fbpixel

Search icon
Search
Μάθετε πώς να υιοθετήσετε στην κατοικία σας την Νο1 τάση στο interior design
INTERIORS

Μάθετε πώς να υιοθετήσετε στην κατοικία σας την Νο1 τάση στο interior design

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση για να πετύχετε τη μινιμαλιστική διακόσμηση στους χώρους σας


Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ζουν σε ένα υγιές μινιμαλιστικό περιβάλλον τείνουν να έχουν πιο τακτοποιημένη καθημερινότητα, καθώς και λιγότερο άγχος. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, μας οδηγεί όλο και περισσότερο στην πιο «ποιοτική» προσέγγιση του χώρου και των αναγκών μας. Η τάση του πλουραλισμού ήδη έχει ξεκινήσει να αλλάζει, ενώ τα τελευταία χρόνια ο δυτικός κόσμος έχει αρχίσει να υιοθετεί ένα λιγότερο μαξιμαλιστικό lifestyle. Η προσωπική μας ζωή συνδέεται άμεσα με το σπίτι και τον προσωπικό μας χώρο. Αυτός λοιπόν, πρέπει να μας παρέχει την σιγουριά και την ηρεμία που χρειαζόμαστε. 

Δοκιμάστε να μετατρέψετε τους χώρους σας, σε προσωπικά κέντρα ευεξίας, φροντίζοντας τους επιμελώς. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνετε, από το να εφαρμόσετε μια άκρως μινιμαλιστική διακόσμηση στο εσωτερικό τους. Πώς; Απομακρύνετε τα περιττά πράγματα και θα εκπλαγείτε από το τελικό αποτέλεσμα. Θα αισθανθείτε «ελαφρύτεροι», απογυμνωμένοι πια, από όλα τα στοιχεία που απλώς βαραίνουν το δωμάτιο ή το σαλόνι σας. Βάλτε το λευκό χρώμα σε περισσότερα στοιχεία του σπιτιού σας και θα αντιληφθείτε την καθαρότητα και την πολυτέλεια που προσφέρει.

Ξεκινήστε, βήμα-βήμα την προσέγγισή σας, δημιουργώντας ένα μινιμαλιστικό interior design, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που προτείνουμε.

Clean & Easy
minimalist-interior-design-wf2c1.jpg

Κοιτάξτε γύρω σας: Τι βλέπετε; Σίγουρα θα υπάρχουν άχρηστα και περιττά πράγματα που απλώς αφήνετε να στοιβάζονται στο coffee table του σαλονιού σας, εμποδίζοντας τον χώρο από το να «αναπνεύσει». Αν πραγματικά θέλετε να αγκαλιάσετε την αίσθηση του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, πρέπει να αδειάσετε τους χώρους σας από περιττά αντικείμενα, διακοσμητικά και μαξιμαλιστικά στοιχεία. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι πραγματικά χρειάζεται καθημερινά και κρατήστε αυτά. Αποφασίστε να επιλέξετε, τι μπορεί να αποθηκευτεί εκτός του οπτικού πεδίου σας και δε σας είναι άμεσα απαραίτητο.

Προσέξτε να είστε συνεπείς με τη διαδικασία και να συμπεριλάβετε σ’ αυτήν κάθε δωμάτιο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε τις επιφάνειες και τους χώρους σας καθαρούς, δώστε σε όλα τα πράγματα τη θέση τους και μείνετε πιστοί σε αυτήν.

Neutral Base

minimalist-interior-design-eSeYs.jpg

Όταν δημιουργείτε ένα κλασικό μινιμαλιστικό design, το παν είναι η βασική απόχρωση που θα επιλέξετε να το φιλοξενήσει. Από το ανοιχτό χρώμα του μπισκότου, μέχρι το greige και τον κάθε τόνο του εκρού, τα συγκεκριμένα χρώματα αποτελούν τη Νο 1 επιλογή διάσημων μινιμαλιστικών interior designers. Είναι καθαρά, φρέσκα και εμπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο κλασσικός μινιμαλιστικός σχεδιασμός τείνει να είναι αντίθετος με την πληθώρα χρωμάτων, δε χρειάζεται να είναι ήπιος ή βαρετός. Στην πραγματικότητα, ο μινιμαλισμός στα καλύτερα του είναι ακριβώς το αντίθετο.

Φυσικά, στηρίζουμε απόλυτα ένα ολόλευκο δωμάτιο, αλλά δε δημιουργούν όλες οι λευκές αποχρώσεις την ίδια αίσθηση. Τολμήστε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας απαλές κίτρινες γραμμές, που δημιουργούν μια «ζεστή» ατμόσφαιρα στη λευκή βάση, ενώ οι υπόνοιες μπλε χρώματος ζωντανεύουν ολόκληρο το σκηνικό. Όπως υποστηρίζουν διάσημοι interior designers, «Ένας χώρος με φυσικό φως είναι πιθανό να φαίνεται θερμότερος. Εξισορροπείστε τον προσθέτοντας «παγωμένους» τόνους». Αν θέλετε να εισαγάγετε κάποιο χρώμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ουδέτερες αποχρώσεις που διευκολύνουν το μάτι, όπως το γκρι, το μπλε, το μαύρο και το πράσινο.

Quality over Quantity
minimalist-interior-design-gknCL.jpg

Η πρόκληση του να υιοθετήσετε μια λιγότερο μινιμαλιστική προσέγγιση στο εσωτερικό του σπιτιού σας έγκειται στη δυσκολία της απόφασης του τι θα κρατήσετε και τι θα πετάξετε. Πραγματικά, πρέπει να εξετάσετε προσεχτικά κάθε κομμάτι πριν το τοποθετήσετε ή του «επιτρέψετε» την παραμονή του στον χώρο. Κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο «στοχαστικό» και λιτό. Φυσικά, ο σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε ένα μινιμαλιστικό χώρο, στον οποίο θα θέλετε να περνάτε περισσότερο χρόνο.

Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να διαλέξετε την ποιότητα από την ποσότητα.  Επενδύστε σε διαχρονικά κομμάτια, που θα αντέξουν στον χρόνο και στην καρδιά σας. Τα σύγχρονα και μοντέρνα «εφήμερα» μοτίβα δε λειτουργούν σε μια μινιμαλιστική προσέγγιση, αφού μετά από λίγο καιρό θα σταματήσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εσάς. Επιλέξτε καλά κατασκευασμένα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί για να αντέξουν στην καθημερινή χρήση και δε θα χάσετε.

All in One

minimalist-interior-design-Tw9gc.jpg

Είναι εκπληκτικό τα πόσα αντικείμενα μπορεί να αποκτήσει ένα και μόνο άτομο σε σύντομο χρονικό διάστημα! Τα κενά συρτάρια της κουζίνας σας, η ντουλάπα στην κρεβατοκάμαρα σας και το έπιπλο μπάνιου, γεμίζουν ξαφνικά από δεκάδες πράγματα, που συχνά δεν σας είναι απαραίτητα. Στοιχεία, που ακόμη και αν δεν τα βλέπετε, «μπλοκάρουν» τον χώρο και την ενέργεια σας.  

Για να το αποφύγετε, εφαρμόσετε την πρακτική one in, one out. Για κάθε στοιχείο που έρχεται στο σπίτι σας, αφαιρέστε ένα άλλο. Μάλιστα, αυτό δε χρειάζεται να ταιριάζει στο μέγεθος ή την ποιότητα. Επιλέξτε να αντικαθιστάτε πράγματα ίσου ή ακόμα καλύτερα και μεγαλύτερου μεγέθους. Είναι θεμιτό, να κατασταλάξετε σε ένα coffee table, αντί για δύο, σε ένα μίνιμαλ φωτιστικό, αντί για έναν μαξιμαλιστικό πολυέλαιο, και σε μια πολυμηχανή στον πάγκο της κουζίνας σας, παρά σε δύο ή περισσότερες, που απλά θα πιάνουν περίσσιο χώρο.

Different Textures
minimalist-interior-design-eCd5X.jpg

Ένα μινιμαλιστικό δωμάτιο σε ουδέτερους τόνους τείνει να είναι «κρύο» ή αδιάφορο. Υπάρχει λύση: η υφή. Ανεβάστε τη «θερμοκρασία» του χώρου σας, χρησιμοποιώντας  πλεκτά στοιχεία, όπως ριχτάρια και μαξιλάρες. Επιλέξτε να διακοσμήσετε το εσωτερικό του σπιτιού σας με βελούδινες υφές. Συνδυάστε την ουδετερότητα των χρωμάτων, όπως είναι το μαύρο και το άσπρο, με ένα και μοναδικό «δυνατό» κομμάτι, που θα κάνει την διαφορά και θα φέρει την ανάλογη ισορροπία στο δωμάτιο.

Η μινιμαλιστική υφή αποτελεί για χρόνια τάση. Χρησιμοποιήστε μια άσπρη βάση και επιλέξτε παρόμοιες μπεζ, γκρι και μπορντό αποχρώσεις – χρώματα που θα συναντήσετε στη φύση, για να τη συνοδέψετε. Ολοκληρώστε το μινιμαλιστικό σχεδιασμό σας, με υφές, όπως το μποέμικο μαλλί και το αέρινο λινό. Η διαφορά θα είναι αισθητή, ο χώρος θα αναδειχτεί εξ ολοκλήρου και δε θα είναι πλέον βαρετός!