fbpixel

Search icon
Search
#menoumespiti: Μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε πραγματικά τον εαυτό σας & να αντιμετωπίσετε τους «δαίμονές» σας
PSYCHOLOGY

#menoumespiti: Μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε πραγματικά τον εαυτό σας & να αντιμετωπίσετε τους «δαίμονές» σας

Ανακαλύψτε τους τρόπους για να το καταφέρετε μέσω της ψυχολογίας


Τι χρειάζομαι; Τι αντέχω; Τι μπορώ; Πώς συνεχίζω;

Τώρα που οι συναναστροφές και το τρέξιμο της καθημερινότητας περιορίστηκαν, πιάνουμε όλοι τον εαυτό μας να «μιλάει μόνος του» και ίσως αυτό μας τρομάζει ή μας φαίνεται αστείο. Μια πολύ καλή ευκαιρία αυτογνωσίας μπορεί να ξετυλιχτεί έτσι απλά. Δοκιμάστε να το συνεχίσετε, να σας ακούσετε με προσοχή, σαν να συνομιλείτε με τον πιο σημαντικό για εσάς άνθρωπο στον κόσμο. Ίσως είχατε πολύ καιρό να τα πείτε διότι ήταν πάντα πολυάσχολος. Θα έχει σίγουρα πολλά να σας πει, που ίσως σας εκπλήξουν, θα σας είναι όμως σίγουρα πολύτιμα!

1-uSzQ2.jpg

Για να οργανώσετε μια ωφέλιμη κουβέντα, θα χρειαστείτε τρεις μόνο ερωτήσεις:

1. Έλα, πες μου τι χρειάζεσαι, μίλα μου πρώτα για αυτά που αυθόρμητα ζητάς, γρήγορα, με μια αναπνοή, χωρίς να φοβάσαι μήπως σε κρίνω, χωρίς να σκέφτεσαι πως ακούγεσαι υπερβολικός. Έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να αναγνωρίζεις τις επιθυμίες σου, σε όλο τους το εύρος, διότι μόνο έτσι θα μπορέσεις μετά να αποφασίσεις και τη στάση σου απέναντι στις σχέσεις ή τις επιλογές σου.

Και αφού σας μιλήσει για αυτά που ζητά με την ψυχή του, θα πρέπει να τον ρωτήσετε για αυτά που αντέχει...

2. Έλα, παραδέξου σ εμένα, πότε νιώθεις μέσα σου να σπας, να λες φτάνει; Θυμήσου σε παρακαλώ όλα αυτά τα όχι, τα δε μπορώ που θέλησες να πεις και δεν τα είπες. Προσπάθησε να πας πίσω τον χρόνο και να μετρήσεις άλλες τόσες φορές που ούτε καν σου πέρασε από το μυαλό να τα πεις, όμως τώρα αναγνωρίζεις ότι θα σου όφειλες να το έχεις κάνει. Μη μου πεις ότι το έκανες για κάποιον άλλο, διότι αυτοί που είναι ωφέλιμοι για εμάς, δε δυσαρεστούνται όταν τους λέμε δε μπορώ.

Έχοντας κουβεντιάσει ανάγκες και αντοχές, θ' αρχίσει η κουβέντα να γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, και τότε μπορείτε να κάνετε την επόμενη ερώτηση...

3. Έλα, αναλογίσου πόσα μπορείς και μην υπολογίσεις ό,τι μπορεί να μη δοκίμασες μέχρι τώρα. Συνυπολόγισε προσεκτικά τις επιθυμίες σου, τους περιορισμούς τους και τις ρεαλιστικές συνθήκες γύρω σου, τις δυνατότητες. Άπλωσε τα χέρια σου και έλα να κάνουμε πρόβες να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσουν. Ποιες νέες ή διαφορετικές κινήσεις θα μπορούσαν να δοκιμάσουν; Ποιους ελιγμούς να τολμήσουν; Ποιους κόμπους να διαπραγματευτούν και ίσως λύσουν; Ποιοι στόχοι ίσως φαίνονται πιο εφικτοί;

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα θα έχετε μια πολύ πιο ξεκάθαρη συνείδηση των ορίων σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε πολύ πιο ωφέλιμα τον άδειο σας χρόνο, να ξανασκεφτείτε κριτικά ό,τι τον γέμιζε, να διαπραγματευτείτε πολύ πιο ουσιαστικά με τους γύρω σας και να οργανώσετε αποτελεσματικότερα την επόμενη μέρα!

Κρατήστε σημειώσεις ώστε να μπορέσετε να κάνετε και μακροπρόθεσμα σχέδια αναλύοντάς τα σε βραχυπρόθεσμα μικρά βήματα, που σε απώτερο χρόνο θα φέρουν εντυπωσιακές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Προγραμματίστε ανάποδα, και προσπαθήστε να σκεφτείτε υπολογίζοντας τα όσα κουβεντιάσατε: Για να είναι αυτός ο τομέας της ζωής μου έτσι το 2030, τι πρέπει να έχω προσπαθήσει μέχρι το '28… μέχρι το '27… μέχρι το '26… μέχρι την επόμενη εβδομάδα;

Με μικρά βήματα, προσπαθήστε κάθε μέρα να γίνεστε ελάχιστα πιο αρμονικός με τον συνειδητό εαυτό σας και τα όριά του!

«Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί», Γ. Σεφέρης

Info

photo-2020-03-23-10-56-21.jpg

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με σταθερή περιέργεια για την κατανόηση των άλλων, οι σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ φάνταζαν μονόδρομος τη δεκαετία του ’90. Ακολούθησαν πολύτιμες εμπειρίες που προέκυψαν σχεδόν τυχαία μέσα από την εθελοντική εργασία σε διαφορετικών αντικειμένων δομές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Η διδακτορική διατριβή έκανε σαφή την αξία της μελέτης της φιλοσοφίας για την κατανόηση της σκέψης, και τη σύνδεση αυτής με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Από το 2000 εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος και ξεκινά ταυτόχρονα τη μακροχρόνια εκπαίδευση στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Κάθε μέρα και κάθε συνεδρία εξακολουθεί να συνιστά μια μικρή ανακάλυψη, ένα πολύτιμο μάθημα μια εμπειρία που για τους ξεχωριστούς δικούς της λόγους αξίζει.

Dr Πηνελόπη Α. Καραουλάνη

Κλινική Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Ειδική Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπευτής

Site: penelopekaraoulani.gr, Βασιλέως Ηρακλείου 37, τηλ 2310233144, 6936131394, Email: karaoulani.pinelopi@gmail.com