Το συγκρότημα κατοικιών Legea αναπτύσσεται στο χωριό Καλλιράχη της Θάσου, σε ένα αγροτεμάχιο εκτός ζώνης αστικού σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ιδιαίτερου φυσικού τοπίου με απότομη πλαγιά και πυκνή βλάστηση. Το έργο απαρτίζεται από τρία σπίτια, δύο από τα οποία είναι πανομοιότυπα και αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο υπάρχει ένα άνετο ενιαίο σαλόνι, ένα υπνοδωμάτιο κι ένα μπάνιο, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχουν δύο ακόμη υπνοδωμάτια κι ένα μπάνιο. Το τρίτο σπίτι είναι διαφοροποιημένο, καθώς είναι ισόγειο, με σοφίτα και υπόγειο. Το ισόγειο αποτελείται από ένα σαλόνι, ένα υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο, ενώ στη σοφίτα υπάρχει ένα ακόμη υπνοδωμάτιο με μπάνιο. Κάθε σημείο λοιπόν είναι κατασκευασμένο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων που μένουν σε αυτό κι έχουν την ανάγκη να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές σε ένα άνετο σπίτι.
Η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίστηκε κατά την διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού από την αρχιτεκτονική ομάδα Ark4Lab ήταν η ενσωμάτωση του συνολικού όγκου του έργου στο φυσικό τοπίο, με στόχο την ανάδειξη και όχι την αλλαγή της ταυτότητάς του. Στο επίπεδο του εδάφους, αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση πέτρας, η οποία εναρμονίζεται τέλεια με το φυσικό έδαφος και δίνει την αίσθηση ότι τα κτίρια είναι συνέχεια αυτού, «σπάζοντας» τελικά τα όρια μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Οι όγκοι των ορόφων, μάλιστα, με το λευκό τους χρώμα και την αυστηρή γεωμετρία, έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση. Μοιάζουν δηλαδή με πρίσματα που διαθέτουν έντονη διαφάνεια, ενώ αιωρούνται πάνω από το φυσικό έδαφος, προσθέτοντας δυναμισμό στη συνολική σύνθεση.
Ο συνολικός όγκος κάθε σπιτιού τοποθετείται σε διαφορετικό επίπεδο κι έχει ελαφρώς διαφορετικό προσανατολισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή θέα στη θάλασσα, καθώς και η ιδιωτικότητα των ενοίκων. Έτσι, οι χώροι διαβίωσης και οι ημιυπαίθριοι χώροι των σπιτιών δεν έχουν άμεση οπτική επαφή μεταξύ τους. Ομοίως, η πισίνα τοποθετείται σε διαφορετικό επίπεδο από την εξωτερική τραπεζαρία κι επίσης από τις πισίνες των άλλων σπιτιών.
Η σχέση των χώρων διαβίωσης με τον εξωτερικό χώρο που καλύπτεται από πέργκολα είναι άμεση χωρίς αυστηρά όρια, η οποία επιτυγχάνεται με τα μεγάλα ανοίγματα και τα ενιαία υλικά δαπέδου. Υλικά όπως μάρμαρο τοποθετημένο σε κάθετες επιφάνειες που δημιουργούν διαφάνεια, στο εσωτερικό και στη συνέχεια στο εξωτερικό του κτίσματος, δίνουν έμφαση στη ροή των χώρων και μια αίσθηση καθαρότητας και πολυτέλειας. Η πέτρα και το ξύλο μαζί με το λευκό χρώμα τονίζουν αυτά τα στοιχεία και συνδυάζονται με το φως για να αναδείξουν με εξαιρετικό τρόπο την αρχιτεκτονική ιδέα.
About
H Ark4lab είναι ένα μια αρχιτεκτονική ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη, με σύγχρονη αρχιτεκτονική σχεδίαση κι έρευνα. Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τυροθουλάκη και την Ευδοκία Βουδούρη, οι οποίοι αποφοίτησαν από την Αρχιτεκτονική σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2010 οι Ark4lab εξερευνούν και αναπτύσσουν την πρακτική τους σε όλες τις κλίμακες και τα μέσα. Τα έργα τους περιλαμβάνουν κτίρια, οικιακά έργα, σχεδιασμό ξενοδοχείων, τοπίο, αστικό σχεδιασμό, εκθέσεις κι εσωτερική διακόσμηση, ακαδημαϊκά κι εκπαιδευτικά έργα που καλύπτουν όλα τα στάδια του έργου, από την φάση σχεδιασμού έως την διαχείριση έργων. Οι Ark4lab έχουν εμμονή με την αυθεντικότητα σε κάθε έργο και συνεργάζονται στενά με τους πελάτες για μια μοναδική εμπειρία διαβίωσης.
Info:
Architects: Ark4Lab of Architecture
Design Team: George Tyrothoulakis, Evdokia Voudouri, Papakostas Giannis
Construction: Novalis Terra properties
Photo credits: Studiovd.gr / N. Vavdinoudis, Ch. Dimitriou