fbpixel

Search icon
Search
Ο Kίμων Riefenstahl μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μαγειρικής μέσα από το νέο του βιβλίο
MAGAZINE

Ο Kίμων Riefenstahl μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μαγειρικής μέσα από το νέο του βιβλίο

Μία μοναδική περιήγηση στην Ελλάδα κι ένα δώρο για τους λάτρεις της τοπικής, γαστρονομικής παράδοσης με μεσογειακές συνταγές και διασκεδαστικές ιστορίες από τη ζωή στις ακτές του Αιγαίου


Kάτω από τον ελληνικό ήλιο, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στην ελληνική κουζίνα, την οποία αξίζει ν’ ανακαλύψετε! Ο Κίμων Riefenstahl -εξαιρετικός στη φιλοξενία και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Danai Beach Resort & Villas και των εστιατορίων του, τα οποία κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων στη χώρα- υπογράφει το βιβλίο με τίτλο “Kimon’s Greek Table”, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Teneues. O ίδιος παρουσιάζεται ως ένας εξερευνητής σ’ ένα μαγειρικό ταξίδι στις δικές του ελληνικές ρίζες, που τον μεταφέρουν στις πρωτότυπες γεύσεις της Μεσογείου, στις πολύχρωμες αγορές. «Για μένα το βιβλίο αποτελεί μια γραπτή, αρωματική και απεικονιστική συλλογή όλων των πραγμάτων και των ανθρώπων που εκτιμώ στη ζωή μου».

Food stories

ena-nmBvv.jpg

Ο Κίμων έχει πάντα τον ήλιο της Ελλάδας στην καρδιά του και τις γεύσεις της στη γαστρονομική του παλέτα. Ένας παθιασμένος ξενοδόχος και καλοφαγάς, ξέρει ακριβώς γιατί η καλύτερη ελληνική σαλάτα περιέχει τα ελάχιστα δυνατά συστατικά, γιατί το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο κάνει τη διαφορά και γιατί ένας καλός ελληνικός μεζές μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση δημιουργίας μιας φιλίας που θα κρατήσει για μια ζωή. «Η μαγειρική είναι πολιτισμός. Είναι τέχνη. Είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας, μιας έμπνευσης, όπως αγγίζουν την ψυχή του ανθρώπου τα χρώματα από ένα έργο τέχνης ή οι νότες από μια μελωδία που χαράσσεται στο μυαλό. Καλό φαγητό σημαίνει να συνδυάσει κανείς τα συστατικά έτσι ώστε ν’ αποτυπωθεί στο μυαλό του γευσιγνώστη ως μια όμορφη ανάμνηση». Κάτι τέτοιο συμβαίνει και μέσα στις σελίδες του βιβλίου του, όπου μοιράζεται μια πολύ προσωπική συλλογή συνταγών -ένα μείγμα γαστρονομικών αναμνήσεων.

Όντας εγγονός ενός έμπειρου ψαρά, ως εραστής της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, ο Κίμων δεν ενδιαφέρεται μόνο για ένα μεγάλο ελληνικό γεύμα με φίλους, η προσεκτική επιλογή και η προέλευση των συστατικών είναι εξίσου σημαντικά με το τελικό αποτέλεσμα. Από τα πρωινά μέχρι το βραδινά γεύματα, η πλειονότητα των πιάτων του προέρχεται από μικρές τοπικές φάρμες και αγορές, ή ακόμα και από τον δικό του λαχανόκηπο και το δικό του κοτέτσι. «Μου αρέσει τόσο πολύ όταν το σπίτι γεμίζει μυρωδιές και αρώματα. Όταν οι πρώτοι καλεσμένοι καταφτάνουν στην κουζίνα να γευτούν με χαρά και προσμονή το φαγητό. Η ωραιότερη στιγμή για μένα είναι όταν μπαίνει η πρώτη δοκιμαστική κουταλιά στο στόμα και η νοστιμιά του φαγητού αποτυπώνεται στην απολαυστική σιωπή: η σιωπηλή φιλοφρόνηση, γιατί οι λέξεις δε φτάνουν για ν’ αποτυπώσουν την απόλαυση».

The book

dyo-sNo5u.jpg

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σήμερα διευθύνει το ξενοδοχείο Danai Beach Resort & Villas στη Χαλκιδική. Ένα μέρος - πηγή έμπνευσης. «Η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου υπήρχε από παλιά, όμως, δεν είχα τους κατάλληλους ανθρώπους να συμβάλουν στην πραγματοποίησή της. Από σύμπτωση, τρία χρόνια πριν, εμφανίστηκαν στη ζωή μου αυτοί οι άνθρωποι, που ενεπλάκησαν από την αρχή ως το τέλος στην πραγματοποίηση της ιδέας. Ήταν η κατάλληλη στιγμή. Η συνεργασία μ’ έναν μεγάλο και σημαντικό εκδοτικό οίκο παγκοσμίως, όπως η Teneues, ήταν μια μεγάλη εμπειρία και σε όλη αυτήν τη διαδικασία με βοήθησαν πολύ η ομάδα μου και το δημιουργικό γραφείο από τη Θεσσαλονίκη, Pad Advertising, για τον σχεδιασμό του βιβλίου». Το βιβλίο, όπως και η μαγειρική, ήταν και είναι οι μεγάλες αγάπες και πάθη του, στα οποία κοινή συνισταμένη είναι πάντα η αναζήτηση της ποιότητας. «Ταξιδεύω πολύ και δοκιμάζω πολλές κουζίνες. Συνεχώς γεύομαι τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των προϊόντων που παράγονται από τοπικούς παραγωγούς ή ψαρεύονται απευθείας από τους ψαράδες και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η ποιότητα δεν είναι εύκολο ν’ αντιγραφεί. Αυτό το γνωρίζω καλά, τόσο ως μάγειρας όσο και ως ξενοδόχος».

Στο Kimon’s Greek Table απευθύνομαι σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ελληνική κουζίνα, σε αρχάριους ή σε προχωρημένους, ακόμη και σε ανθρώπους που αγαπούν τη μαγειρική και μαγειρεύουν από χόμπι.

Το πιάτο που θα ετοίμαζα σε κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα ήταν μια ελληνική σαλάτα. Περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα, όπως παρθένο ελαιόλαδο κι ελιές από ντόπιους ελαιώνες, ντομάτες, αγγουράκια και ρίγανη από δική μας καλλιέργεια και παραδοσιακή φέτα, που χάρη στα αγνά συστατικά μεταφέρουν τα αρώματα της ελληνικής γης.

Ο πιο επιδραστικός έλληνας μάγειρας, κατά τη γνώμη μου, είναι ο Βασίλης Μουρατίδης, ο βιρτουόζος της μαγειρικής τέχνης, που μεταφέρει στο πιάτο την αγάπη και το μεράκι του. Θαυμάζω πολλούς μάγειρες και προπαντός αυτούς που μαγειρεύουν από αγάπη για τη μαγειρική και μένουν πιστοί στα πιστεύω τους, χωρίς να «χάνουν τον δρόμο τους» μέσα από τη φιλοδοξία τους να ετοιμάσουν ένα πρωτοποριακό, «νέο» πιάτο. Συχνά έχω την αίσθηση πως η προσπάθεια κάποιων να προσφέρουν νέους συνδυασμούς έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν σε ποιότητα. Το πιάτο δε χρειάζεται να είναι νεωτερισμός για να είναι καλό! Για να είναι κάτι καλό, πρέπει να έχει μαγειρευτεί με αγάπη και μεράκι.

Αγαπημένος μου μάγειρας παγκοσμίως είναι ο Aaron Franklin, ένας Αμερικανός, ο οποίος εξειδικεύεται στα κρεατικά κι έφερε μία νέα διάσταση στο ψήσιμο, στο μπάρμπεκιου, μ’ εκπληκτικές μεθόδους, πάντα ακολουθώντας το σύνθημα: πώς μπορώ να πετύχω το τέλειο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας ένα υλικό που λατρεύω;

Στη νέα ελληνική κουζίνα, θα έλεγα, πως έχουμε μια στροφή της νεωτεριστικής γαστρονομίας, η οποία, επηρεασμένη μεν από τη διεθνή κουζίνα, επιστρέφει στις ρίζες της. Αυτό αποδεικνύουν και τα shows μαγειρικής, των οποίων τα ποσοστά τηλεθέασης συνεχώς αυξάνονται. Δεν είμαι οπαδός αυτών των εκπομπών, χαίρομαι, όμως, για την επιρροή που ασκούν, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που μαγεύονται από τη μαγειρική τέχνη. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν μάθαινα πως κάποιος άνθρωπος ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική, απλά και μόνο επειδή πέτυχε στο ζάπινγκ των διαφημίσεων μια τέτοια εκπομπή.

Ο πιο σημαντικός άτυπος κανόνας για έναν καλό οικοδεσπότη είναι να νιώθουν οι καλεσμένοι σαν στο σπίτι τους. Η ειλικρινής επιθυμία να ετοιμάσει κανείς μια εκπληκτική βραδιά, όχι γιατί το περιμένει ο καλεσμένος, αλλά επειδή το θέλει ο οικοδεσπότης από καρδιάς.

Το φαγητό που μου αρέσει να μαγειρεύω εξαρτάται πάντα από την εκάστοτε συναισθηματική μου κατάσταση. Για παράδειγμα, όταν έχω καλή διάθεση και χρόνο να μαγειρέψω, προτιμώ τις πιο περίπλοκες συνταγές. 

Αφιερώνω αυτό το βιβλίο στους γονείς και στην οικογένειά μου και σε όλους τους υπέροχους συνεργάτες μου, που συμμετείχαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι εμπειριών και απόλαυσης που ζήσαμε με αυτό το βιβλίο.

kimon.jpg

Info: To βιβλίο Kimon’s Greek Table κυκλοφορεί στα Αγγλικά και στα Ρωσικά από τις εκδόσεις Teneues. Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Ιανός και online μέσω Amazon.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ STUDIO VD ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ- XΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 153 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019