fbpixel

Search icon
Search
Παιδιά και mindfulness: Πώς θα τα εντάξετε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο
WELLNESS

Παιδιά και mindfulness: Πώς θα τα εντάξετε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο

Με απλά βήματα και υπομονή θα ανακαλύψουν τα πάντα


Πολλοί από εσάς νιώθετε μια καθημερινή πρόκληση τώρα όλα μοιάζουν να αλλάζουν. Η κατάσταση του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια ανάγκες και προβλήματα που για χρόνια ήταν κρυμμένα. Έτσι, το μόνο σίγουρο είναι πως και τα παιδιά γύρω σας αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά σας και μπορεί να νιώθουν εξίσου εγκωβισμένα σε μια κατάσταση που σίγουρα δεν ευνοεί κανέναν. Ένας τρόπος για να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα είναι με την πρακτική του mindfulness.

mindfulness-paidi-1.jpg

Τι είναι όμως αυτό

Minfulness ​​σημαίνει το να δίνετε προσοχή, μέσω των αισθήσεών σας, σε ό, τι συμβαίνει μέσα σας και γύρω σας χωρίς να το κρίνετε. Με συνειδητή επίγνωση, θα αντιλαμβάνεστε εμπειρίες και συναισθήματα με μια ουδέτερη στάση και δε θα χαρακτηρίζετε τα πράγματα ως καλά ή κακά. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας επιτρέψει να γίνετε λιγότερο "αντιδραστικοί" σε στρεσογόνους παράγοντες και να νιώσετε πιο ανοιχτοί στον κόσμο.

Πώς μπορούν να εξασκηθούν τα παιδιά στο mindfulness 

Οι ασκήσεις ευαισθητοποίησης δεν είναι περίπλοκες και μπορούν να δοκιμαστούν σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Απλώς καλέστε τους να εξασκηθούν μαζί σας. Ξεκινήστε με μια πρακτική μόνο λίγων λεπτών και εάν είναι δυνατόν, εξασκηθείτε ταυτόχρονα, στο ίδιο μέρος για να αναπτύξετε μια συνήθεια συνειδητότητας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, δώστε τους την προσοχή σας με όποιον τρόπο μπορείτε. Για να προετοιμάσετε τα παιδιά για μια άσκηση προσοχής, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε λέγοντας εκφράσεις όπως: "Τώρα ας νιώσουμε το σώμα μας, ήσυχοι και ήρεμοι, και ας πάρουμε τρεις αργές, προσεκτικές αναπνοές." 

mindfulness-paidi-2.jpg

Ακολουθούν τρεις ασκήσεις προσοχής που μπορείτε να δοκιμάσετε με μικρά παιδιά!

Mindful άσκηση αναπνοής

Όταν εστιάζετε την προσοχή σας στην αναπνοή, "μπαίνοντας" μέσα και έξω από το σώμα, μπορείτε να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα και να βελτιώσετε την ψυχική εστίαση. Σύμφωνα με τον Dr. Richard Brown, αναπληρωτή κλινικό καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Columbia και συν-συγγραφέας του "The Healing Power of the Breath", η ελεγχόμενη αναπνοή αλλάζει την απόκριση του αυτόνομου νευρικού συστήματος του σώματος που επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό, την πέψη και την απόκριση στο stress.

How to: Ξαπλώστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι ή με κουβέρτα κάτω από το κεφάλι σας. Τεντώστε τα χέρια και τα πόδια σας και αφήστε τους μυς σας να χαλαρώσουν. Ακουμπήστε τα χέρια σας στην κοιλιά σας και παρακολουθήστε τα να κινούνται καθώς αναπνέετε. Η κοιλιά σου μοιάζει με κύμα στον ωκεανό, κινώντας αργά τα χέρια πάνω-κάτω. Ζητήστε από το παιδί σας να αναπνέει για τρία λεπτά ή και περισσότερο αν το θέλει. Θα μπορούσατε επίσης να τοποθετήσετε ένα μαλακό παιχνίδι στην κοιλιά του παιδιού σας, ώστε να μπορεί να το παρακολουθεί να ανεβαίνει και να πέφτει με κάθε αναπνοή. Προσθέστε απαλή μουσική υπόκρουση εάν αυτό βοηθά το παιδί σας να χαλαρώσει.

mindfulness-paidi.jpg

Mindful άσκηση ακρόασης

Οι περισσότεροι από εσάς μπορείτε να σκεφτείτε μια στιγμή που κάποιος μας μιλούσε και δεν ακούγατε τίποτα επειδή είχατε πάρα πολλές σκέψεις στο μυαλό σας. Η μη ακρόαση μπορεί να είναι δυσάρεστη και το να μη δίνετε προσοχή στους άλλους οδηγεί στο να χάνετε τον κόσμο που υπάρχει έξω από το απασχολημένο μυαλό σας. Για αυτό το λόγο μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι ακροατές από νεαρή ηλικία.

How to: Καθίστε σε μια προσεκτική στάση σε μια καρέκλα ή με ίδιο τρόπο στο πάτωμα. Τεντώστε τον εαυτό σας ψηλά και κλείστε τα μάτια σας αν θέλετε. Βάλτε έναν σταθερό ήχο στο κινητό σας και ακούστε τον προσεκτικά. Σηκώστε το χέρι σας όταν δεν το ακούτε πια. Αφού το χέρι σας σηκωθεί στον αέρα, κατεβάστε το απαλά και τοποθετήστε το στο στήθος ή την κοιλιά σας για να αισθανθείτε την αναπνοή σας. Μπορείτε να καθοδηγήσετε φυσικά το χέρι του παιδιού σας από την ανυψωμένη θέση για να ακουμπήσετε στο στήθος ή στην κοιλιά του.

mindfulness-paidi-3.jpg

Mindful άσκηση για τους άλλους: Αγαπώντας την καλοσύνη

Βοηθώντας τους άλλους βοηθάτε ουσιαστικά τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της γενναιοδωρίας και της ευτυχίας. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον Dr. Richard Davidson στο Κέντρο Έρευνας για Υγείας του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison's, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούσαν καθημερινή συμπόνια συμπεριφέρθηκαν πιο αλτρουιστικά προς τους ξένους και είχαν θετικές αλλαγές στη δική τους εγκεφαλική δραστηριότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγωνιστείτε για όλους χωρίς να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αντ 'αυτού, η ιδέα είναι να εξασκήσετε την καλοσύνη τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους. Μπορείτε να προσπαθήσετε να διδάξετε στα παιδιά να γίνουν γενναιόδωροι και χαρούμενοι άνθρωποι.

How to: Καθίστε σε μια προσεκτική στάση σε μια καρέκλα ή με τον ίδιο τρόπο στο πάτωμα. Τεντωθείτε και πάρτε τρεις αργές, προσεκτικές αναπνοές. Στη συνέχεια, σκεφτείτε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας που σας βοηθά να νιώσετε χαρούμενοι. Πείτε δυνατά το όνομά τους. Σκεφτείτε τώρα ένα άτομο που σας βοηθά να νιώσετε ασφαλείς και ήρεμοι. Πείτε δυνατά το όνομά τους. Τέλος, σκεφτείτε ένα άτομο που σας βοηθά να νιώσετε πως αγαπιέστε. Πείτε δυνατά το όνομά τους. Ευχηθείτε σε όλους να νιώθουν χαρούμενοι, ήρεμοι και αγαπημένοι. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει και το παιδί σας.