fbpixel

Search icon
Search
Ο Kim Jones αποχώρησε από τον οίκο Fendi μετά από χρόνια παρουσίας στις γυναικείες collection
FASHION NEWS

Ο Kim Jones αποχώρησε από τον οίκο Fendi μετά από χρόνια παρουσίας στις γυναικείες collection

Οι μουσικές καρέκλες στους οίκους μόδας συνεχίζονται, γεννώντας νέα ερωτήματα


Ακόμα μία ανακοίνωση ήρθε να τα ταράξει τα νερά στον χώρο της μόδας. Με την μία αποχώρηση να διαδέχεται την άλλη, χωρίς να προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα, σειρά είχε ο οίκος Fendi και ο καλλιτεχνικός διευθυντής των γυναικείων συλλογών Kim Jones, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία του maison από το 2020. 

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του fashion house αναφέρει: "Ο Kim Jones συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργική κληρονομιά του brand, ενσωματώνοντας άψογα τη μοντέρνα και διαπολιτισμική αισθητική του με την ιστορική κληρονομιά του Fendi. Υπό την ηγεσία του, ο οίκος επαναπροσδιόρισε τις ready-to-wear και couture συλλογές του, προσφέροντας μια συμπεριληπτική και καινοτόμο προσέγγιση στη μόδα που ανανέωνε διαρκώς τους ιταλικούς κώδικες του Fendi".

Ο Jones, ο οποίος θα συνεχίσει ως καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών συλλογών του Dior, άφησε σημαντικό αποτύπωμα στον ιταλικό οίκο μόδας. Αναλαμβάνοντας τη θέση του Karl Lagerfeld, συνδύασε την σύγχρονη αισθητική του με τους ιστορικούς κώδικες της Fendi — προετοιμάζοντας την για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της το 2025 — και το αισθητικό σύμπαν που δημιούργησε ο Lagerfeld από το 1965 μέχρι τον θάνατό του, καθιστώντας το ατελιέ μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο της μόδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του στην ηγεσία του οίκου, ο Fendi παρουσίασε επίσης haute couture collections. 

11fendi-designer-news-01-flzw-articlelarge.webp

Το έργο του Kim Jones έχει σημαδευτεί από συνεργασίες με βασικά πρόσωπα του οίκου μόδας, όπως η Silvia Venturini Fendi και η κόρη της, Delfina Delettrez Fendi, η δημιουργική διευθύντρια κοσμημάτων του οίκου. Υπό την καλλιτεχνική του ηγεσία, επέβλεψε σημαντικές συνεργασίες, όπως το πρότζεκτ "Fendace" με τον οίκο Versace το 2021, που αποτέλεσε μια πρωτοποριακή στιγμή στη μόδα, και μια συνεργασία με τον Marc Jacobs το 2022. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, τα έσοδα της Fendi έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει την πραγματιστική - και αισθητικά και εμπορικά προσανατολισμένη - προσέγγιση που ακολούθησε ο Jones.

Η αποχώρηση του Kim Jones έρχεται σε μία εποχή που η βιομηχανία της μόδας παίζει συνεχώς το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Διάσημοι creative directors εγκαταλείπουν ξαφνικά τα "σπίτια" τους μετά από χρόνια επιτυχίας, αναλαμβάνοντας νέους οίκους. Το περίεργο σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι ότι μ' αυτές τις κινήσεις πολλά fashion houses μένουν για καιρός χωρίς βασικούς σχεδιαστές, όπως είναι η Chanel. 

kimjones-fendi-2024-featured.webp

Τι θα ακολουθήσει λοιπόν για τον οίκο Fendi; Τα σενάρια ποικίλουν, με το πιο πρόσφατο να θέλει τον ξεχωριστό, Pierpaolo Piccioli, να αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ρωμαϊκού brand, καθώς μετά την αποχώρησή του από τον Valentino και τη διαδοχή του από τον Alessandro Michele δεν έχει "μετακομίσει" σε κάποιο άλλο fashion house. Από την άλλη, φήμες θέλουν τον John Galliano να αφήνει τον Maison Margiela - παρά τις επανειλημμένες προτάσεις από τον ιδιοκτήτη του ομίλου OTB, Renzo Rosso, να ανανεώσει το συμβόλαιό του για αρκετά χρόνια - και να πηγαίνει στον Fendi για να συνεχίσει την καριέρα του.

Ποιος θα είναι άραγε αυτός που θα αναλάβει τη θέση του creative director; Αναμένουμε να λάβουμε την απάντηση!