Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι αρχιτέκτονες Γιάννης και Απόστολος Μιχαηλίδης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στη Ζυρίχη, και ο φίλος τους Τim Uhrig αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Τήνο, αναζητώντας την εξέχουσα αυθεντικότητα του νησιού. Το χωριό όπου αποφάσισαν να μείνουν ήταν ο Αρνάδος, χτισμένο στην πλαγιά του Κεχροβουνίου, σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με τα υπόλοιπα του νησιού, γεγονός που του χαρίζει εντυπωσιακή θέα σε όλες τις νότιες Κυκλάδες. Μικρές πλατείες προσφέρουν άπλετη πανοραμική θέα στο καταγάλανο Αιγαίο, αυλές σπιτιών συνδέονται με το παρελθόν, εκκλησάκια βρίσκονται κρυμμένα.Το μέρος αυτό για τους τρεις φίλους αποτελεί πλέον ένα ησυχαστήριο, έναν τόπο όπου μπορούν να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τον εαυτό τους, νιώθοντας ασφάλεια και ταυτόχρονα αποκομμένοι από τον πολιτισμό.
Οι πρώτες επαφές με τους κατοίκους του χωριού γρήγορα εξελίχθηκαν σε σχέσεις οικειότητας, αμεσότητας, ζεστασιάς, με τους ίδιους να αισθάνονται ότι επιστρέφουν σε έναν τόπο γνώριμο. Γοητεύτηκαν από την πρώτη κιόλας επίσκεψη με ένα κλασικό πετρόχτιστο σπίτι του 1861. Μελέτησαν την αρχιτεκτονική με τους ψηλοτάβανους και δροσερούς χώρους, τη λειτουργικότητα, τη λιτότητα και τον νότιο προσανατολισμό της αυλής - στοιχεία που χαρακτηρίζουν γενικά το παραδοσιακό τηνιακό σπίτι. Το ισόγειο (κατώι) λειτουργούσε βοηθητικά στεγάζοντας το πατητήρι, την αποθήκη και τον στάβλο, ενώ στον όροφο (ανώι) υπήρχαν η σάλα με τη σόμπα, τα υπνοδωμάτια και η κουζίνα με τον χτιστό φούρνο. Το σπίτι εξωτερικά είχε δεχτεί κάποιες προσθήκες με το πέρασμα του χρόνου, όμως οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν ότι στον βασικό τους σχεδιασμό θέλουν να διατηρήσουν την ιστορική του διαδρομή. Ο κύριος χώρος, ως το πιο σημαντικό και αντιπροσωπευτικό σημείο του, ήταν με τον πιο πλούσιο διάκοσμο. Στην κύρια όψη, παρουσιάζεται μια συμμετρία και ένα αρκετά μεγάλο ύψος στις πόρτες, ενώ στο εσωτερικό υπήρχε πολυχρωμία. Αυτά τα στοιχεία έφεραν τους ιδιοκτήτες να κάνουν μια σύνδεση με τα αρχοντικά της Σύρου και βοήθησαν στην επιλογή της χρωματικής παλέτας. Στο δάπεδο του κύριου χώρου χρησιμοποιήθηκε ένα αναγεννησιακό μοτίβο με τα τρία είδη μαρμάρου, τα οποία εξορύσσονται στα λατομεία της Τήνου. Σημαντική ήταν η συνεργασία με τηνιακούς τεχνίτες και καλλιτέχνες, αφού απώτερος στόχος στον σχεδιασμό ήταν να διατηρήσουν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία που έχουν σχέση με το νησί. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν υλικά σε ανεπεξέργαστη μορφή, μέσω της παλαίωσης, όπως τα χάλκινα, ορειχάλκινα ή μπρούτζινα στοιχεία στις πόρτες και στον φωτισμό, αλλά και στα χειροποίητα κουφώματα.
Η επίπλωση ακολουθεί διακριτικά την υπάρχουσα δομή της κατοικίας και ταυτόχρονα να δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, ενώ πολλά από τα έπιπλα ήρθαν από Ιταλία και Ελβετία. Στα υπνοδωμάτια, επιλέχθηκε το μοναστηριακό ύφος, όπου χρησιμοποιήθηκαν ορειχάλκινοι δαυλοί ως στοιχεία φωτισμού, καθώς και ξύλινα πατώματα που δίνουν την αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Το παλιό εικονοστάσιο της οικογένειας σ’ ένα από αυτά φέρνει μνήμες από το παρελθόν του σπιτιού. Διάφορα χειροποίητα αντικείμενα και έργα Τέχνης προέρχονται από διαφορετικά ταξίδια των ιδιοκτητών, όπως η χειροποίητη κεραμική σόμπα από το Τορίνο, οι βιενέζικες καρέκλες, το ισπανικό κρεβάτι κ.ά. Στην κουζίνα, βασικό ρόλο κατέχει η μαρμάρινη χειροποίητη γούρνα και το έπιπλο που διαμορφώνει το πατάρι με αναφορές στην κυκλαδίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ το ροζ τσιμεντένιο πάτωμα υποδηλώνει τη λειτουργία του χώρου. Υφαντά φτιαγμένα σε αργαλειούς φίλων και της οικογένειας υποστηρίζουν την αίσθηση οικειότητας που δημιουργεί το σπίτι. Στην κεντρική σιδερόπορτα, περιγράφονται οι έντονοι άνεμοι του νησιού καθώς και τα κύματα της θάλασσας, ενώ η χρήση εξωτερικής κουρτίνας στη σιδηροκατασκευή της πέργκολας είχε σαν πρόθεση να εντάξει το στοιχείο του ανέμου στη σύνθεση.
Η Τήνος μας
24 ώρες στο νησί… Η Τήνος έχει περίπου 50 χωριά. Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξει κάποιος συγκεκριμένα μέρη, τα οποία μπορεί να επισκεφτεί. Ωστόσο, αν βρεθεί κανείς στο νησί για μία ημέρα, σίγουρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφθεί την εκκλησία της Παναγίας και να προσκυνήσει την εικόνα της Μεγαλόχαρης, ζητώντας της ό,τι επιθυμεί. Μετά να ανηφορίσει προς τα χωριά Τριαντάρος, Αρνάδος και Δυο Χωριά, για να απολαύσει τον καφέ του, καθώς και το μεσημεριανό του γεύμα, με την άπλετη θέα στις νότιες Κυκλάδες να ξετυλίγεται μπροστά του.
Για φαγητό… εδώ, θα πρότεινα την ταβέρνα κάτω από τον πλάτανο στα Δυο Χωριά, καθώς και το καφενείο της Τασίας στον Αρνάδο
για μεζέδες και την κλασική την ιακή ομελέτα.
Για μπάνιο… ιδανική είναι η Λυχναφτιά, κάπως απόμερη, γραφική και όχι τόσο τουριστική. Ακόμη, η Λιβάδα αποτελεί ένα θαύμα της φύσης συνδυάζοντας την πράσινη βλάστηση με το σεληνιακό τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται μέσω των πετρωμάτων που υπάρχουν.
Δεν πρέπει να χάσει κανείς… μια στάση στο μουσείο του Χαλεπά στον Πύργο, καθώς και μια ρακή σ’ ένα από τα τέσσερα καφενεία της κεντρικής πλατείας του χωριού. Μια βόλτα την ώρα που δύει ο ήλιος στο χωριό Αγάπη, θα μείνει σίγουρα αξέχαστη.
Best 5
1. Παραλία Λιβάδα
2. Λατομείο στον Κουμελά
3. Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας στο Κεχροβούνι και εκκλησία της Μεγαλόχαρης στη Χώρα
4. Μουσείο Χαλεπά στο χωριό Πύργος
5. Ηλιοβασίλεμα στα χωριά Υστέρνια και Καρδιανή
Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της υπέροχης κατοικίας στη gallery!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΑ ΔΕΣΥΠΡΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYΛIOY 2023