Ο ταλαντούχος Μίλτος Κοντογιάννης, αφού δούλεψε για αρκετά χρόνια ως designer, αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του studio πριν από περίπου δύο χρόνια. Έτσι λανσάρε ένα πραγματικά ξεχωριστό brand, το Studiomateriality, το οποίο ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ως αληθινό παιδί της γενιάς των 80’s, τα πλαστικά αντικείμενα, τα pop γραφικά και τα funky χρώματα αποτελούν χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του, ενώ μια old school, αλλά παράλληλα σύγχρονη και ευχάριστη αισθητική, ενσαρκώνει άψογα την πεποίθησή του ότι: «η διασκέδαση πρέπει να είναι πάντα μέρος μιας δουλειάς».
Η δημιουργικότητα και η διάθεσή του να πειραματίζεται συνεχώς με νέα υλικά και νέες τεχνικές τον οδήγησαν σ’ ένα πολυδιάστατο portfolio. Από καθρέπτες σε φωτιστικά, έως μαντήλια και interior design, το Studiomateriality φαίνεται να έχει άποψη για όλα και μάλιστα την υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας δούμε τι μας είπε ο ίδιος…
Κοιτάζοντας τα project σας σίγουρα εντυπωσιάζεται κανείς από την τόσο ιδιαίτερη αισθητική σας. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε; Αντανακλά στοιχεία της προσωπικότητάς σας; Σίγουρα κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει το ύφος και την αισθητική των αντικειμένων του studiomateriality. Υπάρχει μια διάχυτη νοσταλγία σε κάποια και σε άλλα μια πολύ χαρούμενη διάσταση. Κάποιοι θα τα χαρακτήριζαν και εκκεντρικά. Ναι, ίσως αντανακλούν κάποια σημεία του χαρακτήρα μου.
Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές έμπνευσής σας; Τα πλαστικά παιχνίδια της παιδικής ηλικίας της γενιάς μας, το θέατρο και γενικά οι performance arts, η μυθολογία, η pop-art, ο σουρεαλισμός, o Henri Matisse, o Jeff Koons, o Keith Haring και το σούπερ μάρκετ.
Από μόδα έως διακόσμηση και deco design, τελικά τι είναι αυτό που σας γοητεύει πιο πολύ; Η πρωτότυπη χρήση των υλικών, η καινοτομία και η διεισδυτικότητα ενός αντικειμένου στη ζωή μας. Το ότι ένα αντικείμενο γίνεται καθημερινά απαραίτητο μέσα στις δεκαετίες και δεν αλλάζει το design του παρά μόνο ελάχιστα.
Πώς καταφέρνετε να μένετε πιστός στη φιλοσοφία σας και να φέρνετε εις πέρας διαφορετικά μεταξύ τους πρότζεκτ ταυτόχρονα; Γνωρίζουμε καλά τον στόχο μας κι αυτός δεν είναι άλλος από το να αρέσει σε εμάς πρώτα απ’ όλα το αποτέλεσμα μιας δουλειάς. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας για να είμαστε στη συνέχεια και με τους πελάτες μας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πότε ιδρύσατε το studio και τι σας δυσκόλεψε περισσότερο; Το Studiomateriality δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια περίπου δειλά-δειλά, με τον χαρακτηρισμό “this is a place made for fun”. Ακόμα είναι δηλαδή. Τα projects είναι περισσότερα και μεγαλύτερα αλλά η χαρά υπερτερεί του άγχους. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσει. Μία από τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε είναι η γραφειοκρατία και το παρκάρισμα στο Παγκράτι. (γέλια)
Ήταν ένα όνειρο για εσάς; Πάντα έδινα σημασία στα συναισθήματα που μου προκαλούσαν τα αντικείμενα. Η πλαστική καρέκλα στο σπίτι της γιαγιάς μου για παράδειγμα είναι κάτι που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου. Ήθελα κάτι φανταστικό να γίνει πραγματικό. Και κάπως έτσι αποφάσισα να το σπουδάσω.
Πρόσφατα βραβευτήκατε στα German Design Awards. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας, όταν μάθατε τα ευχάριστα νέα; Χάρηκα πάρα πολύ, τι να πω. Αρχικά γιατί συνέβη με ένα project, το “COFFIX”, πολύ αγαπημένο. Και έπειτα γιατί ανεξάρτητα από το βραβείο, τα σχόλια αποτύπωναν ακριβώς το concept και την αισθητική μας.
Φαίνεται ότι είστε οπαδός του old-school κινήματος. Πώς το μεταφράζεται στις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις; Νομίζω πως το design μας ακροβατεί μεταξύ του χθες και του σήμερα. Συνδυάζει με ένα σύγχρονο τρόπο παλιές τάσεις και χαρακτηριστικά design από διάφορους χώρους. Η ανάγκη που χρειάζεται να εξυπηρετεί το design είναι για εμάς πάντα σε προτεραιότητα, αλλιώς θα λέγαμε ότι κάνουμε τέχνη. Το design πρέπει να δίνει λύσεις στην καθημερινότητα με όμορφο τρόπο. Τώρα, όσο για τις τάσεις δεν μπορώ να πω, πως τις ακολουθούμε. Θα έλεγα, ότι πάμε εκεί που μας λέει το ένστικτό μας και η διάθεσή μας.
Ποιους άλλους Έλληνες ή ξένους σχεδιαστές θαυμάζετε; Θαυμάζω πολύ τους studio Job, τον Marcel Wanders, τον Jasper Morrison και άλλους. Ο Έλληνας σχεδιαστής που ξεχωρίζω είναι ο Γιάννης Γκίκας.
Πείτε μας τρία tips για να ανανεώσουμε εύκολα το χώρο μας και να φτιάξει η διάθεσή μας. Μη φοβάστε να τολμάτε στη διακόσμηση, βάλτε άπλετο φως στο σπίτι σας και ανάμεσα στα art και design objects, επιλέξτε κάτι που να σας εκφράζει και να σας φτιάχνει τη μέρα.
Τέλος, θέλετε να μας πείτε αν δουλεύετε πάνω σε κάτι συγκεκριμένο αυτή την περίοδο; Ναι. Μόλις βγήκε η νέα σειρά με τα μεταξωτά μαντήλια μας. Επίσης, ετοιμάζουμε κάποιους εσωτερικούς χώρους ενώ παράλληλα ετοιμαζόμαστε και για το καλοκαίρι!