Τον Ιανουάριο που μας πέρασε είδαμε το ιστορικό αρτ νουβό τριώροφο κτίριο της Πινδάρου 6, στο Κολωνάκι, να ανοίγει τις πόρτες του και μετά από τις απαραίτητες ανακατασκευές, να παίρνει ξανά ζωή ως η νέα "στέγη" -έκτασης 700 τμ.- για εκατό και πλέον εντυπωσιακά εκθέματα αρχαιοελληνικών μηχανών και εφευρέσεων, σε έναν μουσειακό χώρο που πήρε την ονομασία "Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά".
Πολλοί από εσάς, αν έχετε επισκεφτεί το ομώνυμο μουσείο στο Κατάκολο Ηλείας που λειτουργεί στην περιοχή από το 2003, πιθανόν να έχετε πάρει μια πρώτη γεύση όλων αυτών των έργων ή πολύ πιθανόν να τα έχετε γνωρίσει σε κάποια από τις περιοδικές εκθέσεις που κατά καιρούς ταξίδευαν "κομμάτια" της συλλογής σε μουσεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. Μάλιστα, το 2016 ήταν μια από τις χαρακτηριστικές στιγμές για την "high tech" Αρχαία Ελλάδα, μιας και είχε καθηλώσει εκατομμύρια Κορεάτες σε μια έκθεση-υπερπαραγωγή στο Εθνικό Μουσείο Τεχνολογίας της Daejeon.
Πλέον, τα εκθέματα βρίσκουν τον δικό τους χώρο στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα μόνιμο παράρτημα στο τριώροφο κτίριο της Πινδάρου. Κάθε ένα συνοδεύεται από την ανάλογη εξήγηση του τρόπου λειτουργίας του, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε την ιστορία του. Παράλληλα, όσοι ενδιαφέρεστε, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια (για μικρούς και μεγάλους) σχετικά με τη ρομποτική, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες.
Η διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος θα σας εντυπωσιάσει, έχει μελετηθεί έτσι, ώστε να υποστηρίζει αυτήν την εξαιρετικά μελετημένη "αναπαράσταση" της high-tech Αρχαίας Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από λειτουργικές και διαδραστικές κατασκευές. Φρόντισε, άλλωστε, για όλα αυτά ο κ. Κώστας Κοτσανάς, ο διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός που εντρυφά από το 1984 στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, μελετώντας αρχαιοελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία. Ένας άνθρωπος που έχει καταβάλει μια ειλικρινή και σπουδαία προσπάθεια για να πάρει υπόσταση αυτό το εγχείρημα.
Πριν φτάσουμε όμως εδώ, προηγήθηκε η ίδρυση του πρώτου μουσείου του με 500 λειτουργικά αρχαιοελληνικά ομοιώματα εφευρέσεων στο Κατάκολο, το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιγνιδιών στην ίδια περιοχή, αλλά και το Μουσείο Αρχιμήδη στην Ολυμπία. Είναι ο άνθρωπος που συνέβαλλε στο να ταξιδέψει η Αρχαία Ελλάδα σε όλες τις Ηπείρους και συστήσει στον κόσμο τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα τον λιθοβόλο καταπέλτη του Φίλωνος και πολλά ακόμη.
Απ' ότι φαίνεται, αυτή η χρονιά επισφραγίζει τις προσπάθειες μιας ζωής, αφού ήταν πλέον καιρός να γίνουν προσβάσιμα όλα αυτά τα εκθέματα σε ένα κομβικό σημείο της πόλης. Αν έχετε την περιέργεια να δείτε από κοντά την πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας, την αιολόσφαιρα του Ήρωνος, την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή του πυθαγόρειου Αρχύτα του Ταραντίνου ή την πρώτη αυτόματη ανθρωποειδή σερβιτόρα (ένα είδος ρομπότ) από τον Φίλωνα τον Βυζάντιο, δεν έχετε παρά να τα επισκεφτείτε.
Το μουσείο είναι ανοιχτό τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, από 9 π.μ. έως 5 μ.μ, με γενική είσοδο 5 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειώσετε πως μετά από τηλεφωνική συνεννόηση συντονίζονται ομαδικές βιωματικές ξεναγήσεις διάρκειας μίας ώρας ή δύο ωρών για σπουδαστές και μαθητές.
Photo: Nicolas Mastoras