fbpixel

Search icon
Search
Οι γυναίκες designers απέκτησαν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει στον χώρο της μόδας
FASHION NEWS

Οι γυναίκες designers απέκτησαν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει στον χώρο της μόδας

Το σχεδιαστικό μέλλον ανήκει στις εκπροσώπους που φέρνουν την επανάσταση στο χώρο


Ζούμε, πράγματι, στα μέσα μιας άκρως επαναστατικής δεκαετίας, της οποίας ο στόχος δεν υπήρξε μονάχα η ελευθερία, αλλά και η αποδοχή, η διαφορετικότητα και η εξέλιξη των σπουδαίων προσωπικοτήτων. Η μόδα ήξερε πάντοτε να παίζει τον ρόλο της στις διάφορες εξάρσεις ιδεών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κουλτούρα της κοινωνίας μας. Συγκεκριμένα, ανατρεπτικά βλέμματα πρωτοστάτησαν στη βιομηχανία, με designers, μοντέλα και ανθρώπους μεγάλων περιοδικών μόδας να συναινούν, αλλά και να θεσπίζουν νέους «άγραφους» νόμους, που συνήθως αφορούν τα μαζικά πρότυπα.

Η γυναικεία δυναμική κουλτούρα κυριαρχεί στο τοπίο, πολύ πριν τον 21ο αιώνα. Η εξέγερση των νέων αυτοαπασχολούμενων και ανεξάρτητων επιχειρηματιών προέρχεται από μια πολύπλευρη μάζα γυναικών, οι οποίες εργάζονται με συνέπεια, προκειμένου να αλλάξουν μια ολόκληρη βιομηχανία προς το καλύτερο. Γεγονός που αποδεικνύει, ότι πλέον ζούμε στην εποχή μιας ήσυχης, αλλά σταθερής στροφής του κόσμου της μόδας, που ανατρέπει τις αναχρονιστικές θεσμικές συμπεριφορές.

stella.jpg
Stella McCartney

Με αφορμή την πρόσφατη σύζευξη της γνωστής σχεδιάστριας Stella McCartney, με τη μεγαλύτερη luxury εταιρεία στο χώρο, την LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton δεν μπορούσαμε, παρά να παρατηρήσουμε την άμεση αλλαγή στερεοτύπων στον fashion κόσμο, καθώς και την ευκαιρία προώθησης δυναμικών γυναικών, σε θέσεις που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από άντρες.

Η συμφωνία λοιπόν θέλει τη McCartney να διατηρεί τον ρόλο της δημιουργικής διευθύντριας του οίκου που φέρει το όνομα της, ενώ παράλληλα πρόκειται να γίνει ειδικός σύμβουλος του Bernard Arnault, του προέδρου της LVMH, καθώς και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα ή το πώς η βιομηχανία της μόδας μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Φυσικά, πέρα από το οικονομικό όφελος -το οποίο δε δείχνει να έχει μεγάλη ανάγκη ο πολυτελής επιχειρηματικός κολοσσός- η εν λόγω συνεργασία υπογραμμίζει άλλες σημαντικές αξίες, όπως ότι η ισότητα των φύλων και η οικολογική συνείδηση κατάφεραν να επηρεάζουν τα fashion brands. Η προσθήκη της McCartney στο δυναμικό της LVMH δίνει μια σημαντική θέση σε έναν καθαρά γυναικείο οίκο: να αναλάβει μια ηγετική θέση μέσα σε μια βιομηχανία που κυριαρχείται ιστορικά από άνδρες σχεδιαστές.

virginie.jpg
Virginie Viard

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτότυπο για την LVMH, αφού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι χρόνων, η εταιρεία έχει τοποθετήσει για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκες καλλιτεχνικές διευθύντριες στους οίκους, Christian Dior και Givenchy. Παράλληλα, επένδυσε σε μία νέα μόδα, μια σειρά luxury αγαθών, με προσιτό πρόσημο, η οποία φέρει την υπογραφή της δημοφιλούς τραγουδίστριας Rihanna.

Κάπως έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το νέο κίνημα, που προάγει την ελευθερία και την ισότητα των φύλων θέλει τις γυναίκες να επαναστατούν μέσα από τα επαγγελματικά τους βήματα.

Από την Maria Grazia Chiuri στον Christian Dior και την Clare Waight Keller στον Givenchy, μέχρι τη Sarah Burton στον Alexander McQueen και τη Virginie Viard στον Chanel, αμέτρητοι σημαντικοί ηγέτες-οίκοι μόδας, επιλέγουν δυναμικές προσωπικότητες, γένους θηλυκού, οι οποίες έχουν καταφέρει να λανσάρουν τη δική τους σχεδιαστική άποψη και να συνεχίζουν να κρατούν στις πλάτες τους την ιστορία μοναδικών fashion houses. Επίσης, οι πόρτες της ελίτ δεν είναι πλέον απροσπέλαστες: πρώτα οι δίδυμες αδερφές Olsen με τη φίρμα The Row, λίγο μετά η Victoria Bechkam και τώρα η Rihanna -η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα, που δημιούργησε εξολοκλήρου ένα νέο brand στην LVMH, τη Fenty- αποτελούν ένα σχεδιαστικό μέλλον, που ξεχωρίζει...

female-designers.jpg
Αριστερά: Victoria Beckham, επάνω δεξιά: οι αδερφές Μary Kate & Ashley Olsen και κάτω δεξιά: Rihanna

Ειδικότερα οι νεότερες γυναίκες φαίνεται να απολαμβάνουν και να απαιτούν ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης της κοινωνίας από τη μεροληψία των φύλων. Μπορεί ακόμη οι Η.Π.Α να μην ανέδειξαν την Hilary Clinton Πρόεδρο τους, παρόλα αυτά, οι γυναίκες των ‘80s και ‘90s δεκαετιών μεγαλώνουν έχοντας λόγο και καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις στην πολιτική ή στα κοινά, υπερασπιζόμενες πραγματικές αξίες και αλήθειες του φύλου τους.

maria-0lirW.jpg
Maria Grazia Chiuri

«Οι γυναίκες που αλληλοϋποστηρίζονται αποτελούσαν πάντα για εμένα πηγή έμπνευσης», λέει η σχεδιάστρια Stella McCartney. «Αυτές αποτελούν τον συνδετικό ιστό μεταξύ όλων μας, γεγονός που πραγματικά με εμπνέει». Κάτι τέτοιο, φαίνεται πως ενέπνευσε και την creative director του Dior, Maria Grazia Chiuri, η οποία στο ντεμπούτο της συλλογής της για τον γαλλικό οίκο το 2016, έγραψε στα μπλουζάκια της το περίφημο: «We should all be feminist».

Η έκφραση της μόδας, σήμερα, δεν αποτελεί απλώς ένα καλοραμμένο φόρεμα, αλλά την ανάγκη για την απόδοση μιας συνολικά ηθικής και επανασταστικής κουλτούρας, μέσα από μια μορφή τέχνης.