κι ελπίδας γι' αυτά που έρχονταν. Η συναυλία σηματοδότησε συμβολικά την αποχώρηση του σκοταδιού και το καλωσόρισμα του πρώτου φωτός μετά από τα σκληρά χρόνια του πολέμου.
GOOD TO KNOW: Η Φιλαρμονική της Βιέννης ιδρύθηκε το 1842. Σύντομα, έγινε το απόλυτο μουσικό φαινόμενο της πόλης και σταδιακά έμαθε γι' αυτήν και ο υπόλοιπος κόσμος.
Μια συναυλία που προέκυψε σε μια σκοτεινή εποχή της ανθρώπινης ιστορίας, κατάφερε να αντέξει στον χρόνο και να γίνει σύμβολο status.
Μέγαρο Μουσικής "Musikverein": Εκεί όπου λαμβάνει χώρα η συναυλία
Το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, "Musikverein", φιλοξενούσα από πάντα τη Φιλαρμονική. Ένα άκρως εντυπωσιακό κτίριο με υπέροχη αρχιτεκτονική και τεράστια ιστορία από πίσω του, την ανέγερση του οποίου εμπνεύστηκε και χρηματοδότησε ο δευτερότοκος γιος τού βλαχόφωνου Στέργιου Δούμπα, από τη Βλάστη Κοζάνης, Νικόλαος Δούμπας, ο οποίος γεννήθηκε στη Βιέννη το 1830. Το έργο έγινε σε συνεργασία με τον ελληνολάτρη Δανό αρχιτέκτονα Theophil Hansen, που μεταξύ άλλων κατασκεύασε το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη των Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, αυτή λαμβάνει χώρα στη «Χρυσή Αίθουσα» του Musikverein. Έχει 49 μέτρα μήκος, 19 μέτρα πλάτος και 18 μέτρα ύψος, ενώ φιλοξενεί έως και 1744 καθισμένους ακροατές και 300 όρθιους. Η μουσική των Krauss ακούστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο στις 22 Απριλίου 1873, με τον Johann Strauss II να παρουσιάζει ένα δικό του έργο.
GOOD TO KNOW: Το Μέγαρο Μουσικής "Musikverein" είναι γνωστό παγκοσμίως για την άριστη ακουστική του.
Ό,τι άλλο αξίζει να γνωρίζει κανείς
Κάθε χρόνο, ανήμερα των Πρωτοχρονιάς, η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης μεταδίδεται ζωντανά σε περισσότερες από 90 χώρες ανά τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα στις 11:15 (ώρα Αυστρίας) και 12:15 (ώρα Ελλάδος).
Το πρόγραμμα ξεκινάει με μια γρήγορη πόλκα, ο «Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης», ακολουθεί το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του μαέστρου και ολοκληρώνεται με το «Εμβατήριο Ρατζέσκι». Μάλιστα, τα τρία encore αποτελούν το απογειωτικό part της συναυλίας. Αν και δεν αναγράφονται στο πρόγραμμα, είναι πολύ συγκεκριμένα και θεωρούνται παράδοση για τη συναυλία.
GOOD TO KNOW: Από το 2015, τα εντυπωσιακά τριαντάφυλλα και ό,τι άλλο κοσμεί την αίθουσα προέρχονται από τους κήπους της Βιέννης.
Η φετινή διοργάνωση
Και φέτος, η ΕΡΤ1 θα τη μεταδώσει live (σήμερα, 12:15). Θα την προλογίσει και σχολιάσει ο παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος, Νίκος Κανελλόπουλος, ενώ στα highlights αυτής της διοργάνωσης βρίσκεται ο αρχιμουσικός Christian Thielemann από το Βερολίνο, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια θα βρεθεί και πάλι στο πόντιουμ της «Χρυσής Αίθουσας».
Ακόμα, στη φετινή συναυλία πρόκειται να ερμηνευτούν 15 έργα - εννέα από αυτά για πρώτη φορά, ενώ πέρα από τα τέσσερα μέλη των Krauss (Johann Ι , Johann Ι, Josef κι Edward), θα ακουστούν έργα των Komzák, Ziehrer, Hellmesberger ΙΙ, Lumbye και Bruckner (προς τιμήν για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ:
- Karl Komzák II: Erzherzog Albrecht-Marsch, op. 136
- Johann Strauss II: Wiener Bonbons. Walzer, op. 307. Figaro-Polka.
- Polka française, op. 320
- Josef Hellmesberger II: Für die ganze Welt. Walzer
- Eduard Strauss: Ohne Bremse. Polka schnell, op. 238
- Johann Strauss II: Εισαγωγή στην οπερέτα "Waldmeister".
- Ischler Walzer. Nachgelassener Walzer Nr. 2 (με μπαλέτο). Nachtigall-Polka, op. 222
- Eduard Strauss: Die Hochquelle. Polka mazur, op. 114
- Johann Strauss II: Neue Pizzicato-Polka, op. 449
- Josef Hellmesberger II: Estudiantina-Polka, από το μπαλέτο "Die Perle von Iberien"
- Carl Michael Ziehrer: Wiener Bürger. Walzer, op. 419 (με μπαλέτο)
- Anton Bruckner: Quadrille, WAB 121 (μεταγραφή για ορχήστρα)
- Hans Christian Lumbye: Glædeligt Nytaar! Galopp
- Josef Strauss: Delirien. Waltzer, op. 212
Happy New Year!
Με πληροφορίες από BusinessNews | Κεντρική φωτογραφία: Wiener Symphoniker