fbpixel

Search icon
Search
5 τρόποι να βελτιώσετε το δέρμα σας μέσω της διατροφής σας
FACE & BODY

5 τρόποι να βελτιώσετε το δέρμα σας μέσω της διατροφής σας

Από τα νύχια μας έως την επιδερμίδα και τα μαλλιά μας αυτά που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα τα looks μας


Πολλές φορές ξεχνούμε πως ό,τι εισέρχεται στο σώμα μας στην πραγματικότητα επηρεάζει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μας εμφάνιση. Από τα νύχια μας έως την επιδερμίδα και τα μαλλιά μας το τι τρώμε επηρεάζει άμεσα τα looks μας. Διακρίνοντας, λοιπόν, τη σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος, ειδικά αυτή την εποχή που μας καλεί για μια αψεγάδιαστο αποτέλεσμα και υγιή χαρακτηριστικά, ξεχωρίσαμε 5 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την όψη σας inside-out.

Ανακαλύψτε τους παρακάτω! 

1. Δώστε σημασία στα τρία "macro" 

Η περιποίηση είναι σημαντική, αλλά η διατροφή μας είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος. Χρειαζόμαστε μια ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη - καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμινών και μετάλλων). Όταν μας λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ένα από τα πρώτα σημεία που θα το δείτε είναι το δέρμα σας. Αν δεν τρώτε αρκετά υγιεινά λιπαρά, σύντομα θα εμφανίσετε ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα και εύθραυστα μαλλιά, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου προκαλούν φαγούρα, ξηρό δέρμα και τριχόπτωση. Το να κόψετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων δεν είναι καλή ιδέα. Η απόρριψη των υδατανθράκων σημαίνει τον αποκλεισμό των περισσότερων φρούτων, των οσπρίων και των δημητριακών ολικής άλεσης, τρόφιμα που περιέχουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Η κετογονική δίαιτα, εν τω μεταξύ, μπορεί να προκαλέσει ένα κνησμώδες εξάνθημα γνωστό ως "εξάνθημα κετογονίας", το οποίο είναι άμεσο αποτέλεσμα της παράλειψης των υδατανθράκων, η οποία προκαλεί φλεγμονή του δέρματος. Πάνω απ' όλα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων δεν είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων όσον αφορά την απώλεια βάρους, οπότε υποβάλλετε το σώμα σας σε περιττή πίεση για ελάχιστη ανταμοιβή.

shutterstock-1708657735.jpg

2. Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης οδηγεί στη γήρανση

Η ζάχαρη πυροδοτεί μια διαδικασία στο δέρμα που κυριολεκτικά διασπά το κολλαγόνο, προκαλώντας την ακαμψία του και οδηγώντας στα πρώιμα σημάδια γήρανσης. Με λίγα λόγια, μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένη ζάχαρη θα σας γεράσει. Ταυτόχρονα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ΓΔ μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαρση της ακμής - αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ΓΔ μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις στις ορμόνες, οι οποίες επιδεινώνουν τα ξεσπάσματα. Η μείωση της ραφιναρισμένης ζάχαρης είναι απαραίτητη για καλύτερο δέρμα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συνδυάζετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη σε κάθε γεύμα. Θα αισθάνεστε πιο φωτεινή και θα έχετε και περισσότερη ενέργεια.

3. Μην στηρίζεστε στα συμπληρώματα

Εάν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, χρειάζεστε πολύ λιγότερα συμπληρώματα από ό,τι νομίζετε. Η διατροφή ξεκινάει με αυτό που υπάρχει στο πιάτο σας - τα συμπληρώματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν τα χρειάζεστε πραγματικά. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα συμπληρώματα βιοτίνης, τα οποία βρίσκονται συχνά ως δαπανηρά συμπληρώματα για τα μαλλιά. Αν και η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αδύναμα νύχια και ξηρό δέρμα, βρίσκεται τόσο συχνά στα τρόφιμα που η ανάπτυξη ανεπάρκειας είναι εξαιρετικά σπάνια. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν τις υψηλές δόσεις βιοτίνης που πωλούνται στα συμπληρώματα μαλλιών. Η λήψη υψηλών δόσεων βιοτίνης μπορεί να έχει άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ακμή και σπυράκια. Αντ' αυτού, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε βιοτίνη - κρόκοι αυγών, όσπρια, γλυκοπατάτες, ξηροί καρποί και σπόροι.

4. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εκδηλωθεί στο δέρμα

Η βιταμίνη D συνδέεται συχνά με την υγεία των οστών, αλλά υποστηρίζει επίσης τη φυσιολογική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των μαλλιών. Χωρίς αξιοπρεπή επίπεδα βιταμίνης D, παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ακμή, τα κονδυλώματα και η τριχόπτωση μπορούν ενδεχομένως να επιδεινωθούν. Το καλοκαίρι, θα πρέπει να είστε σε θέση να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη D με μόλις 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, αλλά θα πρέπει να συμπληρώσετε το χειμώνα. Το πώς λαμβάνετε τη βιταμίνη D έχει επίσης σημασία, καθώς απαιτεί λίπος για να απορροφηθεί σωστά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμίνης D με το δείπνο - συνήθως το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας - μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση έως και 50%.

shutterstock-2038354247.jpg


5. Ο χαμηλός σίδηρος είναι μια κοινή αιτία του ξηρού δέρματος

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα και να εξελίσσονται αργά για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μόνη πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης ήταν η αναιμία που οφειλόταν σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Οι φυτικές πηγές - όπως τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και τα βερίκοκα - είναι πιο δύσκολο να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Συνδυάστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με βιταμίνη C για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση - μελέτες δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απορροφήσετε έως και τέσσερις φορές περισσότερο σίδηρο.