Εξυμνώντας την τέχνη και τον πολιτισμό της ελληνικής κουλτούρας και του διεθνούς τοπίου, παγκοσμίως καταξιωμένοι δημιουργοί εξασφαλίζουν ένα συνονθύλευμα εικόνων και ιστοριών που αποτελούν τη χρυσή τομή στη διαμόρφωση του χθες και του σήμερα. Ανακαλύψτε τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και «χαθείτε» σε άλλες εποχές, προσαρμοσμένες στο σήμερα.
Παρακάτω, οι must-see εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι!
Για μια φλόγα που καίει: Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη - Μακεδονία 1821-2021
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Για μια φλόγα που καίει: Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη - Μακεδονία 1821-2021». Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912, όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ένας αιώνας προσμονής, όπου η φλόγα της εξέγερσης γίνεται μια φλόγα που καίει χρόνια για τους απανταχού Έλληνες. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει αυτή τη σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντας στον ρόλο των αρχαιοτήτων ως υλική υπόσταση και πνευματική παρακαταθήκη στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 08:00 - 20:00.
Ivan Kliun: Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες
Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες, σχήματα, φόρμες, σχέδια, μελέτες χρωμάτων με αποκορύφωμα ένα εκτυφλωτικό κόκκινο φως, αλλά και παραστατικές και ταυτόχρονα συμβολικές μορφές, συνθέτουν τη μεγάλη, πρώτη διεθνή έκθεση με αντικείμενο το έργο και τη ζωή του Ivan Kliun. Η έκθεση συμπληρώνεται με έργα από τις συλλογές της Irina Pravkina και των Iveta και Tamaz Manasherov. Μετά το θάνατό του, η πρώτη έκθεση των έργων του πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας Κουρτσάτοφ στη Μόσχα το 1972, ενώ η προσωπική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1999 στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στη Μόσχα, όπου πολλά έργα προέρχονται επίσης από τη δωρεά του Γιώργου Κωστάκη.
Info: MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη, καθημερινά εκτός από Δευτέρα 10:00 - 18:00, Πέμπτη 12:00 - 20:00.
Σύμβολα της Επανάστασης του 1821
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει μια σημαντική έκθεση, άμεσα συνυφασμένη με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικού απελευθερωτικού αγώνα. Μέσα από 56 έργα (λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά), που βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνονται πτυχές του Αγώνα, μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών, που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους. Η σχεδιαστική δεξιοτεχνία συναντά την ιστορική αφήγηση και ο θαυμασμός την εξιδανίκευση και τον αφηρωισμό των προσώπων, που ηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.
Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, καθημερινά εκτός από Δευτέρα 19:00 - 22:00, Τρίτη 11:00 - 14:00.
Ελλάδα Μου
Ελλάδα. Η ομορφότερη χώρα κατά κοινή ομολογία. Η κοιτίδα ενός σπουδαίου πολιτισμού, που έδωσε τα φώτα της σε όλον τον κόσμο. Σε αυτήν, λοιπόν, την νέα έκθεση της MegArt Gallery, με τίτλο «Ελλάδα Μου», καλούνται όλοι οι καλλιτέχνες να παρουσιάσουν έργα εμπνευσμένα από την πανέμορφη ελληνική φύση, τους υπέροχους ανθρώπους της και την μυθολογία της. Θα είναι σίγουρα ένα σπουδαίο γεγονός στο χώρο της τέχνης, γιατί ο πλούτος των θεμάτων είναι μεγάλος. Συμμετέχουν: Αφιόνη Ολίβια, Βήχου Κατερίνα, Bongard Sugar, Εμιρζιάν Πάνος, Zoe's Collage κ.ά.
Info: MegArt Gallery, Αθήνα, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 20:00.
Οι Μεγάλες Νίκες: Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας
Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες: Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας.
Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.