Η μόδα είναι ένας χώρος που συνεχώς εξελίσσεται συμβαδίζοντας με τις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα καθορίζει τάσεις και συμπεριφορές. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια παρατηρούμε τη μεταστροφή του ενδιαφέροντος των καταναλωτών προς το vintage στοιχείο και, γενικότερα, την υιοθέτηση μίας οικολογικής συνείδησης, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο δράσης του fashion industry.
Καθώς οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις (όπως η Greenpeace) κρούουν τον κώδωνα για τις επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία της μόδας, και ειδικά το fast fashion (γρήγορη μόδα), στον πλανήτη μας, ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές και fashion brands αρχίζουν να υποστηρίζουν την κυκλική μόδα. Έτσι, μεγάλοι σχεδιαστές, όπως η Stella McCartney, χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα/ανακυκλωμένα υλικά για την παραγωγή των προϊόντων τους, όπου αυτό είναι δυνατό, την ώρα που αναγνωρισμένοι οίκοι μόδας επαναλανσάρουν παλιές αγαπημένες δημιουργίες τους σε συνεργασία με δημοφιλείς πλατφόρμες (Etsy, Depop) ή μέσω των ιστοσελίδων τους.
H αγορά second-hand προϊόντων είναι μία πρωτοβουλία των νεαρότερων κυρίως καταναλωτών και άρχισε να εδραιώνεται λίγο μετά την έξαρση της πανδημίας, η οποία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που πραγματοποιούμε τις αγορές μας. Η εξοικείωση μας με το online shopping και η ευαισθητοποίηση μας για ζητήματα που αφορούν την προστασία του πλανήτη προετοίμασαν το έδαφος για το νέο φαινόμενο στη βιομηχανία της μόδας: το resale market. Το σύγχρονο business model, που εφαρμόζουν ακόμα και high fashion οίκοι, εξυπηρετεί τους conscious καταναλωτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κομμάτια υψηλής ραπτικής σε προσιτές τιμές, ανταλλάσσοντας τα με αντίστοιχες δημιουργίες που έχουν στη ντουλάπα τους, και προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά κερδοφόρο στο μέλλον.
Ένας από τους πρωτοπόρους που υποστήριξε την ιδέα του resale market στο περιβάλλον της μόδας ήταν ο οίκος Gucci που πρόσφατα παρουσίασε την πλατφόρμα Vault. Στο νέο digital store του οίκου διατίθενται κάθε μήνα 30 vintage κομμάτια που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν δεχθεί κάποιες παραλλαγές, αναδεικνύοντας, έτσι, τη διαχρονικότητα του Gucci. Ο τελευταίος οίκος που εισήλθε δυναμικά στον κόσμο του resale market είναι ο Oscar de la Renta. Μέσω του online καταστήματος Encore οι λάτρεις του Δομινικανού σχεδιαστή μπορούν να ανατρέξουν στα υψηλής ποιότητας καφτάνια, στα εντυπωσιακά φορέματα του οίκου και σε μία σειρά από κοσμήματα, τα οποία έχουν ανακτηθεί από παλιούς πελάτες και επιλεγμένες boutique. Ο οίκος ανέλαβε την ανανέωση των κομματιών και οποιαδήποτε επιδιόρθωση χρειαζόταν, προκειμένου να επεκτείνει τον κύκλο ζωής τους.
Μάλιστα, η εταιρεία δίνει στους επισκέπτες της πλατφόρμας την ευκαιρία να πουλήσουν το δικό τους ρούχο που φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή και έπειτα να λάβουν την αξία του σε μετρητά ή να την εξαργυρώσουν αγοράζοντας ένα προϊόν της ίδιας αξίας. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να διαθέσουν ένα μέρος των εσόδων τους σε μία από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάζεται ο οίκος.
Πίσω από το όνομα του οίκου κρύβεται ο ταλαντούχος σχεδιαστής Oscar de la Renta που έχει συνδυάσει το όνομά του με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της μόδας και όχι μόνο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μέντορας του νεαρού Δομινικανού σχεδιαστή υπήρξε ο θρυλικός Balenciaga, με τον οποίο ήρθε σε επαφή από τα πρώτα του κιόλας βήματα στο χώρο της μόδας, όσο βρισκόταν στην Ισπανία για σπουδές.
Αργότερα, σχεδίαζε για το γαλλικό οίκο Lanvin στο πλευρό του Antonio del Castillo, ώσπου τη δεκαετία του 60 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ασχοληθεί με το ready to wear. Εκεί αγαπήθηκε ιδιαίτερα από εκλεκτές κυρίες της εποχής, όπως τη Jacqueline Kennedy και κατάφερε να εδραιώσει το label του, αναλαμβάνοντας την επιχείρηση της Jane Derby το 1965. Ο Oscar de la Renta συνέχισε να δημιουργεί με πάθος και να προσφέρει στο κοινό του τα πιο εντυπωσιακά φορέματα και αξεσουάρ, μέχρι τον θάνατο του το 2014 σε ηλικία 82 ετών.