Οι Ισπανοί αρχιτέκτονες Andrés Jaque και Miguel Mesa del Castillo δημιούργησαν ένα σπίτι με οικολογική συνείδηση, το οποίο αποκαθιστά την ξηρασία στα περίχωρα της Murcia στην Ισπανία. Το Rambla Climate-House υψώνεται πάνω από ένα άγριο τοπίο, σχεδιασμένο έτσι ώστε να διατηρεί την υγρασία του εδάφους της τοποθεσίας αλλά και να αναζωογονεί τη βιοποικιλότητά της.
Η τοπογραφία βασίζεται στις μεγάλες ρωγμές-χαράδρες ή «ράμπλα» όπως ονομάζονται στα ισπανικά – που υπήρχαν πριν από την ισοπέδωση και την αστικοποίηση της Molina de Segura. Το έργο προέκυψε όταν ζητήθηκε από τον Mesa del Castillo να χτίσει ένα οικογενειακό σπίτι για τον αδερφό και την κουνιάδα του. Αντί να ακολουθήσει το τυπικό πρότυπο των προαστίων, ο αρχιτέκτονας κάλεσε τον Jaque και το στούντιο του που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη να τον βοηθήσουν να εξερευνήσει μια νέα προσέγγιση.
Σε συνεργασία με την ειδικό εδάφους María Martínez Mena και τους οικολόγους Paz Parrondo Celdrán και Rubén Vives, οι αρχιτέκτονες προχώρησαν σε ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί προσεγγίσεις υψηλής και χαμηλής τεχνολογίας για να αντιστρέψει τη ζημιά της αστικοποίησης. Εκτός από την ανύψωση της κατοικίας Rambla Climate-House, από το έδαφος - κάτι που επιτρέπει την επανατοποθέτηση της γης από κάτω - η ομάδα σχεδιασμού πρόσθεσε επίσης ένα έξυπνο, φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα άρδευσης.
Αυτό το «έξυπνο σύστημα» χρησιμοποιεί λύματα για να επιτύχει ένα κατάλληλο επίπεδο υγρασίας του εδάφους, με βάση τόσο τα δεδομένα αισθητήρων όσο και τα δελτία καιρού. Έτσι, το Rambla Climate-House λειτουργεί ως κλιματική και οικολογική «συσκευή».
«Συλλέγει τη βροχή από τις στέγες του και το νερό από τα ντους και τους νεροχύτες του, για να ποτίσει το υπέδαφος και να αναγεννήσει την πρώην οικολογική και κλιματική του σύσταση», εξηγεί το στούντιο. Όπως υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες, οι χαράδρες είναι πιο αποτελεσματικές στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, γι' αυτό τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας.
Οι χαράδρες στο Rambla Climate-House δημιουργήθηκαν τεχνητά, χρησιμοποιώντας χώμα που ανασκάφηκε για να δημιουργηθεί η μοναδική επίπεδη περιοχή σε ολόκληρο το ακίνητο – ένα υπόστεγο στην είσοδο. Σε διάστημα ενός έτους, οι ράμπλες φιλοξένησαν φοίνικες, συκιές, μαστιχόδεντρα, και διάφορα είδη ζώων, πτηνών και εντόμων.
Η αρχιτεκτονική του εντυπωσιακού σπιτιού σχεδιάστηκε για να αποθεώσει το απόκοσμο τοπίο και να μειώνει το κόστος.
Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι όλοι επενδυμένοι με γαλβανισμένο χάλυβα - εκτός από αυτούς που βλέπουν στον κήπο της βιοποικιλότητας, οι οποίοι έχουν τζαμαρίες από το δάπεδο μέχρι την οροφή.
Πέρα από τη γυάλινη πρόσοψη, στο μπαλκόνι κυριαρχεί ένα καθιστικό όπου μπορούν να δροσίζονται οι ιδιοκτήτες, ενώ ένα ηλιακό πηνίο δίνει στο σπίτι μια ενεργειακά αποδοτική πηγή ζεστού νερού. Στο εσωτερικό, τα δωμάτια είναι διατεταγμένα σε σειρά, έτσι ώστε ο κήπος να είναι ορατός από παντού. Οι χώροι διαβίωσης βρίσκονται στο ένα άκρο του οικήματος, ενώ τρία υπνοδωμάτια βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Μια εντυπωσιακή απόχρωση πράσινου μήλου χρωματίζει τόσο τους εσωτερικούς τοίχους όσο και την κάτω πλευρά της οροφής, δημιουργώντας έναν ιδανικό συνδυασμό με τα φυτά που φαίνονται έξω.
Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!
Photography: José Hevia
Drone operation: Juan José Rojo Albadalejo