Για τη Milan Design Week 2025, ο οίκος Hermès επιστρέφει στη La Pelota με μια νέα σκηνογραφία από τη Charlotte Macaux Perelman, αρχιτέκτονα και καλλιτεχνική διευθύντρια των συλλογών Hermès για το σπίτι μαζί με τον Alexis Fabry. Οι νέες δημιουργίες αποκαλύπτονται στο κοινό τοποθετημένες σε λευκά –σχεδόν άχρωμα– κρεμαστά κουτιά, που προβάλλουν δεσμίδες και στεφάνια φωτεινών χρωμάτων στο πάτωμα. Παράλληλα, στο Salone del Mobile, ο οίκος Saint Laurent αποκαλύπτει τέσσερα έπιπλα που δεν είχαν ξαναεμφανιστεί μέχρι σήμερα από την πρωτοπόρο designer του 20ού αιώνα Charlotte Perriand. Η έκθεση, "Saint Laurent-Charlotte Perriand", συγκεντρώνει έργα που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1943 και 1967 ως πρωτότυπα ή σκίτσα, τα οποία τώρα αναπαράγονται ως εκδόσεις πλήρους κλίμακας για πρώτη φορά.
Τι θα δούμε από τον οίκο Hermès;

Από την Τετάρτη 9 Απριλίου έως την Κυριακή 13 Απριλίου, στην καρδιά της Brera, οι νέες συλλογές Hermès αναδεικνύουν την ποιητική σημασία του γυαλιού - εξερευνημένη μέσα από μια σειρά τεχνικών που αναδεικνύουν την υφή, τη διαφάνεια και το βάθος του. Η εγκατάσταση είναι σαν να επιστρέφει στις ρίζες του γυαλιού, επιτρέποντας σε κάθε αντικείμενο να αναδύεται σταδιακά μέσα από το φως και τη σκιά. Η εμπειρία ενθαρρύνει έναν πιο αργό ρυθμό και αντί να αποκαλύπτει τα πάντα με τη μία, οι μερικώς κλειστές ζώνες προβολής αποκαλύπτουν διακριτικές ματιές της πιο πρόσφατης συλλογής του οίκου Hermès.

Περιέχονται μέσα σε αυτά, τα βάζα, οι κανάτες, τα τραπέζια, οι δίσκοι και τα ριχτάρια, τονίζοντας τη διαφάνεια, την υφή και την ικανότητα να προκαλούν συναισθήματα. Η «σιωπηλή δεξιοτεχνία» έδωσε τη θέση της στην υλοποίηση αυτής της νέας συλλογής και οι άυλες έννοιες μεταφράζονται χωρικά σε αυτήν την καθηλωτική εγκατάσταση. Δεν υπάρχει πραγματικός, καθορισμένος χώρος. Υπάρχει απλώς η αντανάκλαση. Πρόκειται για τη λάμψη, την αύρα, τη συναισθηματική παρουσία αυτών των αντικειμένων που ξεπερνά το πραγματικό τους σχήμα.
Και τι από τον Saint Laurent;

Η έκθεση "Saint Laurent - Charlotte Perriand" (8 έως 13 Απριλίου στο Padiglione Visconti) παρουσιάζει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1943 έως το 1967, είτε ως πρωτότυπα είτε ως σχέδια. Αυτά τα έργα εκτίθενται τώρα σε εκδόσεις πλήρους κλίμακας για πρώτη φορά. Ένα από τα βασικά κομμάτια, το La Banquette de la Résidence de l'Ambassadeur du Japon à Paris (1967), σχεδιάστηκε αρχικά ως πενταθέσιος καναπές για την κατοικία του πρέσβη της Ιαπωνίας στο Παρίσι. Ανάθεση του αρχιτέκτονα Junzô Takakura, για το μονολιθικό έργο που οραματίστηκε η Perriand, «να φαίνεται σαν να επιπλέει», παρά το σημαντικό βάρος του - μια ψευδαίσθηση που επιτυγχάνεται με την επέκταση της βάσης μήκους άνω των επτά μέτρων και την καμπυλότητα της προς τα πάνω και στα δύο άκρα. Το κομμάτι τώρα ανακατασκευάζεται σε περιορισμένο αριθμό, φτιαγμένο από ροδόξυλο, ζαχαροκάλαμο και ταϊλανδέζικο μετάξι Jim Thompson.

Αυτή η σπάνια εικόνα για τη διαρκή επιρροή της Charlotte Perriand στα μοντερνιστικά έπιπλα παράγεται υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Anthony Vaccarello, με τη συνεργασία να υπογραμμίζει τη δέσμευση του Saint Laurent στην κληρονομιά. Η σύνδεση του Perriand με το σπίτι εντοπίζεται στον ίδιο τον Yves Saint Laurent, ο οποίος θαύμαζε και συνέλεγε τα έργα της, ενώ ο Pierre Bergé, ο επί χρόνια συνεργάτης του, υπερασπίστηκε περαιτέρω την κληρονομιά της υποστηρίζοντας αναδρομικές αναδρομές του έργου της. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη La Bibliothèque Rio de Janeiro (1962), κατασκευασμένη από ροδόξυλο και υφαντό ζαχαροκάλαμο, ανήκει στη συλλογή. Δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί βιβλία και έργα τέχνης του συζύγου της Perriand και εκτέθηκε μόνο τρεις φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Τέλος, η πολυθρόνα Le Fauteuil Visiteur Indochine (1943) σχεδιάστηκε κατά την παραμονή της Perriand στο Βιετνάμ. Χαμένη με την πάροδο του χρόνου, ανακατασκευάστηκε συνδυάζοντας μοντερνιστικές αρχές και παραδοσιακή τέχνη, με ξύλινο κάθισμα από τριανταφυλλιά και ταϊλανδέζικο μαξιλάρι.