Έναν κυκλικό χορό από γλυπτά, που αναπτύσσεται πάνω στην κεντρική σκηνή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, σε διαφορετικά ύψη και κλίµακες, σε µία in situ εγκατάσταση µε περίπου 40 µορφές, στήνει ο ∆ιονύσης Καβαλλιεράτος, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και σε συνεργασία µε τον οργανισµό ΝΕΟΝ. Η έκθεση µε τίτλο «Αποπροσανατολισµένος χορός / Παραπλανηµένος πλανήτης» αποτελεί τη νέα ανάθεση του οργανισµού στον Έλληνα εικαστικό κι εντάσσεται στο πρόγραµµα «Έργο στην Πόλη 2020», που πραγµατοποιείται για έβδοµη συνεχή χρονιά, µε στόχο την παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δηµόσιους, ιστορικούς ή αρχαιολογικούς χώρους και τη διάδραση µεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.
Τα γλυπτά του Καβαλλιεράτου είναι κατασκευασµένα από ποικίλα υλικά (χαλκό, πηλό, ρητίνη, καθρέφτη, ξύλο) και περιγράφουν έναν σκληρό και διαταραγµένο κόσµο αστείων συµβάσεων, θεατρικών παράλογων και αδιαφορίας, µε δόσεις ειρωνείας και αυτοσαρκασµού. Εικονογραφικά, ο χορός του αντανακλά στοιχεία από διάφορες εποχές και πολιτισµούς, από την προϊστορία και την αρχαιότητα, τη µοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη µαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη. Η έκθεση τελεί υπό την επιµέλεια της Πολύνας Κοσµαδάκη, ιστορικού Τέχνης κι επιµελήτριας του Μουσείου Μπενάκη, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο χώρος του Ωδείου φιλοξενεί µια εικαστική έκθεση.
Info: ∆ιάρκεια έως 3 Ιουλίου 2020. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης, πληροφορίες neon.org.gr.
To πρόγραμμα
15 & 16 Ιουλίου: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ, Τους προβολείς στήσε
18 Ιουλίου: ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ, Γκαλά Μπετόβεν
20 & 21 Ιουλίου: ΜΟΝΙΚΑ, Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο
23 Ιουλίου: ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΖΩΗ ΤΣΟΚΑΝΟΥ - ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ,
Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ
26 & 28 Ιουλίου: ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Δύο γκαλά όπερας
30 & 31 Ιουλίου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ - ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΙΩΤΗΣ, Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων 16
4 & 5 Αυγούστου: ΚΑΜΕΡΑΤΑ-ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ,
Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι
8 Αυγούστου: ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΑΛΗΣ,
Μπετόβεν 250 χρόνια Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
24, 25 & 26 Ιουλίου: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, Πέρσες του Αισχύλου
31 Ιουλίου, 1 & 2 Αυγούστου: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
7, 8 & 9 Αυγούστου: ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ, Όρνιθες του Αριστοφάνη
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
17 & 18 Ιουλίου: ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Live Looping
24 & 25 Ιουλίου: MIHALIS KALKANIS GROUP με τους ΧΑΪΚ ΓΙΑΖΙΤΖΙΑΝ & ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ,
31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου: ΟΜΑΔΑ ΡΑΦΗ - NOVA MELANCHOLIA - ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ,
Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale του Μικελάντζελο Φαλβέττι
7 & 8 Αυγούστου: Μ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ - Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μ. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ,
«Έχω μάτια στ’ αυτιά» - Η ανθρώπινη φωνή του Φρανσίς Πουλένκ, κείμενο Ζαν Κοκτώ
14 & 15 Αυγούστου: ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ - PRIMAVERA EN SALONICO με τη συμμετοχή της ΛΑΜΙΑΣ ΜΠΕΝΤΙΟΥΙ Watersong
Το Φεστιβάλ
Τo Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι ο κορυφαίος δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Στα 65 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, του χορού και του θεάτρου από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή, προσελκύοντας πλήθη θεατών από ολόκληρο τον κόσμο.
Μέχρι το 2005, το Φεστιβάλ ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένο με το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα και με το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Από το καλοκαίρι του 2006, στο Φεστιβάλ εντάχθηκαν πέντε νέες θεατρικές σκηνές στον βιομηχανικό χώρο της Πειραιώς 260, που αποτελεί εμβληματικό σταθμό της σύγχρονης δημιουργίας ενώ παραστάσεις και site specific performances γίνονται υπό την «ομπρέλα» του Φεστιβάλ και σ’ άλλους χώρους στην Αττική.
Σήμερα στο Ηρώδειο υπερισχύει η μουσική, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες ορχήστρες και τους διάσημους σολίστ, ενώ στους χώρους της Πειραιώς 260 αναδεικνύονται οι νέες τάσεις στο θέατρο και στον χορό με μετακλήσεις ομάδων της διεθνούς πρωτοπορίας και αναθέσεις σε ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες.
Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζονται ως επί το πλείστον αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες από καταξιωμένους σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, ενώ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, που περιήλθε σταδιακά από τους «Φίλους της Μουσικής» στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δίνεται έμφαση στην πειραματική μουσική και σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Στόχος του σημερινού Φεστιβάλ Αθηνών & Eπιδαύρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ευαγγελάτου, είναι η διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ μέσω συμπαραγωγών με διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα θεάτρου και χορού, η ανάδειξη της εγχώριας δημιουργίας αλλά και η υποστήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας στον χώρο των παραστατικών τεχνών και η σύνδεσή της με την ανάπτυξη νέων ακροατηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 160 ΙΟΥΛΙΟΣ 2020