fbpixel

Search icon
Search
MAGAZINE

Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα και τις πολυβιταμίνες

Η Ρίτα Γκαζούλη, υπεύθυνη του ενημερωτικού blog vita4you.gr, μας εξηγεί τους τρόπους για να τα χρησιμοποιούμε


Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα και τις πολυβιταμίνες

Για αντιμικροβιακή, αντιιική και αντιοξειδωτική ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, τα συμπληρώματα είναι πιο απαραίτητα από ποτέ! Προάγουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ προσφέρουν ευεξία, ζωτικότητα, αντιγήρανση, ενέργεια και συμβάλλουν στη συνολική μας υγεία. Μάθετε ποια έχουν αποτέλεσμα, πότε τα λαμβάνουμε, ποια λειτουργούν συνεργατικά και ποια όχι.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

• Μύθος: «Η λήψη πολυβιταμινών αναπληρώνει την ελλιπή ή κακή διατροφή».

Αλήθεια: Τα συμπληρώματα δρουν συμπληρωματικά στη διατροφή μας, αλλά δεν την αντικαθιστούν. Ένα σωστό διατροφικό πλάνο είναι πάντα η καλύτερη συνταγή για τη λήψη των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η φύση συσκευάζει βιταμίνες και μέταλλα σε τέλειους συνδυασμούς και μας ωφελεί με θρεπτικά συστατικά που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

• Μύθος: «Τα φυσικά συμπληρώματα είναι ασφαλή».

Αλήθεια: Οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές. Παρόλο που τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από τη φύση, όταν οι κατασκευαστές τα επεξεργάζονται σε μορφή συμπληρωμάτων, στην ουσία δεν είναι 100% φυσικά. Επιπλέον, «φυσικό» δε σημαίνει απαραίτητα ασφαλές ή αποτελεσματικό.

• Μύθος: «Οι παραπάνω δόσεις βιταμίνης δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν».

Αλήθεια: Εάν παίρνετε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ κάνετε διατροφή με εμπλουτισμένα δημητριακά και ενεργειακές μπάρες (που συχνά περιέχουν 100% ή περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση για ορισμένα από αυτά), ίσως και να το παρακάνετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να βλάψετε ζωτικά σας όργανα. Η υπερβολική δόση βιταμίνης Α, για παράδειγμα, επηρεάζει το συκώτι, ενώ στις εγκυμονούσες ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Η περίσσεια Β6 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, ενώ μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορούν να μετατρέψουν αυτό το περίφημο αντιοξειδωτικό σε προ-οξειδωτικό (το οποίο βλάπτει τα κύτταρα του σώματος), για να μην αναφέρουμε και τη διάρροια ως το πιο συχνό σύμπτωμα.

• Μύθος: «Τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα».

Αλήθεια: Είναι ευεργετικά σε ορισμένες ομάδες και βοηθούν στη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητα εάν:

  • Kάνετε πολύ αυστηρή δίαιτα.
  • Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Είστε vegan, έγκυος ή αθλητής/τρια.
  • Παρουσιάζετε έντονη εμμηνόρροια.
  • Βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση.
shutterstock-1933636451.jpg

• Μύθος: «Εάν παίρνετε φάρμακα, χρειάζεστε συμπληρώματα».

Αλήθεια: Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος, ο ψευδάργυρος, που ενισχύει την ανοσία, και τα ωμέγα-3, που αραιώνουν το αίμα, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα. Είτε παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη για προστασία της καρδιάς είτε αντιβιοτικά για κάποια βακτηριακή λοίμωξη, τα συμπληρώματα που λαμβάνετε ενδέχεται να επηρεάσουν ή να ενισχύσουν τις επιδράσεις των φαρμάκων σας. Θα πρέπει πάντα να αναφέρετε στον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας τα συμπληρώματα που λαμβάνετε, για να αποφύγετε τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

• Μύθος: «Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα λαμβάνονται με άδειο στομάχι».

Αλήθεια: Πολλές από τις βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές, δηλαδή διαλύονται στο νερό και απορροφώνται από τον οργανισμό σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξάρτητα από το εάν το στομάχι σας είναι άδειο ή όχι. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε και Κ) που απορροφώνται μόνο όταν υφίσταται παρουσία λίπους. Έτσι, εάν λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει λιποδιαλυτή βιταμίνη, είναι καλύτερο να το πάρετε με λίγη τροφή που περιέχει λιπαρά. Επίσης, πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με άδειο στομάχι τούς προκαλεί ναυτία.

Πότε να λάβετε τις βιταμίνες σας:

  • Το πρωί: Σίδηρο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνες C και Ε, συνένζυμο Co-Q10.
  • Το μεσημέρι ή το απόγευμα: Ψευδάργυρο, βιταμίνες D και Κ, ιχθυέλαια, σκευάσματα με βότανα, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
  • Το βράδυ: Ασβέστιο, μαγνήσιο, προβιοτικά.
  • Τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ) φροντίστε να τις λαμβάνετε με κάποια υγιεινά λιπαρά, όπως ένα μπολ με γάλα και δημητριακά ή ξηρούς καρπούς.
  • Οι υδατοδιαλυτές (βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) διατηρούνται για λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τις λαμβάνετε σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Μύθος: «Εάν παραλείψετε μια δόση, διπλασιάστε την την επόμενη ημέρα».

Αλήθεια: Το ανθρώπινο σώμα δεν αποθηκεύει τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, την C και τον ψευδάργυρο, ωστόσο τις χρειάζεται καθημερινά. Εάν μια διπλή δόση περιέχει περισσότερα από όσα μπορεί ο οργανισμός σας να απορροφήσει, η περίσσεια θα αποβληθεί, οπότε δεν αντισταθμίζεται. Άλλες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να αποθηκευτούν, αλλά είναι πιο λογικό να τα λαμβάνετε σε καθημερινή βάση.

Ποιες βιταμίνες θα σας ενισχύουν

1. Βιταμίνη C

Γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιιική δράση της, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως γλυκοπατάτα, πιπεριά, λάχανο, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, ακτινίδιο κ.ά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση στους παθογόνους οργανισμούς, ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων που αποτελούν τον φυσικό δολοφόνο των ιών. Η αύξηση της δραστηριότητας αυτών των ανοσοκυττάρων εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός είναι εξοπλισμένος για να καταπολεμήσει ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροβίων. Ενισχύοντας την πρόσληψή της μέσω συμπληρωμάτων μειώνεται και η οξειδωτική βλάβη.

2. Βιταμίνη D

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που παρουσιάζουν επαρκή επίπεδα της D έχουν αυξημένη ανοσοαπόκριση, μειωμένη φλεγμονή και είναι λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Απορροφάται καλύτερα μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Είκοσι λεπτά την ημέρα στον ήλιο, λοιπόν, αρκούν για να παραχθεί ικανή ποσότητα της εν λόγω βιταμίνης.

3. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Ένα άλλο σπουδαίο αντιιικό βότανο είναι το πράσινο τσάι -ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό. Η βασική ένωση που είναι υπεύθυνη για τις θεραπευτικές ιδιότητές του είναι μια κατεχίνη που ονομάζεται «Επιγαλοκατεχίνη-3-Ο-γαλλική» (EGCG). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η EGCG δρα αποτελεσματικά απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ιών RNA και DNA. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τα πρωταρχικά στάδια μιας ιογενούς λοίμωξης, δηλαδή τη δέσμευση και την είσοδο των ιών στα κύτταρα, μέσω της παρεμβολής των πρωτεϊνών της ιικής μεμβράνης.

4. Ψευδάργυρος

Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο και θρεπτικό συστατικό, που απαιτείται για να γίνουν πολλές διαδικασίες στο σώμα. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των οστών, συμβάλλει στην επούλωση πληγών, στην υγιή όραση, καθώς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των κοινών κρυολογημάτων, επειδή έχει αντιιική δράση έναντι των ρινοϊών (κοινό κρυολόγημα). Καθώς το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται μέσω λοίμωξης από ρινοϊό, που είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ο ψευδάργυρος λειτουργεί ως φραγμός, εμποδίζοντάς τον να μολύνει τα επιθηλιακά κύτταρα.

shutterstock-592561730.jpg

Φυσική ενίσχυση

Τζίντζερ: Βλεννολυτικό, βοηθά στην πέψη, σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, ενισχύει την ανοσία.

Κουρκουμίνη (turmeric): Ισχυρό αντιφλεγμονώδες, βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία.

Θυμάρι: Αντιμικροβιακό βότανο, εξαιρετικό για τον λαιμό και το στομάχι.

Εχινάκεια: Έχει αντιιικές ιδιότητες, συμβάλλει στην αναπνευστική υγεία.

Οι βιταμίνες που πάνε πακέτο!

Αυτοί οι διατροφικοί συνδυασμοί προσφέρουν μεγαλύτερη απορρόφηση των βιταμινών:

  • Σίδηρος + βιταμίνη C
  • Ψευδάργυρος + θείο
  • Ασβέστιο + βιταμίνη D
  • Φυλλικό οξύ + βιταμίνη Β12
  • Βιταμίνη Κ + βιταμίνη D ή C

Μη λαμβάνετε ταυτόχρονα:

  • Σίδηρο + ασβέστιο
  • Ψευδάργυρο + σίδηρο ή ασβέστιο

Μην καταναλώνετε τα συμπληρώματα διατροφής με ζεστά ροφήματα, καφέ ή τσάι, καθώς η καφεΐνη και η τανίνη που περιέχουν αυτά επηρεάζουν την απορρόφηση και αυξάνουν την απώλεια των μετάλλων από τον οργανισμό.

Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο vita4you.gr θα βρείτε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε για υγιεινή ζωή, καθώς και ένα ενημερωτικό blog με τα τελευταία νέα από τους χώρους της υγείας, της διατροφής, της ομορφιάς και του αθλητισμού.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOWΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

1

Skin, Nails and Hair Formula 60 tabs

Solgar BUY HERE

2

Multi-Guard ADR 120 tabs

Lamberts BUY HERE

3

Vitamin C 1000 mg 20 eff tabs Orange 1 + 1 Δώρο

Health Aid BUY HERE

4

MemoVigor2 20 caps

Bionat BUY HERE

5

Omega-3 Forte 150 caps

Moller's BUY HERE

6

Effaclar Gel Moussant Purifiant 400 ml

La Roche Posay BUY HERE

7

Diamond Velvet Anti-Wrinkle Cream Mature Skin 50 ml

Frezyderm BUY HERE

8

Black Pine Μαύρη Πεύκη Σύσφιξη & Lifting Κρέμα Ημέρας για Κανονικές-Μικτές Επιδερμίδες 40 ml

Korres BUY HERE

9

Mineral 89 50 ml

Vichy BUY HERE

10

Hair Care Shampoo Men's Tonic Hippophae TC & rosemary Eco Pack 500 ml

Apivita BUY HERE