fbpixel

Search icon
Search
Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Ένα τετ α τετ με μια «υπέροχη γυναίκα» που θέλει -και μπορεί- να αλλάξει τον κόσμο
MAGAZINE

Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Ένα τετ α τετ με μια «υπέροχη γυναίκα» που θέλει -και μπορεί- να αλλάξει τον κόσμο

Η νεοκλεγμένη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για όλες τις προκλήσεις που κατάφερε να κατακτήσει


Το δικό μας τετ α τετ με τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έλαβε χώρα στην Τσιμισκή. Και ήταν μια άνετη κουβέντα, που τα συμπεριέλαβε όλα: πολιτική, επιχειρηματικότητα, γυναικεία ενδυνάμωση, μητρότητα και κάποια πολύ προσωπικά βιώματα, που η ίδια βρήκε τη δύναμη να μοιραστεί για πρώτη φορά.

Η Νεφέλη είναι μια γυναίκα… υπέροχη! Όπως «Υπέροχες» μας έμαθε όλες μας να είμαστε μέσα από την πανίσχυρη πλατφόρμα διάδρασης που, μόνη της, πίσω από ένα PC στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε το 2019 και η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη, δομώντας τη μεγαλύτερη γυναικεία κοινότητα της Ελλάδας. Πολλοί τη γνωρίσαμε μέσα από αυτήν την πολύτιμη δράση της, ενώ άλλοι συστήνονται με τις επιτυχίες της τώρα, που –μόλις στα 31 της- κάνει το πρώτο της βήμα στην πολιτική, αφού η ίδια πρωταγωνίστησε στις πρώτες έξι εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Η αρχική ανακοίνωση της εμπλοκής της στα κοινά, όμως, την έφερε αντιμέτωπη με μια απόλυτα άδικη κριτική: την αμφισβήτηση του σκοπού του -μέχρι τώρα- κοινωνικού έργου της. Τι κι αν η Νεφέλη ανήκει στη γενιά που το παιχνίδι της «επιβίωσης» σ’ ένα καλύτερο μέλλον είναι ένα στοίχημα που επιδιώκει να κερδηθεί; Τι κι αν είναι από τους λίγους δημιουργικούς νέους που δε θέλησαν να φύγουν για τις έξω πατρίδες, αλλά να αγωνιστούν για όσα τους αφορούν, επιμένοντας ελληνικά; Καθώς τη συναντάμε να οπλίζεται με επιπλέον τόλμη, αρετή και γνώσεις, η ίδια δηλώνει πως ελπίζει να τα καταφέρει απέναντι σε κάθε πρόκληση που θα της φέρει ο νέος της ρόλος. Όχι για την ίδια, αλλά για τα παιδιά της, που ονειρεύεται να τα δει να χαίρονται την «ανεμελιά που η δική της γενιά ξαφνικά έχασε»…

H συνέντευξη με τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές. Η Νεφέλη είναι πλέον νεοεκλεγμένη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Eμείς συνομίλησαμε μαζί της μετά τη μεγάλη νίκη. Δείτε το βίντεο παρακάτω:


Ως προς το “who is who”:

y4a5576.jpg
Tζιν κοστούμι Valentino και πέδιλα Saint Laurent, όλα Grigio | Χρυσά δαχτυλίδια με πολύτιμους λίθους και διαμάντια της Lito, Link Jewellery
  • Η Νεφέλη κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Εδώ ζει με τον σύντροφό της και τις δύο κόρες τους - η μία πέντε ετών και η άλλη 18 μηνών.
  • Σπούδασε Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Bocconi στην Ιταλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κοινωνική Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα - στον τομέα που βρήκε το πάθος της.
  • Στα 21 της, συνδημιούγησε το “Code it like a girl”, το πρώτο project της που την έβαλε στην κοινωνική καινοτομία.
  • Είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις «Υπέροχες Γυναίκες», μιας πλατφόρμας διάδρασης γυναικών στην Ελλάδα, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση, καλύπτοντας ένα τεράστιο πεδίο δράσης πάνω σε θέματα που αφορούν στη γυναικεία ενδυνάμωση.
  • Μέχρι πρόσφατα, δούλευε και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακόμη έχει ασχοληθεί και ενεργά με την προστασία και την εκπαίδευση προσφυγισσών και μεταναστευτριών στην Ελλάδα.
  • Έχει λάβει μια σειρά από διακρίσεις και βραβεύσεις για το έργο της, έχοντας αναδειχθεί ως μία από τις 10 κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη του προγράμματος “Women Act Europe” το 2022.
  • Λατρεύει τα σεμινάρια και τα workshops, γιατί νιώθει πως «συνέχεια μαθαίνει κάτι καινούριο». Πλέον, είναι στην ευχάριστη θέση να τα οργανώνει και η ίδια, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να τα βλέπει από μια άλλη οπτική.
  • Στον ελεύθερό της χρόνο, επενδύει στο mentoring στην Ελλάδα, ενώ είναι και mentee σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε projects ενδυνάμωσης γυναικών. «Ακριβώς επειδή έχω λάβει πάρα πολλά μέσα από τα σεμινάρια τα οποία έχω παρακολουθήσει, προσπαθώ κάθε μήνα να προσφέρω ως mentor και να δίνω πίσω σε οργανισμούς που με βοήθησαν ως mentee παλαιότερα», εξηγεί.
  • Καθημερινά, απολαμβάνει βόλτες με τα παιδιά της στη Θεσσαλονίκη, αν και πιστεύει ότι υπάρχει τρομερή έλλειψη πάρκων. Δηλώνει πως έχει μανία με τα Lego -ξεκίνησε να φτιάχνει κατασκευές, διότι λειτουργούσαν αγχολυτικά-, ενώ ακόμη προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μάθει και ντραμς!

Η συνάντηση με τη Νεφέλη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του GLOW. Απόλυτα πιστή στο ραντεβού της, έφτασε μάλιστα νωρίτερα, γεγονός που λέει πολλά για το πόσο υπεύθυνη και τυπική είναι. Καθίσαμε αντικριστά και, γυναίκα προς γυναίκα, κάναμε μια απόλυτα ειλικρινή συζήτηση:

Ας ξεκινήσουμε από το φλέγον θέμα των ημερών. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική; 

Μου έγινε μια πρόταση από τον πρωθυπουργό, πάνω στην οποία εξέφρασα τους προβληματισμούς μου, διότι δεν είχα ποτέ κάποια σχέση με αυτόν τον χώρο. Μου είπε ότι «θέλω πραγματικά αυτό που έχω δει ότι μπορείς να κάνεις να το συνεχίσεις μέσα από έναν ρόλο διαφορετικό». Κι εκεί θεώρησα ότι δεν έχω άλλη επιλογή! Ενώ με σόκαρε η πρόταση –μάλιστα, πήγα με την ιδέα ότι θα ήταν μια τυπική συνάντηση 5΄ και δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο-, μετά μου φάνηκε πολύ λογικό να πω το «ναι». Θεώρησα ότι τώρα μου δίνεται μια ευκαιρία.

Αυτό το «άνοιγμα» πώς μπορείς να πεις ότι προέκυψε για σένα; 

Κοιτώντας πίσω, γιατί αυτές τις μέρες το σκέφτηκα πολλές φορές, πιστεύω πως ό,τι έκανα μέχρι σήμερα -από σπουδές, σεμινάρια, με όποια γυναίκα μίλησα, όποια επιχείρηση άνοιξα ή έκλεισα, οποιοδήποτε milestone της ζωής μου- με οδήγησε εδώ που είμαι. Βλέπω πως πολλά από τα πράγματα που τότε έλεγα ότι τα κάνω για μένα και δεν ξέρω πού θα με βγάλουν ήταν τελικά αυτά που με έφεραν στο σημείο αυτό.

Υπολόγιζες ότι θα συμβεί; 

Όχι, καθόλου. Και δεν το έβλεπα να έρχεται, γιατί -καλώς ή κακώς- την καχυποψία που έχουμε όλοι μας με την πολιτική, ειδικά εμείς, η νεότερη γενιά, την έχω κι εγώ πάρα πολύ. Δε θα μπορούσα να πιστέψω ποτέ ότι ένας άνθρωπος με ένα background σαν το δικό μου και καμία επαφή με τον χώρο θα λάμβανε μια πρόταση τόσο τιμητική.

y4a5869.jpg
Μεταξωτό over Rianna + Nina, λευκό Τ-shirt Rag & Bone και τζιν παντελόνι Frame, όλα Intervista

Υπήρχε γνωριμία από πριν με τον πρωθυπουργό ή σε είχαν πλησιάσει στελέχη του για τις «Υπέροχες Γυναίκες»; Μην ξεχνάμε πως είχατε και σημαντική εμπλοκή στην ανάδειξη του #MeToo.

Το μόνο που είχε γίνει τότε με το #MeToo είναι ότι είχαμε στενή επαφή με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, όπου δίναμε συνεχώς feedback του τι λαμβάναμε μέσα από την πλατφόρμα από κακοποιημένες γυναίκες που ενδεχομένως επισκέπτονταν τα συμβουλευτικά κέντρα. Κοινοποιούσαμε τι τις προβλημάτιζε, τι θα θέλανε να δουν σε νέες πολιτικές ή πώς, όσες εφαρμόζονται, ένιωθαν ότι τις επηρεάζουν.

Πες μου για το όραμά σου, το οποίο πιστεύω ότι τώρα αρχίζεις και το χτίζεις μαζί με τον αγώνα που ξεκινάς. 

Αρχικά να πω ότι δεν είναι ένα το όραμά μου. Το θεωρώ πολυδιάστατο, ότι υπάρχουν τόσα θέματα για τα οποία όλοι μας χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Είναι, εντέλει, πιο γενικό: επειδή είμαι μια γυναίκα η οποία αποφάσισε να ζήσει στην Ελλάδα, να μεγαλώσει τα παιδιά της εδώ, θέλω να τα δω να έχουν ευκαιρίες και να ζω με την οικογένειά μου με αξιοπρέπεια. Αυτό, ξέρεις, δεν έχει κανένα κομματικό πρόσημο: να μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό και να υπάρχουν θέσεις, να μπορώ, αν αρρωστήσουν οι γονείς μου, να νοσηλευτούν και να έχουν σωστή περίθαλψη, να μπορούμε εμείς οι γυναίκες να γυρνάμε σπίτι μας χωρίς να φοβόμαστε. Είναι όλα αυτά. Σαφώς έχω μια μεγαλύτερη ενασχόληση με όσα απασχολούν τις γυναίκες…

Σου έγινε πρόταση να ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτό το κομμάτι; 

Καταρχάς, να σου πω ότι έμαθα για το Επικρατείας μία μέρα πριν βγει η ανακοίνωση. Υπήρχε η ιδέα ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά δε γνώριζα πως θα με επέλεγαν για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Δε μου έχει δοθεί η θεματολογία με την οποία θα ασχοληθώ, παρ’ όλα αυτά, επειδή έχω ασκήσει κριτική σε πράγματα που έχουν γίνει -είτε θετικά είτε αρνητικά- την τελευταία τετραετία, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι θα εστιάσω σε θέματα που αφορούν περισσότερο στις γυναίκες.

Περνώντας σε αυτό, πώς ξεκίνησαν οι «Υπέροχες Γυναίκες»; 

Το 2019, είχα μόλις γεννήσει την κόρη μου, η οποία ήταν έξι μηνών. Έκανα δύο δουλειές τότε. Η μία ήταν στο κυλικείο που είχα ανοίξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η άλλη σε ιδιωτική επιχείρηση. Παρατηρούσα ότι γνώριζα συνεχώς γυναίκες, που αναλάμβαναν χίλιους ρόλους και ανταποκρίνονταν σε όλους πραγματικά… υπέροχα! Τότε ανέβαιναν πάρα πολύ οι influencers και σκέφτηκα να φτιάξω μία πλατφόρμα που δε θα «πατάει» πάνω σε αυτό, αλλά θα απευθύνεται σε γυναίκες κανονικές, οι οποίες θα μπορούν να κάνουν μία αφιέρωση σε κάποια άλλη γυναίκα που διαπρέπει σε ό,τι έχει αναλάβει. Το project ξεκίνησε ανώνυμα. Το πρώτο βράδυ ήρθαν 300 αφιερώσεις. Και ξεκινήσαμε σιγά σιγά να λαμβάνουμε δεκάδες μηνύματα. Δεν είχα εμφανιστεί τότε. Ήμουν απλά μόνη μου πίσω από την πλατφόρμα.

y4a6044.jpg
Φόρεμα Victoria Beckham και πέδιλα Saint Laurent, Grigio

Να φανταστώ πως αυτό δεν ισχύει πια…

Όχι, όχι. Υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών, το οποίο συμμετέχει ενεργά. Φυσικά, δεν υφίσταται κάποιος κανόνας που λέει ότι δεν δεχόμαστε άντρες στην ομάδα. Απλά, όταν το 97% του κοινού μας είναι γυναίκες, αναγκαστικά το δίκτυο που δημιουργήθηκε είναι αυτό.

Και στη συνέχεια;

Αρχίσαμε να δημιουργούμε έναν πολύ ασφαλή διαδικτυακό τόπο. Υπήρχε ένα πολύ θετικό συναίσθημα μέσα σ’ αυτήν την κοινότητα. Όσο μεγάλωνε, ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε και πολλές ιστορίες γυναικών. Οπότε είδαμε πως άλλαζε δομή: οι γυναίκες, τελικά, δεν είχαν τόση ανάγκη να κάνουν αφιέρωση σε κάποια άλλη, ήθελαν να πουν και για το πρόβλημα που συνάντησαν στη δουλειά τους, την κακοποίηση που δέχτηκαν - εμείς λαμβάναμε τέτοια μηνύματα πριν από το #MeToo και ήμασταν πολύ έτοιμες σε αυτό το κομμάτι. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως πρέπει να μιλήσουμε και για όλα τ’ άλλα. Μέσα σ’ έναν χρόνο, προσεγγίζαμε πολύ δειλά αυτά τα θέματα, τα οποία κάποιος μπορεί να τα πει και «φεμινιστικά», από μία πολύ ειλικρινή ματιά, που στηνόταν βήμα βήμα. Πάντα ψάχναμε να βρούμε τι συμβαίνει πίσω από κάθε ιστορία. Και όταν ήρθε το #MeToo, ήμασταν ήδη 50.000 γυναίκες στην κοινότητα των social media, όπου αναλάβαμε αρκετή δράση. Όχι μόνο στην ενημέρωση, που μια γυναίκα αισθανόταν πιο άνετα να ζητήσει βοήθεια από μία άγνωστη πλατφόρμα στο Instagram. Αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι δώσαμε την πλατφόρμα μας σε γυναίκες, κάνοντας ένα open call σε όποια θέλει να μοιραστεί την ιστορία της επώνυμα ή ανώνυμα. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που καταφέραμε πέρα από τα μεμονωμένα περιστατικά, όπου εκεί βοηθήσαμε να πάνε σε κάποιον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, πάντα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, να επισκεφτούν κάποιο συμβουλευτικό κέντρο άμεσα, να βρουν τρόπο διαφυγής από το σπίτι και τις κακοποιητικές σχέσεις, να εξασφαλίσουν νομική υποστήριξη. Και αυτός ο ρόλος μας δε φαινόταν, γιατί καταλαβαίνεις ότι γίνεται στο backstage και πάντα με σεβασμό στα θύματα.

Είχατε φτάσει στο σημείο να είστε η πρώτη πηγή, κι αυτό είναι τόσο απαιτητικό όσο και σπουδαίο. Τι γινόταν; Έστελναν τα θύματα απευθείας σε εσάς; 

Είδαμε πολλές γυναίκες που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας να βγαίνουν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά τελικά δημόσια. Τις είχαμε βοηθήσει όσο μπορούσαμε, διότι εμείς δεν είχαμε τα μέσα ούτε να παρέχουμε νομική υποστήριξη ούτε ψυχολογική. Ήμασταν ένα κέντρο πληροφορίας και, ουσιαστικά, πάνω στην κρίση, καθοδηγούσαμε σωστά. Είναι τεράστια ευθύνη το να ισχυριστείς ότι κάνεις κάτι που δεν είναι δικό σου κομμάτι. Ως «Υπέροχες Γυναίκες» συνεργαζόμασταν με όλους τους υπόλοιπους φορείς.

Τώρα, τι άλλο σχεδιάζετε; 

Αρχικά, συγκεντρώνουμε την πληροφορία σωστά σ’ ένα σημείο. Θέλουμε να έχουμε έναν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, γιατί είδαμε πόσο αυτό βοηθάει. Ακόμη και με τις πολιτικές που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πως, άμα δεν τις επικοινωνήσουμε σωστά, καμία γυναίκα δεν μπορεί να ξέρει πού να απευθυνθεί. Τους προηγούμενους μήνες, προσπαθήσαμε να μαζέψουμε στο site μας ό,τι αποφασίζεται στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή για τις γυναίκες. Καταγράψαμε με απλά λόγια όλη την πληροφορία που τις αφορά και φτιάξαμε έναν χάρτη με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο κρατικά. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ακούγεται δεδομένο, αλλά σκέψου πόσες φορές έχεις μπει στο site ενός Υπουργείου για να ενημερωθείς; Σχεδόν ποτέ! Η ιδέα ήρθε όταν αρχίσαμε να συζητάμε για νομοσχέδια που κατέβαιναν και ανακαλύψαμε πόσες γυναίκες δε γνώριζαν γι’ αυτά στις ανοιχτές συζητήσεις που ξεκινούσαμε. Στο μέλλον, ο ρόλος μας θα είναι καθοριστικός στην ενημέρωση.

Αυτός είναι ο ένας πυλώνας. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στα οποία θέλετε να επέμβετε; 

Η υγεία των γυναικών μας απασχολεί, ακόμη. Ειδικά η ψυχική, τα αυτοάνοσα, η υπογονιμότητα. Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία επιδιώκουμε να αναζητήσουμε πολιτικές που συμβαίνουν έξω και θα θέλαμε να τις δούμε να εφαρμόζονται κι εδώ. Μία κατηγορία γυναικών με την οποία επιθυμούμε να ασχοληθούμε είναι και αυτή των 65 plus. Θέλουμε οι δράσεις μας να έχουν εφαρμογή και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως και με τις Gen Z, οι οποίες βλέπουμε ότι είναι εκτεθειμένες στο διαδίκτυο και καθόλου ασφαλείς μέσα σε αυτό. Είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε αρκετά θέματα, όμως λόγω της ψηφιοποίησης χάνουν πολλές δεξιότητες. Ουσιαστικά ό,τι σχεδιάζουμε αγγίζει όλες τις γυναίκες με τα επιμέρους προβλήματα που η κάθε γενιά αντιμετωπίζει.

Μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες», προστατεύεις ενδεχομένως και το μέλλον των δικών σου κοριτσιών. Τι σε ανησυχεί; 

Θα ήθελα όλα τα παιδιά να μεγαλώσουν ανέμελα. Θεωρώ πως αυτό που λείπει από τη δική μου γενιά είναι η ανεμελιά. Θα ήθελα τα παιδιά μου να μπορούν να πειραματιστούν με τις δουλειές τους χωρίς να φοβούνται ότι θα δε θα ξαναβρούν εργασία, να καλλιεργούν τα ενδιαφέροντά τους ελεύθερα. Έχω βασικές ανησυχίες, γι’ αυτό κιόλας ο τρόπος με τον οποίο επιλέγω, και μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες», αλλά και μέσα από την πολιτική, να κινούμαι είναι πολύ ειλικρινής. Θα ήθελα πολύ σαν μαμά να μην έχω το άγχος της ποιότητας ζωής των παιδιών μου.

Σε επηρέασαν οι «Υπέροχες Γυναίκες» στον τρόπο που μεγαλώνεις τα κορίτσια σου; 

Πάρα πολύ! Καταρχάς, να σου πω ότι πριν από την πλατφόρμα είχα πολύ μεγάλο φόβο για οτιδήποτε είχε τον τίτλο «φεμινιστικό». Πίστευα ότι είμαι μία κακή φεμινίστρια, ότι δεν είμαι “by the book”. Γνώρισα γυναίκες που ήξεραν πολύ περισσότερα πράγματα από μένα και είχαν μεγαλώσει με πολύ διαφορετικό τρόπο. Εγώ, στη ζωή μου, ήμουν πολύ τυχερή, γιατί μεγάλωσα σε μία οικογένεια η οποία μπόρεσε να μου δώσει πολλά προνόμια. Παρ’ όλα αυτά, η δική μου «φούσκα» έσκασε κατά την οικονομική κρίση, όταν αρρώστησε ο πατέρας μου και διαλύθηκε όλο το συννεφάκι στο οποίο ζούσα. Τότε αναγκάστηκα να ασχοληθώ πολύ πιο ενεργά με κάποια πράγματα και να αντιμετωπίσω θέματα τα οποία είχα δει, αλλά δεν είχα νιώσει. Και σε μία πολύ «τρυφερή» ηλικία, καθότι ήμουν μόλις 18 ετών. Μέσα σ’ έναν χρόνο, η ζωή μου άλλαξε συνολικά. Από κει και πέρα, όμως, αυτή η κατάσταση με βοήθησε σε άλλα θέματα. Κυρίως μέσα από την πλατφόρμα ένιωσα ότι πράγματα που απασχολούν εμένα απασχολούν και εκατομμύρια γυναίκες εκεί έξω. Βρήκα κι εγώ έναν ασφαλή διαδικτυακό τόπο, όπου μπορώ να μάθω και να επικοινωνήσω. Και έμαθα πάρα πολλά, αλλά κι έκανα και πολλές φορές λάθος.

Στο δικό σου πλαίσιο συντροφικότητας, πώς υποστηρίζεσαι; 

Όταν επιλέγεις έναν άνθρωπο για να κάνεις οικογένεια μαζί του, καταλαβαίνεις ότι έχετε πολλά κοινά. Δηλαδή, σέβεται ο καθένας τις απόψεις του άλλου και συμβαδίζετε. Προσωπικά, εκτιμώ που έχω κάποιον δίπλα μου ο οποίος αναγνωρίζει αυτό που κάνω και στέκεται πάντα με μία σωστή κριτική στάση απέναντί μου. Έπαιξε πολλές φορές τον δικηγόρο του διαβόλου σε θέματα τα οποία με βοήθησε να τα δω με μία άλλη οπτική. Με έκανε έτοιμη να μπορώ να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε άλλη άποψη.

Είχες πάντα κοινωνικές ευαισθησίες; Φαντάζομαι ότι όλη αυτή η ενασχόληση δεν προέκυψε έτσι απλά. 

Είχα πολλά τέτοια βιώματα από τους γονείς μου. Ο πατέρας μου ήταν νονός παιδιών στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Μας πήγαινε κάθε χρόνο να συμμετέχουμε στα ετήσια bazaar των «Παιδικών Χωριών SOS» και του «Χαμόγελου του Παιδιού». Οι γονείς μου είχαν μία επαφή με όλο αυτό και το πέρασαν και σ’ εμάς πολύ φυσικά. Στην αρχή δεν είχα συνδέσει αυτές τις εικόνες με αυτό που ασχολούμαι. Αλλά βλέπω, ειδικά τώρα που άνοιξα κάτι κούτες με παιδικά πράγματα στο σπίτι και βρήκα κάτι certificates από διάφορους φορείς όπου είχα συμμετάσχει σε εθελοντικά projects και φιλανθρωπικά events, ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

screen-shot-2023-05-26-at-15953-pm.png
Μαρινιέρα από προσωπική συλλογή | Τζιν παντελόνι Frame, Intervista | Χρυσά σκουλαρίκια της Lito, Link Jewellery

Με όλες τις υποχρεώσεις που έχεις, να σου πω την αλήθεια, πίστευα ότι η βάση σου θα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, όμως παραμένει στη Θεσσαλονίκη. Τι σε κράτησε εδώ;

Εγώ πρόλαβα τη Βόρεια Ελλάδα με μία πολύ μεγάλη δυναμική. Όταν φτιάξαμε το “Code it like a girl”, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ήταν τότε που δυστυχώς άρχισε να αποδυναμώνεται το ισχυρό προφίλ της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, επειδή είναι μικρή, βοηθά ειδικά τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με την κοινωνική καινοτομία να δοκιμαστούν σ’ έναν πολύ μικρότερο πληθυσμό. Δυστυχώς, η δυναμική έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Και για μένα είναι προσωπικό στοίχημα να το δω αυτό να ανατρέπεται. Γιατί ζω στη Θεσσαλονίκη και, επειδή ξέρω πώς αυτή ήταν παλαιότερα, θα με ενδιέφερε να προσπαθήσω μαζί με άλλους ανθρώπους να φέρω πίσω ό,τι είχα καταφέρει να βιώσω ως κάτοικος αυτής της πόλης μόνο για λίγα χρόνια στο παρελθόν. Μιλάμε για συνέδρια, πανεπιστημιακά προγράμματα, επιχειρήσεις, φορείς, εξωστρέφεια…

Πιστεύεις ότι θα ξαναζωντανέψει αυτή η πλευρά της πόλης; 

Όλα τα πράγματα ειλικρινά είναι στο χέρι μας!

Είσαι έτοιμη για τη Βουλή; 

Είμαι ενθουσιασμένη! Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μη δω ότι δεν αλλάζει κάτι. Όμως, υπήρξα σε καταστάσεις που ο κόσμος πίστευε ότι τα πράγματα δε βελτιώνονται και τελικά αποδείχτηκε το αντίθετο, πάντα με συλλογική προσπάθεια. Θεωρώ ότι, επειδή είναι μία εποχή κατά την οποία όλοι θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο να συμβαίνει, θα μας δοθεί μια ευκαιρία ως νέοι να προτείνουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Credits 

Κεντρική φωτογραφία: Μεταξωτό over Rianna + Nina, λευκό Τ-shirt Rag & Bone και τζιν παντελόνι Frame, όλα Intervista | Χρυσά δαχτυλίδια με πολύτιμους λίθους και διαμάντια της Lito, Link Jewellery

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ (ΤΗΙSISNOTANOTHERAGENCY)

MAKE UP: ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΩΝΑΚΗ

HAIR: ΚΑΝΑΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ

EYXAΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023