Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που βάζουμε στο σώμα μας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που εφαρμόζουμε πάνω του, ειδικά όταν πρόκειται για ένα πρόγραμμα ομορφιάς 360 μοιρών. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυλλώδη λαχανικά, αλλά μερικές φορές η καθημερινότητα στέκεται εμπόδιο. Όταν εξετάζουμε την υγεία των μαλλιών και την ικανότητά τους να αναπτύσσονται, πρέπει να ασχοληθούμε με το τριχωτό της κεφαλής.
Και, προκειμένου να παρέχουμε στα μαλλιά μας το καλύτερο δυνατό περιβάλλον ανάπτυξης, πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά - το μαντέψατε - στη διατροφή μας. Γιατί; Επειδή όταν το σώμα δεν λαμβάνει επαρκή επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται, τα μαλλιά είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που υποφέρουν (το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ζώα και το τρίχωμά τους). «Καθώς τα μαλλιά δεν είναι απαραίτητα για τη σωματική υγεία, η παραγωγή των κυττάρων της τρίχας θεωρείται, δυστυχώς, από τον οργανισμό ως μη απαραίτητη», εξηγεί η Anabel Kingsley, σύμβουλος τριχολόγος. «Επομένως, τα μαλλιά είναι τα τελευταία που λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε και τα πρώτα που τους παρακρατούνται, και ακόμη και μικρές ελλείψεις που μπορεί να μην επηρεάζουν τη γενική μας υγεία ή να μην επισημαίνονται στις εξετάσεις αίματος μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση», προσθέτει η ίδια.
Παρακάτω, γνωρίζουμε τις βιταμίνες που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία των μαλλιών μας!
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β ανήκουν στις υδατοδιαλυτές. Πρόκειται για βιταμίνες που δεν αποθηκεύουμε στο σώμα και κάθε περίσσεια αποβάλλεται [όταν ουρείτε]. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις καταναλώνουμε τακτικά και ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις. Δεν είναι όμως αδρανή και η λήψη πολύ υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς παρενέργειες.
Βιταμίνη Β
Οι βιταμίνες Β παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος, ενώ είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και για τη μείωση της επίδρασης του στρες στον οργανισμό. Οι βιταμίνες Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη) έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία που οδηγεί σε τριχόπτωση.
Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)
Η βιοτίνη βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες, μετατρέποντας την τροφή σε ενέργεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι σπάνια και η λήψη ενός καθαρού συμπληρώματός της δεν πρόκειται να σταματήσει ένα πρόβλημα τριχόπτωσης, εκτός αν οφείλεται σε ανεπάρκειά της. Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη είναι τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)
Η βιταμίνη Β12 βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει τα αμινοξέα (τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία των μαλλιών) και βοηθά να διατηρούνται υγιή τα ερυθρά αιμοσφαίριά σας, επιτρέποντάς τους να παρέχουν επαρκές οξυγόνο στους ιστούς σας, συμπεριλαμβανομένων των θυλάκων των μαλλιών σας.
Βιταμίνη C
Υπάρχουν λίγες μελέτες που αποδεικνύουν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της ανάπτυξης των μαλλιών, ωστόσο αυτή βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων [τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα] και αυτό είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συνδέεται επίσης με τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση του κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου. Αν προσπαθείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου ή πρωτεϊνών, η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική. Τέλος, τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε σε αυτήν.