fbpixel

Search icon
Search
Οδηγός για νέους γονείς: Η διατροφή του μωρού κατά το πρώτο έτος της ζωής του
MAGAZINE

Οδηγός για νέους γονείς: Η διατροφή του μωρού κατά το πρώτο έτος της ζωής του

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα MSc καθοδηγεί για το πώς θα διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξή του


Εάν έχετε μόλις καλωσορίσει το μωρό σας ή προετοιμάζεστε να γίνετε σύντομα γονείς, σίγουρα θα σας έχει απασχολήσει η διατροφή του για τους πρώτους 12 μήνες. Η διατροφή, όπως και κάθε πτυχή του πρώτου χρόνου ζωής, είναι μια μαγική περίοδος, γεμάτη νέες εμπειρίες, ανακαλύψεις αλλά και δυσκολίες, ενώ παράλληλα αποτελεί κρίσιμο μέρος για την υγιή ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού. Αν νιώθετε ήδη χαμένοι μεταξύ πληροφοριών ή η διαδικασία σάς δυσκολεύει, έχουμε συγκεντρώσει όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα MSc καθοδηγεί για το πώς θα διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξή του, παρέχοντας στήριξη σε κάθε βήμα αυτής της υπέροχης διαδρομής.

Μητρικό & Βρεφικό γάλα:

Σύσσωμοι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας συστήνουν τον θηλασμό ως την ιδανική πηγή διατροφής για τα βρέφη, ενώ μάλιστα ενθαρρύνουν τη συνέχισή του και μετά την εισαγωγή τροφών, έως και τα 2 έτη ζωής, όπου καθίσταται επιθυμητό και δυνατό. Το μητρικό γάλα αποτελεί θησαυρό θρεπτικών ουσιών και αντισωμάτων, ενώ ο θηλασμός ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτός δεν καθίσταται δυνατός; Πώς σχετίζεται με την εισαγωγή βρεφικού γάλακτος και πώς επηρεάζει στη συνέχεια τη μετάβαση σε τρόφιμα;

shutterstock-586741628.jpg

Μετάβαση σε Τρόφιμα: Αυτονομία στη Διατροφή

Καθώς το μωρό σας αρχίζει να μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να σκέφτεστε τη μετάβαση σε τρόφιμα πέραν του θηλασμού ή του βρεφικού γάλακτος. Για τα περισσότερα βρέφη, και βάσει ετοιμότητας, η πρώτη εισαγωγή γίνεται στους 6 μήνες, και σηματοδοτεί μεγάλο βήμα στη διατροφή τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται σχετικά με τον τρόπο μετάβασης, καθώς τα αλεσμένα τρόφιμα φαίνεται να χάνουν έδαφος από την εισαγωγή στερεών τροφίμων. Ακόμα, πολλοί παραμένουν ανήσυχοι και φοβισμένοι σχετικά με τη μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουν σε αυτό το στάδιο. Και ορθώς, καθώς ζητήματα επιλεκτικότητας, αισθητηριακά, αναπτυξιακά, σημάδια κορεσμού ή διαχείρισης του βρεφικού ή μητρικού γάλακτος προκύπτουν στο εξής! To στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εξερεύνηση στον κόσμο των γεύσεων και των υφών για το μωρό σας.

Δυσκολίες: Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο της Διατροφής

Καθώς το μωρό σας προσαρμόζεται, δέχεται ή απορρίπτει νέες γεύσεις και υφές, σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις. Η επιλεκτικότητα ή η άρνηση απασχολεί συχνά τους περισσότερους γονείς, που ανησυχούν για ζητήματα ανάπτυξης αλλά και προσαρμογής στις οικογενειακές διατροφικές συνήθειες μετά τους 12 μήνες. Πόσο συχνά πρέπει να εκτεθεί ένα βρέφος στο ίδιο τρόφιμο και με ποιον τρόπο, για να καταλήξουμε αν το αρνείται ή απλώς δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένο; Ποια τρόφιμα, υφές και γεύματα είναι καταλληλότερα και με ποια σειρά, για να αυξήσουμε της πιθανότητες αποδοχής από το μωρό μας; Πώς επηρεάζει η δική μας διατροφική συμπεριφορά την εξέλιξη στη διατροφή μεταξύ 6-12 μηνών; Πρέπει να καταναλώσει το μωρό σας όλα τα τρόφιμα ή η στενή διατροφή το καλύπτει; Πώς πρέπει να προγραμματίσουμε τα νέα γεύματα μετά τους 6 μήνες;

xoris-titlo-Iwk8Q.jpg

Ενημέρωση, Επιμόρφωση και Συμπαράσταση

Η βασική επιμόρφωση και υποστήριξη από ειδικούς αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη σωστή διατροφή του μωρού σας. Η καθοδήγηση μέσω σεμιναρίων ή ομαδικών επιμορφώσεων από τον διατροφολόγο και τον παιδίατρό σας, μπορεί να σας παράσχει πολύτιμες και πρακτικές συμβουλές και εργαλεία που θα σας λύσουν τα χέρια. Η φροντίδα της διατροφής του παιδιού σας, χωρίς υπερβολές και με κατάλληλη καθοδήγηση, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους τα επόμενα χρόνια ζωής!

elena-patra-0038-aylo.jpg

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Έλενα Πάτρα MSc, Υπ. Διδάκτορα και Ακαδημαϊκή Υπότροφο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (IHU) για τις πληροφορίες. Έχοντας ολοκληρώσει τα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης για το “Baby Lead Weaning” από την Gill Rapley και το “Get Permission Approach” για Picky Eaters από τη Marsha Dunn Klein, ασχολείται με τον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής μέσω σεμιναρίων που απευθύνονται σε γονείς. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Sensory Science από το Wageningen University.

Info: Αδριανουπόλεως 12, Καλαμαριά, τηλ.: 2310 420335, www.elenapatra.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOWΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024