fbpixel

Search icon
Search
Όλα όσα μπορείτε να κάνετε σε ένα 24ωρο μπροστά από μια οθόνη
MAGAZINE

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε σε ένα 24ωρο μπροστά από μια οθόνη

Κι όμως είναι περισσότερα από ότι πιστεύατε...


«Η ζωή μας στις οθόνες». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε. Και μπορεί οι συνθήκες να είναι αντίξοες, παρ’ όλα αυτά, έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, που μας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες με την κάθε δράση, υπηρεσία ή τρόπο ψυχαγωγίας ν’ απέχουν μόνο ένα click. Γιατί, όπως είπε κάποιος, το διαδίκτυο ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα μαγικό κουτί!

Για πολλούς, μια τυπική μέρα μπορεί να ξεκινάει κάπως έτσι: ξυπνάτε κι ελέγχετε στο smartphone σας FB και Instagram. Ανοίγετε το laptop και παίρνετε τα mail σας. Διαβάζετε τις ειδήσεις στο Twitter, κάνετε μια αγορά μέσω του Amazon, binge στο Netflix ή συνδέεστε με μια ομάδα φίλων για συνομιλία μέσω βίντεο Zoom. Το διαδίκτυο έχει ενσωματωθεί τα τελευταία χρόνια σε κάθε μας δράση, αλλά κυρίως στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς μας. Πολλοί νέοι, κυρίως, αυτοαποκαλούνταν «εξαιρετικά διαδικτυακοί» (extremely online) μέχρι πρόσφατα, δεδομένο που έχει αλλάξει, καθώς διευρύνεται ολοένα και περισσότερο το ηλικιακό όριο των χρηστών, θέτοντας το internet στο κέντρο της ζωής μας.

Η πανδημία περιόρισε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους, χωρίς καμία σαφή ιδέα για το πότε θα μπορούν να ξαναζήσουν όπως γνώριζαν. Το κύριο ερώτημα, βέβαια, είναι αν η «φυσιολογική ζωή» επιστρέψει, και πότε. Στο μεταξύ, όμως, τι κάνουμε; «Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο Α΄ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τείνουν να επιταχύνουν -και όχι απαραίτητα να καινοτομούν- νέα είδη σχέσεων και τρόπου ζωής», επισημαίνει ο Robert Kargon, καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Ουσιαστικά, αναφερόμαστε στις τάσεις που υπάρχουν ήδη στην κοινωνία. Έχουμε ήδη δει ότι το διαδίκτυο επηρεάζει όλα τα είδη δραστηριοτήτων όσον αφορά στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο και πολλά ακόμη, και θεωρώ ότι αυτό θα εξελιχθεί και θα αλλάξει σημαντικά πολλές ισορροπίες», προσθέτει.

A NEW REALITY

online.jpg

Αλλά αν υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία σε αυτήν την κρίση, είναι ότι η πανδημία μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε το internet όπως αρχικά προοριζόταν -για να συνδεθούμε μεταξύ μας, να μοιραστούμε πληροφορίες και πόρους και να βρούμε λύσεις σε προβλήματα. Αυτή είναι η υγιής, ανθρώπινη έκδοση της ψηφιακής κουλτούρας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να έχουν βελτιωθεί, να διαθέτουν πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Κι ενώ οι τρόποι με τους οποίους αντικαθιστούμε τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση δεν είναι τέλειοι, βλέπουμε μια έκρηξη δημιουργικότητας, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ως γέφυρα στις φυσικές αποστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία, όπου ενήλικες από το σπίτι δημοσιεύουν ομαδικά μίνι μανιφέστο στο Facebook, ενώ «ανήσυχα» παιδιά συμμετέχουν σε διαδικτυακά ομαδικά παιχνίδια, όπως το Fortnite. Ή η Κίνα, όπου επίδοξα party animals εφηύραν το “cloud clubbing”, ένα νέο είδος εικονικού πάρτι, όπου οι DJs εκτελούν ζωντανά σετ σε εφαρμογές, όπως το TikTok και το Douyin, ενώ το κοινό αντιδρά σε πραγματικό χρόνο στα τηλέφωνά του. Παρατηρήστε, επίσης, πώς ξεκίνησαν σε όλο τον κόσμο ομάδες να πειραματίζονται με νέα είδη κοινωνικά απομακρυσμένων συγκεντρώσεων: εικονικά μαθήματα γιόγκα, εικονικές εκκλησιαστικές υπηρεσίες, εικονικά δείπνα.

The statistics

Κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020, εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν «εξαιρετικά συνδεδεμένα» στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα από ποικίλες υπηρεσίες δείχνουν τεράστια αύξηση -μέχρι και 50%- σε σχέση με το 2019! Μόνο στο Facebook οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες ήταν 1,4 δισ., οι οποίοι ανέβαζαν την ημέρα 300 εκατ. φωτογραφίες κι έβλεπαν 8 εκατ. Videos. Από την πλατφόρμα, μάλιστα, αναφέρθηκε ότι σε μέρη που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, οι κλήσεις φωνής και βίντεο έχουν υπερδιπλασιαστεί στο Messenger και το WhatsApp. Από την άλλη, το YouTube ακολουθεί με 30 εκατ. χρήστες, που ξόδευαν καθημερινά 40΄ στην εφαρμογή. Σχεδόν κάθε εταιρία τεχνολογίας έχει μιλήσει για παρόμοια φαινόμενα. Οι καταναλωτές κατέβασαν 130 δισ. εφαρμογές το 2020 από iOS και Google Play, ενώ κατανάλωσαν 25% περισσότερο χρόνο σε σχέση με το 2019 -περίπου 3,3 τρισ. ώρες- στις συσκευές τους. Η HBO δήλωσε ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε στην υπηρεσία ροής του HBO Now ήταν πάνω από 40% από τον μέσο όρο και ανταγωνιστές, όπως το Amazon Prime Video και το Netflix, παρατήρησαν, επίσης, μεγάλες αυξήσεις στη χρήση τους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας SimilarWeb.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι η τεχνολογία παρουσιάζει τα πιο άμεσα αντανακλαστικά και μια ραγδαία εξέλιξη που αφορά πλέον σε κάθε έκφανση της ζωή μας. Από την απλή επικοινωνία, τις αγορές μας, την εργασία, την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή μας, έως την υγεία, την ψυχαγωγία και τον ελεύθερό μας χρόνο, τα ταξίδια, τη σύνδεσή μας με μακρινούς τόπους και ανθρώπους. «Σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που ζούμε, η τεχνολογία είναι η μόνη που μπορεί να εξελιχθεί τόσο γρήγορα», τονίζει ο Amber Case, ερευνητής στο Ινστιτούτο για το Μέλλον, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Palo Alto της Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας ότι αναμένει ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τις τεχνολογίες κυρίως για την ηλεκτρονική εκπαίδευση και την πληροφορική, προβλέποντας ότι η εμπειρία της μάθησης περισσότερων πραγμάτων μέσω διαδικτύου θα έχει μια ευρεία επίδραση και off-line.

24 HOURS CONNECTED

online2.jpg

Φανταστείτε για μια ολόκληρη μέρα να βρίσκεστε online και από τον καναπέ του σπιτιού σας να διαχειρίζεστε την εργασία σας, τις πληρωμές σας, να ψωνίζετε απ’ όποιο μέρος του πλανήτη επιθυμείτε ή να μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα. Επίσης, να συνομιλείτε με τον γιατρό σας και να κάνετε διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, γυμναστική, να επισκέπτεστε τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, να παρακολουθείτε τη συναυλία του αγαπημένου σας καλλιτέχνη ή να παίζετε παιχνίδια, να μαθαίνετε μαγειρική ή πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας, και πολλά ακόμη. Το διαδίκτυο αποτελεί έναν ολόκληρο ξεχωριστό πλανήτη μπροστά στις οθόνες των κινητών ή των υπολογιστών μας, με χιλιάδες επιλογές σε sites, e-shops, πλατφόρμες κι εφαρμογές να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Let’s get connected!

Shopping-mania

Μπορεί η πρώτη ηλεκτρονική αγορά να καταγράφηκε το 1994, εντούτοις ένα χρόνο μετά, το Amazon, που «άνοιξε» αρχικά ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο e-shop στον κόσμο, χάραξε τον δρόμο για τη μεγαλύτερη γυναικεία απόλαυση online: τις αγορές ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Για τις απαιτητικές του είδους, λοιπόν, προτείνουμε τα Farfetch, Shopbop, Nordstrom και LuisaViaRoma για επώνυμες αγορές, το The Outnet για ευκαιρίες από δυνατά ονόματα της μόδας, ενώ για πιο νεανικές επιλογές, τα Η&Μ, Mango, Miss Selfridge, Rag and Bone, ASOS και το αγαπημένο Topshop.

It's beauty time!

Δε χρειάζεται ν’ ανήκετε στην κατηγορία “skintellectuals”, γιατί για εσάς, τις φανατικές της ομορφιάς, υπάρχει το YouTube με δεκάδες beauty tutorials, που θα σας βοηθήσουν να ετοιμάζετε μόνες σας τα πιο μυρωδάτα body scrubs στο σπίτι και ν’ ανταλλάσσετε beauty tips με τις φίλες σας διαδικτυακά. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι τα apps ομορφιάς είναι αυτά που θα σας ενημερώσουν για τα τελευταία beauty trends, όπως το Beautylish, και θα σας δώσουν την ευκαιρία να «απολαύσετε» online προσωποποιημένες υπηρεσίες μακιγιάζ κι ανάλυση επιδερμίδας στο Plum Perfect, να «εφαρμόσετε» εικονικά όλα τα προϊόντα της εταιρίας στο L'Oréal Paris, να κερδίσετε γνώσεις μέικ απ και να ψωνίσετε από το YouCamApps ή να «δοκιμάσετε» ψεύτικες βλεφαρίδες και να τις αποκτήσετε από το Sephora.

Redecorate now!

Ακόμη κι αν δεν θεωρείστε σπιτόγατοι, οι νέες συνθήκες σάς οδήγησαν να απολαμβάνετε τη ζεστασιά του σπιτιού σας και να επανεκτιμήσετε την αξία που έχει ο προσωπικός χώρος στην ψυχική υγεία, και όχι μόνο. Έτσι, η διαρκής παραμονή εντός γέννησε και την ανάγκη για ανανέωση στο περιβάλλον που περνάμε πολλές ώρες καθημερινά. Μη αγχώνεστε! Στο βραβευμένο Color911 θα βρείτε προτάσεις χρωμάτων για κάθε δωμάτιο και σημείο του σπιτιού, ώστε ν’ αποφασίσετε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο, στο free Paper by FiftyThree θα δείτε σκίτσα με το πώς θα φαίνεται ο χώρος σας με βάση τις ιδέες που έχετε, ενώ στο Floorplanner θα θαυμάσετε 3D σχέδια ρεαλιστικής απεικόνισης των αλλαγών που σχεδιάζετε.

Home Office

Η τηλεργασία δεν έγινε μόνο μόδα ως όρος, αλλά και ανάγκη. Το remote work είναι ο νέος τρόπος επαγγελματικής απασχόλησης, που παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά γίνεται ευκολότερος με τη βοήθεια συγκεκριμένων εργαλείων, όπως το forestApp, το οποίο θα σας γλιτώσει από τους online περισπασμούς, όπως σκρολάρισμα στα social media ενώ δουλεύετε, και το Evernote, για οργανωμένες λίστες, σημειώσεις και αρχεία. Κι επειδή η εποχή του κορωνοϊού είναι η εποχή των βιντεοδιασκέψεων, εκτός από το Zoom, την τιμητική του έχει και το Webex, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους χρήστες διεθνώς με γρήγορο ρυθμό, φτάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 324 εκατ. τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, καθώς μεγάλο κομμάτι της δουλειάς αποτελεί η επιμόρφωση, κατεβάστε τα Livestrom, Webinar Jab ή Demio για κάθε είδους σεμινάριο που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Learning challenge

Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε τις ατελείωτες ώρες στο σπίτι για να τελειοποιήσετε τα γαλλικά σας, να μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα ή να ξεκινήσετε ένα μεταπτυχιακό; Η παιδεία είναι ένα τόσο ευρύ πεδίο και το διαδίκτυο είναι εκεί για να καλύψει κάθε μαθησιακή ανάγκη. Μπείτε στο eduguide για μεταπτυχιακό στον τομέα που σας ενδιαφέρει και δεν είχατε τον χρόνο ν’ αποκτήσετε ή για να παρακολουθήσετε μαθήματα μουσικής, πληροφορικής, μέχρι και φωτογραφίας και yoga, ενώ στα Rosetta Stone, Babbel και Language Drops θα διδαχθείτε ξένες γλώσσες μέσα από το λεξιλόγιο, τη γραμματική και τον πολιτισμό κάθε χώρας, όπως και στο Duolingo. Επιπλέον, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο SkillShare, μια online πλατφόρμα μαθημάτων, όπου μπορείτε να μάθετε κυριολεκτικά τα πάντα από επαγγελματίες του εκάστοτε τομέα, όπως φωτογράφους, συγγραφείς ή graphic designers, και το edX, έναν ανοιχτό διαδικτυακό πάροχο μαθημάτων, που δημιουργήθηκε από τα Χάρβαρντ και MIT και φιλοξενεί διαδικτυακά μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου σ’ ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

online3.jpg

Culture club

Μπορεί ο πολιτισμός να δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, εντούτοις τα δημιουργικά μυαλά του βρήκαν τον τρόπο να επικοινωνήσουν τις παραγωγές τους στο φιλότεχνο κοινό. Έτσι, νέες εκθέσεις, περιήγηση στις μόνιμες συλλογές τους, σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια, διαγωνισμοί και ποικίλες δράσεις βρίσκουν την έξοδό τους από τους χώρους Τέχνης και φτάνουν στον κόσμο, που διψάει για λίγες στιγμές πολιτισμικής ανάτασης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Μουσείο Μπενάκη (benaki.org), που με το #MuseumFromHome παραμένει ανοικτό στις οθόνες μας κι ενεργό στα FB, Instagram και Twitter, τη θεματική ενότητα της εβδομαδιαίας διαδικτυακής δράσης «Ορίζοντας το σώμα», για άτομα άνω των 65 ετών από το Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή (goulandris.gr), το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (www.amth.gr) ή το διαδικτυακό εργαστήριο του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών-MOMus με την καλλιτεχνική ομάδα Εν Δυνάμει (endynamei.momus@gmail.com), ως τις 20/3, και τα online παιδικά εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (cycladic.gr).

Όσον αφορά στη διεθνή τέχνη, τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου προσφέρουν virtual tours στις εκθέσεις και τους χώρους τους. Ανάμεσα σε αυτά, η έκθεση του David Hockney, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στο royalacademy.org.uk, αυτή του Auguste Rodin με έργα από χαλκό στην Tate Modern (tate.org.uk), το φαινόμενο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» τον Μάρτιο στο Victoria and Albert Museum (www.vam.ac.uk), tour στο Μουσείο του Salvador Dalί (salvador-dali.org), στο Frida Kahlo Museum (artsandculture.google.com), στο Λούβρο (louvre.fr), το Hermitage της Αγίας Πετρούπολης (hermitagemuseum.org) ή το J. Paul Getty στο L.A. (artsandculture.google.com). Για τους ακόμη πιο μυημένους, το kunstmatrix ανεβάζει κατά καιρούς virtual εκθέσεις και events από διάφορες χώρες του κόσμου.

Click on Taste

Η γεύση, η ποιότητα, η συνάντηση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι ξαναβρήκαν τη θέση που τους αξίζει. Και η μαγειρική αναδείχθηκε αυτήν την περίοδο ίσως η πιο δημοφιλής ενασχόληση κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι. Άλλοι απόλαυσαν τη γεύση είτε μέσω της μαγειρικής τους δεινότητας κι άλλοι μέσω υπηρεσιών delivery, που έκαναν πολύ γρήγορα κι έξυπνα την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλής γαστρονομίας που έρχεται στην πόρτα σας με delivery ή και take away, το νέο μενού του “The Clumsies” με την υπογραφή του chef Αθηναγόρα Κωστάκου, ένα από τα αγαπημένα στέκια της Αθήνας, που θα είναι διαθέσιμο και online μέσα από τις πλατφόρμες Wolt και efood, όπως τα περισσότερα spots εστίασης, που εξυπηρετούν με αντίστοιχο τρόπο. Για όσους αναζητούν, όμως, διαρκώς νέες πηγές έμπνευσης στην κουζίνα, πληκτρολογήστε bigοven.com και ανακαλύψτε 350.000 συνταγές μαζί με την εκτέλεσή τους σε βίντεο, food.com για συνταγές από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, akispetretzikis.com για να εκτελέσετε μια από τις προτάσεις του αγαπημένου μας Άκη ή jamieoliver.com, το site του διάσημου βρετανού σεφ με όλες του τις συνταγές, αλλά απολαύστε τους και στα κανάλια τους στο YouTube.

online4.jpg

Holistic Health

Η σωματική και η ψυχική υγεία συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό ζητούμενο -ιδιαίτερα εν μέσω lockdown- με τις χιλιάδες fitness και wellness πλατφόρμες και κανάλια να χτυπάνε κόκκινο στις εγγραφές τους. Γυμναστική στο σπίτι μέσω εφαρμογών και sites, διατροφικές συμβουλές, ψυχολογική διαχείριση, ολιστική αντιμετώπιση της υγείας είναι οι κύριες υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως το livestrong.com, τα sites των celebrity trainers darahart.com και tracyanderson.com και τα welcometoblissed.com και guidedmind.com για τους fans της γιόγκα, που παρέχουν όχι μόνο προγράμματα εκγύμνασης, τρόπους χαλάρωσης και διαλογισμού, αλλά και δίαιτες, πληροφορίες για το βάρος, το λίπος σας κ.ά. Στην κατηγορία θα πρόσθετα τις self-improvement εφαρμογές και ψυχολογικού προσανατολισμού δίκτυα, όπως το lifehack.org/life-potential, που έχει στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την ανάδειξη της καλύτερης εκδοχής του εαυτού σας, αλλά και το web.talklife.co και το app mymoodpath.com για ψυχική ενδυνάμωση.

Telemedicine

Αλματώδης εξέλιξη, όμως, σημειώθηκε και στον τομέα της υγείας, με τις σύγχρονες πλατφόρμες τηλεϊατρικής να κερδίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κοινού και να ικανοποιούν τις νέες ανάγκες, όπως διαμορφώνονται. Για παράδειγμα, η tytoCare, που επιτρέπει τη διασύνδεση ασθενών και ιατρών μέσω σύγχρονης cloud τεχνολογίας, το drbutton, που σας φέρνει σ’ επαφή με τον γιατρό μέσα σε λίγα λεπτά, (24/7), από την άνεση του σπιτιού σας, ή το doxy.me, με αντίστοιχες υπηρεσίες.

Free time

Βαρεθήκατε να βλέπετε σειρές στο Netflix και θέλετε ν’ ακούσετε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη στην επόμενη συναυλία του; Μπείτε στο Viva.gr (για Ελλάδα) και κλείστε εισιτήριο ή αναζητήστε τον στο YouTube και παρακολουθήστε τον σε live streaming. Αν πάλι είστε αληθινός βιβλιοφάγος κι έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, τότε το OpenLibrary.org για δωρεάν ανάγνωση βιβλίων και το ManyBooks.net είναι οι ιδανικοί προορισμοί για εσάς. Πληροφορίες για το Διάστημα μέσα από φωτογραφίες και λεπτομέρειες για κάθε πλανήτη θα αποκτήσετε στο nasa.gov, ενώ θα εξασκήσετε τις γνώσεις και τη μνήμη σας με το QuizUp.com. Κι αν ένα ταξίδι σάς έλειψε όσο και σε εμάς, μπείτε στα driveandlisten.herokuapp.com, ascape.com ή timeout.com, που σας παρέχουν virtual tours σε διάφορες πόλεις και δρόμους στον κόσμο, με ξεχωριστές μουσικές επιλογές, αλλά και στο cntraveller.com, που σας προσφέρει την επίφαση ενός ταξιδιού στον κόσμο μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εικόνες. Plus! Στο Blifaloo μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος, εξασφαλίστε δωρεάν service στο techguy.org για τον υπολογιστή σας ή παρακολουθήστε χιλιάδες ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ στο Documentaryheaven.

The friend zone

Η αλήθεια είναι ότι μια ημέρα δε σας φτάνει για να περιηγηθείτε στον online κόσμο της εποχής μας. Στο τέλος, όμως, κάθε ημέρας, αυτό που αναζητούμε όλοι είναι η ανθρώπινη επαφή με τους αγαπημένους μας, έστω και on-screen. Οπότε, last but not least, για μια διαδικτυακή συνάντηση με τους φίλους σας αρκεί να διαθέτετε κάποιο από τα παρακάτω apps: Viber, WhatsApp, Face Time, Messenger, Skype, Google Classroom και Google Duo, και η επικοινωνία σας μπορεί να διαρκέσει ώρες!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021