fbpixel

Search icon
Search
Μήπως πάσχετε από την “Nomophobia”; Ανακαλύψτε τα σημάδια της
WELLNESS

Μήπως πάσχετε από την “Nomophobia”; Ανακαλύψτε τα σημάδια της

Η ζωή μακριά από το κινητό που επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική μας κατάσταση


Η πρόοδος της τεχνολογίας που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια και που συνεχίζει να εξελίσσεται σε σημαντικό βαθμό, σαφώς έχει συμβάλλει θετικά στη ζωή μας, αλλά πότε αυτό μετατρέπεται σε αρνητική επιρροή; Πόση μεγάλη ανάγκη είναι να διατηρούμε μια ισορροπία στην καθημερινότητά μας; Η απάντηση, λοιπόν, είναι πολλή. Δεν μπορεί κανένας να μην παραδεχτεί πως η ρουτίνα μας βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία και κυρίως στο κινητό μας τηλέφωνο, το οποίο ένα υπέρογκο ποσοστό ανθρώπων το έχουν διαρκώς μαζί τους και δεν το αποχωρίζονται. Πλέον, φαντάζει τουλάχιστον απίστευτο να παραβρεθούμε σε έναν χώρο χωρίς να ποστάρουμε στα social media ή να είμαστε στο δρόμο δίχως να επικοινωνούμε μέσω chatting ή ακόμα και να φύγουμε από το σπίτι μας χωρίς να το αισθανόμαστε στη τσέπη μας. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος φοβίας, που αποκαλείται “Nomophobia” και σε ελεύθερη μετάφραση εννοείται «No mobile phone phobia» και αναφέρεται στο άγχος μας να μείνουμε χωρίς το κινητό μας. Πόσοι από εσάς το νιώθετε στη ζωή σας;

shutterstock-595152005.jpg

Τo connection που έχουμε με το κινητό, θα λέγαμε πως είναι πρωτίστως μια ασπίδα ασφαλείας, η οποία μετέπειτα έγινε συνήθεια. Αναμφισβήτητα, είναι μια συσκευή που μας διευκολύνει στην καθημερινότητά, από τα πιο απλά, όπως να βρούμε κάποιον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μέχρι και το να ανακαλύψουμε μέσω της χρήσης του διαδικτύου βασικές πληροφορίες. Μάλιστα, τα τελευταία σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν και πλούσιες εφαρμογές και αναβαθμισμένο λογισμικό, που αξιοποιούνται σε εργασιακούς χώρους και πολλοί εξυπηρετούνται με αυτόν τον τρόπο.

Πότε όμως ξεπερνάμε τα όρια;

Στην σήμερον ημέρα θα εκπλαγούμε περισσότερο εάν κάποιος δεν διαθέτει κινητό ή πολύ απλά δεν ασχολείται διαρκώς με αυτό, από το να αντικρίζουμε μια κοινωνία που εξαρτάται από μια συσκευή. Αυτή ακριβώς η λέξη σηματοδοτεί και την υπερβολική χρήση, η εξάρτηση που οδηγεί στον εθισμό. Σε οτιδήποτε και αν αισθανόμαστε εθισμένοι, δεν είναι καλό, είναι μια πάθηση, η οποία χρήζει βελτίωσης. Υπάρχουν πολλά σημάδια που μαρτυρούν κατά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το κινητό και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

  1. Όταν ξυπνάτε το πρωί, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να το πάρετε στα χέρια σας.
  2. Να νιώθετε ανασφάλεια, εάν το ξεχάσετε σπίτι σας και να επιστρέφετε πίσω.
  3. Να μην πηγαίνετε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς αυτό.
  4. Να νιώθετε εκνευρισμό όταν δεν μπορείτε να βρείτε το κινητό σας ή να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε λόγω κακής σύνδεσης, σε σημείο που σας χαλάει η διάθεση.
  5. Να μην το αποχωρίζεστε από δίπλα σας, ακόμα κι αν ξαπλώνετε.
  6. Να αγνοείτε την παρέα ή την οικογένεια σας για να ασχολείστε με το κινητό.
  7. Να οδηγείτε ενώ ταυτόχρονα μπορεί να στέλνετε μηνύματα ή να μιλάτε.
  8. Να αισθάνεστε αδύναμοι, εάν το απενεργοποιήσετε για μια ολόκληρη ημέρα.

Εάν ταυτιστήκατε έστω και με ένα σύμπτωμα, τότε οφείλετε να επανεξετάσετε τη σχέση που έχετε με την οθόνη σας, διότι αυτό το γεγονός διογκώνεται με τον καιρό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγξουμε την επίδραση του «μπλε φως».

shutterstock-1207534642.jpg

Κατά πόσο επιδρά στο ψυχολογικό κομμάτι;

Δυστυχώς, αυτή η συνθήκη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία του ατόμου. Τα στατιστικά αποδεικνύουν πως όσοι ταλαιπωρούνται από nomophobia αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να τα αναγνωρίσει ο πάσχον. Πιο συγκεκριμένα, τα «θύματα» του κινητού συνηθίζουν να περνάνε αρκετό χρόνο μόνοι τους και να απομονώνονται από τους γύρω τους, να προτιμούν να ασχοληθούν με το κινητό, όταν βρίσκονται σε έξοδο, από το να διασκεδάσουν πραγματικά, να αισθάνονται έντονα συναισθήματα άγχους, πανικού, πίεσης στις περιπτώσεις που δεν νιώθουν το κινητό τους κοντά τους και σε ορατή οπτική γωνία. Αυτά γρήγορα αναπτύσσονται και καταλήγουν να προκαλούν ταχυκαρδία, έλλειψη ύπνου, αλλά και δυσκολία συγκέντρωσης, κυρίως στο εργασιακό κομμάτι, τσεκάροντας διακαώς τρέχον ειδοποιήσεις. Μπορεί να σας φαντάζει υπερβολικό, όμως είναι η εικόνα του σήμερα, αυτό που πολλοί από εμάς αντιπροσωπεύουμε, γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφθούμε έναν ειδικό, εάν αισθανόμαστε πως μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.

5 ways to start over

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε από την αρχή και να αλλάξουμε τις συνήθειες που είναι επιβλαβείς για εμάς και τον οργανισμό μας. Υιοθετώντας τις ακόλουθες συμβουλές, κάνοντας υπομονή και δείχνοντας πίστη στην διαδικασία, θα αντιληφθείτε την τεράστια αλλαγή στην ρουτίνα σας.

Πρώτο στάδιο

Η αναγνώριση και η αποδοχή. Μην αρνηθείτε τα σημάδια και τον φόβο σας.

Δεύτερο στάδιο

Απαλλάξτε το κινητό από το υπνοδωμάτιο, ώστε το πρωί να μην ασχοληθείτε με αυτό. Τις πρώτες ημέρες θα το αναζητάτε, αλλά με σύμμαχο τον χρόνο θα συνηθίσετε την απουσία του.

Τρίτο στάδιο

Απενεργοποιήστε την συσκευή για 1-2 ώρες και χαλαρώστε στο σπίτι, ανακαλύπτοντας μια δημιουργική ενασχόληση.

Τέταρτο στάδιο

Προσπαθήστε να μην το έχετε διαρκώς στην ορατή σας οπτική, δηλαδή εάν είστε στο γραφείο αφήστε στο μέσα στη τσάντα ή την ώρα του φαγητού μην το έχετε συνεχώς μπροστά σας.

Πέμπτο στάδιο

Κανονίστε να διασκεδάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και αποφασίστε να κάνετε αυτή την έξοδο, αφήνοντας το κινητό στο σπίτι.

Ο στόχος μας δεν εστιάζει στην μηδαμινή χρήση του κινητού, αλλά στην ανάπτυξη ενός υγιή δεσμού, θέτοντας όρια και χτίζοντας μια αξιοπρεπή ισορροπία, προκειμένου να αποφευχθούν τα προαναφερόμενα συναισθήματα. Οδεύουμε με την τεχνολογία, αλλά δεν εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από αυτήν.