fbpixel

Search icon
Search
Μόδα και Brexit: Οι μεγάλοι χαμένοι
FASHION NEWS

Μόδα και Brexit: Οι μεγάλοι χαμένοι

Η fashion βιομηχανία της Αγγλίας με τζίρο 28 δισεκατομμυρίων λιρών πρέπει να κοιτάξει το μέλλον της


Η βιομηχανία μόδας της Βρετανίας δεν ψήφισε υπέρ του Brexit: το 90 τοις εκατό των σχεδιαστών δήλωσε στο Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας ότι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Richard Lim, Διευθύνων Σύμβουλος του Retail Economics, περιγράφει τα πιθανά σενάρια: «Το Hard Brexit, όπου οι υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες εξαφανίζονται και οι σχεδιαστές, οι λιανοπωλητές και οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώσουν για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, θα σήμαινε προσαύξηση στα τιμολόγια ένδυσης και υπόδησης περίπου 12%, το οποίο μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες ετησίως. Μια δεύτερη επιλογή είναι μια διακρατική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά δε γνωρίζουμε τον τρόπο που θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι τέτοιο. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραμείνει μέρος μιας τελωνειακής ένωσης, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο δεδομένου ότι η Theresa May έχει ήδη απορρίψει αυτήν την πορεία». 

brexit-2.jpg

«Ό, τι και αν συμβεί, η τιμή ενός τζιν θα αυξηθεί σίγουρα μετά από το Brexit» σημειώνει ο Lim, «θα επιβαρυνθεί από δασμούς και διάφορα κόστη γενικότερα... Καθώς παίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων στα χέρια μας, το απόθεμα του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να μειωθεί, κάτι που συνεπάγεται πληθωριστικό αντίκτυπο στους μισθούς. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί μαζικά». Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει, περίπου, 10 δισεκατομμύρια λίρες σε ρούχα και παπούτσια από την Ευρώπη, κάθε χρόνο, με περισσότερους από 10.000 Ευρωπαίους να εργάζονται στη βρετανική βιομηχανία μόδας.

kathrine-hamnett-tshirt.jpg
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο στο T-shirt της Katharine Hamnett

Η σχεδιάστρια Katharine Hamnett έχει πουλήσει χιλιάδες T-shirts με μότο «Cancel Brexit» και έχει και δεύτερη έκδοση με μότο, «Fashion Hates Brexit» κάνοντας εκστρατεία για δεύτερο δημοψήφισμα και σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει εταιρεία με έδρα στην Ιταλία, κοντά στη Βενετία, για να χειριστεί την παραγωγή και logistics, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει περίπλοκες δυσκολίες με το Brexit, έχοντας προβλήματα εισαγωγής και εξαγωγής για την παραγωγή και τις αποστολές των προϊόντων.

«Είναι τρομακτικό που γνωρίζουμε τόσο λίγα για τη συμφωνία. Η βιομηχανία της μόδας λειτουργεί μέχρι τώρα με κεκτημένη ταχύτητα και αισθάνεται σαν να βρισκόμαστε σε μια σκοτεινή αίθουσα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια κρυστάλλινη σφαίρα για να βρούμε τη διέξοδό μας» σημειώνει ο Frances Card, σύμβουλος μόδας και πρώην Γενικός Διευθυντής του Matchesfashion.com. Και ο διάσημος φωτογράφος, Nick Knight είναι κατηγορηματικός: «Τα συντριπτικά στοιχεία και η γενική συμφωνία για όλες τις πλευρές είναι δυσμενή. Θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά, αν εγκαταλείψουμε την Ε.Ε.», συμπληρώνει.

brexit-3.jpg

Πρόσφατα, στα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους δασμούς που θα ισχύσουν στο πλαίσιο ενός «no deal» Brexit, με περίπου 80 διαφορετικές επιβαρύνσεις να εφαρμόζονται σ' ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, όλα τα νήματα και τα υφάσματα θα εισάγονται αδασμολόγητα. Το μέτρο θεωρείται προσωρινό και η κυβέρνηση σκοπεύει να παρακολουθήσει στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για 12 μήνες, ενώ θα γίνει διαβούλευση και επανεξέταση σχετικά με την τελική απόφαση. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή και, αν φύγουμε από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αφήνουμε τις επιχειρήσεις με πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν», δήλωσε ο Adam Mansell, Διευθύνων Σύμβουλος του UK Fashion & Textile Association.

Για παράδειγμα, τα ιταλικά μάλλινα υφάσματα μπορούν να εισαχθούν χωρίς δασμούς, ενώ ταυτόχρονα τα αγγλικά θα αποκτήσουν συντελεστή δασμού 8%, για να πωληθούν στην Ιταλία. «Είμαστε επίσης πολύ ανήσυχοι με το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε εντελώς να επαναλάβει τη συμφωνία που έχει σήμερα η Ε.Ε. με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός προμηθευτής της βιομηχανίας μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου και, σύμφωνα με αυτή, πολλές εισαγωγές από εκεί θα είναι 12% ακριβότερες». Το “no deal” Brexit θα επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις που μπορεί να φτάσουν και το 12%. 

Στον αντίποδα, η χαμηλή λίρα έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες από Κίνα, Αμερική και Αραβικά Εμιράτα που καταναλώνουν μανιωδώς στις βιτρίνες του Λονδίνου. Φυσικά, οι υψηλές πωλήσεις στη λιανική δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο εξωτερικό κόστος κατασκευής. Ο José Neves, ιδρυτής της πολυτελούς πλατφόρμας Farfetch, το έθεσε πέρσι στο Web Summit της Λισαβόνας: «Έχουμε 25 διαφορετικές εθνικότητες στο γραφείο μας στο Λονδίνο. Εάν το Brexit μάς θέτει σε κίνδυνο θα έχουμε σημαντικές απώλειες».

vivienne-westwood-fashion-brexit.jpg
H Vivienne Westwood υπέρ της παραμονής

Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί το πραγματικό χάος που θα δημιουργηθεί όταν για ένα ρούχο μπορεί το ύφασμα να προέρχεται από την Ιταλία, τα κουμπιά από την Κίνα, να ράβεται στην Ινδία και να συσκευάζεται στην Αγγλία. Όλα αυτά δημιουργούν έναν εφιάλτη που πρόκειται να γίνει πραγματικότητα χωρίς να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στο τέλος. Ο Ισπανός Álvaro González, που κατασκευάζει σανδάλια στη Φλωρεντία και τα διοχετεύει χονδρικώς σε όλο τον κόσμο μέσω του Matchesfashion.com, του Mr. porter και του Browns Fashion, που εδρεύουν στο Λονδίνο, σημειώνει «Η παράδοση για την κολεξιόν SS19 είναι λίγο πριν από την ημέρα Brexit και έχουμε προετοιμαστεί, αλλά η επόμενη συλλογή μας, την οποία σχεδιάζουμε τώρα, μας δημιουργεί ανησυχία καθώς δεν έχουμε κανέναν τρόπο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να την πουλήσουμε και να την παραδώσουμε. Εμείς εμπορευόμαστε χονδρικά σε ευρώ  και πωλούμε λιανικά, στο κατάστημά μας και ηλεκτρονικά, σε λίρες. Τα περιθώρια κέρδους μας αλλάζουν ιδιαίτερα με τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Ωστόσο, η May, και ενώ πυκνώνουν οι φήμες περί παραίτησής της και διεξαγωγής εθνικών εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που δεν θα είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το στοίχημα πάντως είναι τεράστιο για τη βιομηχανία της μόδας, που κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με  όλα τα σενάρια πιθανά!

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Οι Sid Bryan και Cozette McCreery, δημιουργοί του brand Sibling London, δήλωσαν την επιθυμία τους για παραμονή στην παρουσίαση της συλλογής τους το 2016

Πηγή: fibre2fashion, ukft.org, thetimes.co.uk