fbpixel

Search icon
Search
Οι συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας
WELLNESS

Οι συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας

Επιταχύνοντας τη διαδικασία αποκατάστασης του δέρματός μας


Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι καθημερινές ανάγκες της επιδερμίδας μας για ενυδάτωση και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία έχουν γίνει ακόμη πιο επιτακτικές. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δημιουργεί επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του DNA, των πρωτεϊνών -συμπεριλαμβανομένων του κολλαγόνου και της ελαστίνης- και των λιπών στα κύτταρα του δέρματος.

Ο περιορισμός της έκθεσής μας στον καυτό ήλιο, η συχνή εφαρμογή των αντηλιακών προϊόντων, αλλά και η χρήση προστατευτικού ρουχισμού αποτελούν σημαντικούς συμμάχους μας, χαρίζοντάς μας την κατάλληλη ασφάλεια. Πέρα, όμως, από όλα αυτά, είναι καλό θυμόμαστε ότι η καλή υγεία του οργανισμού μας ξεκινά από εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει μια σειρά ενώσεων σε τροφές, οι οποίες διακρίνονται για τις ιδιότητές τους να καταπολεμούν τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, επιταχύνοντας, ταυτόχρονα, την αποκατάσταση του δέρματός μας. 

Ας δούμε μαζί τις 4 επικρατέστερες! 

Συνδυασμός βιταμινών C & Ε 

shutterstock-1985428847.jpg

Παρόλο που από μόνες τους οι βιταμίνες C και Ε, δεν έχει υποστηριχθεί επιστημονικά ότι μπορούν να χαρίσουν την απόλυτη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, ο συνδυασμός των δύο έχει τη δύναμη να μειώσει την ποσότητα της βλάβης του DNA μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα αντίστοιχο επιστημονικό πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια, στο οποίο οι συμμετέχοντας έλαβαν 2 γραμμάρια βιταμίνης C με 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε. Μετά από οκτώ ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να πάθουν ηλιακό έγκαυμα από ό,τι πριν λάβουν τα συμπληρώματα. 

Ωμέγα-3

shutterstock-724276639.jpg


Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών, ιδίως εικοσιπεντανοϊκού οξέος ή ΕΡΑ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Οι συνήθεις τροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες. Λέγεται ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση του δέρματός σας στα ηλιακά εγκαύματα, να μειώσουν τη σοβαρότητα της ερυθρότητας του δέρματος μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ορισμένων διαταραχών φωτοευαισθησίας.

Πολυφαινόλες 

shutterstock-1712463799.jpg

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει οφέλη για την προστασία από τον ήλιο τόσο στις τοπικά εφαρμοζόμενες όσο και στις προσλαμβανόμενες πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φυτά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λουλούδια. Πολλές γνωστές πηγές περιλαμβάνουν το μαύρο και το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τρόφιμα όπως το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, τα φασόλια, η σόγια, τα μούρα και οι αγκινάρες. Έχουν γίνει περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη της τοπικής εφαρμογής εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, αλλά ορισμένες έχουν εξετάσει τα ηλιοπροστατευτικά οφέλη από την κατάποση πράσινου τσαγιού.

Carotenoids

shutterstock-1549060985.jpg

Τα καροτενοειδή δρουν ως ένα είδος αντιοξειδωτικού για τον άνθρωπο. Υπάρχουν περισσότερα από 600 διαφορετικά καροτενοειδή, αλλά αυτά που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι το λυκοπένιο, η λουτεΐνη/ζεαξανθίνη και η ασταξανθίνη. Όσον αφορά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Γλυκοπατάτες
  • λάχανο
  • σπανάκι
  • καρπούζι
  • πεπόνι
  • πιπεριές
  • ντομάτες
  • καρότα
  • μάνγκο
  • πορτοκάλια

Οι συγκεκριμένες ενώσεις έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ορισμένα καροτενοειδή μπορούν να διασπαστούν σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που προστατεύει από την πρόωρη βλάβη του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο. Και τα δύο αποτελούν κινδύνους για μελάνωμα, πρόωρες ρυτίδες και ανθυγιεινό δέρμα.

Take care of your skin!