Η αρχιτεκτονική δε χρειάζεται να είναι πάντα πολύ περίπλοκη. Ένας καλός σχεδιασμός, με σεβασμό στην τοποθεσία και τον προσανατολισμό, μπορεί να είναι απλός, αλλά παράλληλα εντυπωσιακός. Αυτή η natural-based βίλα στο Βέλγιο αποδεικνύει ότι μια τέτοια ειλικρινής αρχιτεκτονική, χωρίς περιττά στοιχεία, μπορεί να οδηγήσει σε όμορφα έργα.
Ο ιδιοκτήτης κατέληξε -μέσω διαφόρων παραπομπών- στο αρχιτεκτονικό studio CAS. Το κτίσμα βρίσκεται μπροστά σε πολυσύχναστο δρόμο, αλλά πίσω επικρατεί ηρεμία. Το πίσω μέρος του οικοπέδου έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και μετατρέπεται σε επίγειο παράδεισο. Το οικόπεδο ήταν εντελώς κατάφυτο, περιλαμβάνοντας επίσης μερικά όμορφα ώριμα δέντρα που έδωσαν τον απαραίτητο χώρο αναπνοής. Η τοποθεσία είχε ακόμα περισσότερα ατού και με αυτά πειραματίστηκε ιδανικά ο Pieter-Jan Leenknecht στο σχέδιό του.
Η τοποθεσία καθορίζει πολλά, αν όχι τα πάντα! Λόγω του συγκεκριμένου βόρειου προσανατολισμού, του ανοιχτού τοπίου στο πίσω μέρος και του αιτήματος του ιδιοκτήτη να μπορέσει να το απολαύσει όσο το δυνατόν περισσότερο, μια πρόσοψη από τζάμι ήταν μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να αμελήσουμε. Ως αποτέλεσμα, επιλέχθηκε μια κάτοψη σε σχήμα U με ανοιχτή βεράντα μεταξύ καθιστικού και υπνοδωματίου.
Ένας πρακτικός διάδρομος συνδέει και τις δύο λειτουργίες, οι οποίες, παρά τον κήπο της αυλής, δεν παρεμβαίνουν πολύ. Μερικοί τοίχοι είναι στρατηγικά τοποθετημένοι, έτσι ώστε από το σαλόνι να μην φαίνεται ο χώρος ύπνου. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ζουν στο μεγαλύτερο μέρος γύρω από τον κήπο της αυλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παντού -στο ισόγειο όσο και στον επάνω όροφο όπου κοιμούνται τα παιδιά- σε όμορφη θέα.
Αν και το μπροστινό μέρος συνορεύει με έναν αρκετά πολυσύχναστο δρόμο, το studio Cas δεν είχε επιλογή από το να στραφεί σχεδιαστικά σε μια εντελώς κλειστή πρόσοψη. Αντίθετα, δίπλα στην κουζίνα υπάρχει μια βεράντα, από όπου μπορεί να απολαύσει κανείς μια πανέμορφη θέα στην άλλη πλευρά του δρόμου. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να κάνουν τον ανώτερο όγκο όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ μέσω του οποίου η κατανομή του φορτίου να αποδίδει βέλτιστα. Η βάση στήριξης του ισογείου τονίζεται από ένα επίπεδο με όψη μπετόν. Ο μικρότερος όγκος πάνω από αυτό έγινε με ξύλινη επένδυση.
Ωστόσο, η διαφορά στην υλοποίηση των δύο επιπέδων κατασκευάστηκε με ειδικό τρόπο. Ο σοβάς, που επιλέχθηκε σε ανοιχτό γκρι χρώμα, έχει τον ζεστό τόνο του υπεδάφους του με τη χρήση ειδικής τεχνικής σάρωσης. Κάνοντας αυτό, εμφανίζονται ορισμένες διαβαθμίσεις που κάνουν το σύνολο να φαίνεται λιγότερο επίπεδο και πιο φυσικό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα μεγάλα παράθυρα, έχει ως αποτέλεσμα μια όμορφη αρμονία.
Προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερο ενδιαφέρον στον μπροστινό κήπο, το studio Cas πειραματίστηκε με τον φωτισμό μέσω μιας μαιανδρικής κίνησης. Μερικές βεράντες, στον πίσω κήπο, έχουνν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και το βράδυ, προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα στο φωτισμένο σπίτι τους.
«Είναι αρχιτεκτονική χωρίς συμπλέγματα, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε. Εκτός από τις λεπτές λεπτομέρειες και την καλή σύνθεση, ακολουθεί απλώς τη λογική της τοποθεσίας και του προσανατολισμού. Για μένα, αυτό είναι ένα παράδειγμα ειλικρινούς αρχιτεκτονικής κι ένα έργο στο οποίο το χόμπι μας -φως, χώρος, απόψεις… με σύγχρονο τρόπο -εκφράζεται όμορφα», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες που απαρτίζουν το αρχιτεκτονικό γραφείο.
Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!