Διανύοντας επίσημα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα 5 Ιουνίου, και με αφορμή τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ότι το περιβάλλον, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή είναι αναγκαίο να συνυπάρξουν μέσα από τις αναγκαίες σταθμίσεις, με θεμέλιο την αυτονόητη παραδοχή ότι το περιβάλλον είναι αναλώσιμο, αλλά και τη σταδιακή έξοδό μας, από μια παγκόσμια επιδημία, η οποία έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, δεν έχουμε παρά να πάρουμε ένα λεπτό και να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που μπορούμε όντως να κάνουμε για να βοηθήσουμε το δεύτερο «σπίτι» μας.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το πλαστικό αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία και φυσικά το περιβάλλον μας. Ως καταναλωτές, μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε τη ροή προϊόντων μίας χρήσης στην αγορά (και στη συνέχεια στον χώρο υγειονομικής ταφής). Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το zero waste movement (με άλλα λόγια η προσπάθεια για εκμηδένιση των αποβλήτων) είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε ξεκινώντας από την ίδια μας την κατοικία, βοηθώντας αρχικά εμάς τους ίδιους και στη συνέχεια ολόκληρο τον πλανήτη.
Τι πραγματικά είναι όμως το zero waste movement;
Αποτελεί μια φιλοσοφία της ανακύκλωσης των αποβλήτων, που θέτει ως στόχο την εκμηδένισή τους, χωρίς φυσικά, απόβλητα να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποτεφρωτήρες και στον ωκεανό). Το zero waste movement δεν πρέπει να απασχολεί ωστόσο, μόνο τους καταναλωτές, αλλά να ευαισθητοποιεί κι επιχειρήσεις, προτρέποντάς τες να φροντίζουν για υπεύθυνη κατασκευή, οικολογική συσκευασία των προϊόντων τους και πολλά άλλα. Το πιο προφανές όφελος, το οποίο θα σας ωθήσει να υιοθετήσετε έναν τέτοιον τρόπο ζωής είναι φυσικά ότι περιορίζει τη μόλυνση. Αυτό σημαίνει λιγότερα βλαβερά απόβλητα καταλήγουν στην φύση, μειώνεται η ρύπανση, αλλά και η εκμετάλλευση των διάφορων πόρων.
Πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας
1. Ακολουθήστε μια αργή προσέγγιση
Η άμεση μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα είναι δύσκολη και θέλει χρόνο. Μην προσπαθήσετε να εξαφανίσετε τα απόβλητά σας, από τη μία ημέρα στην άλλη. Αντ' αυτού, κάντε ένα μικρό βήμα τη φορά.
2. Ελέγξτε τα απορρίμματά σας
Ρίξτε μια ενδελεχή ματιά στα σκουπίδια του σπιτιού σας και λάβετε υπόψη σας τι παρατηρείτε να εμφανίζεται περισσότερο. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το από που να ξεκινήσετε τη μείωση των απορριμμάτων σας. Ίσως διακρίνεται ότι υπάρχουν πολλά χαλασμένα τρόφιμα, πλαστικές σακούλες ή συσκευασίες.
3. Μαγειρέψτε στο σπίτι
Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων. Τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα διατίθενται συνήθως στην αγορά σε πολλές άχρηστες συσκευασίες. Η προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι σταματάει την ανάγκη την κατανάλωση παρόμοιων τροφίμων, όπου απαιτείται τέτοιου είδους περιττή συσκευασία. Σκεφτείτε ακόμη, να αγοράζετε τα προϊόντα που χρειάζεστε, όπως φρούτα και λαχανικά χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνετε μαζικά πλαστικές σακούλες και άχρηστες συσκευασίες, αλλά να προτιμάτε την εξοικονόμησή τους, φέρνοντας μαζί σας τη δική σας πάνινη τσάντα, η οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως η μαγειρική στο σπίτι έχει ακόμη το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ πιο υγιεινή ως συνήθεια και βοηθάει στην ισορροπία σώματος και πνεύματος.
4. Χρησιμοποιήστε θερμός
Πίνοντας νερό ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα χρησιμοποιώντας θερμός από το σπίτι μπορεί επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των απορριμμάτων, αφού τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης αποτελούν ένας από τους μεγαλύτερους ρύπους. Σκεφτείτε λοιπόν, να τοποθετήσετε ένα φίλτρο νερού στην κουζίνα σας, ώστε να γεμίζετε και να έχετε πάντα μαζί το δικό σας μπουκάλι (μόνιμης χρήσης) όταν βγαίνετε -όχι μόνο για νερό, αλλά και για άλλα ροφήματα, όπως τσάι και γευστικά smoothies.
5. Αγοράστε Secondhand
Ένας τρόπος για να μειώσετε τα απόβλητα είναι φυσικά να αγοράσετε μεταχειρισμένα προϊόντα, όποτε είναι δυνατόν. Αναζητήστε αντικείμενα υψηλής ποιότητας σε μεταχειρισμένα shops αντί να αγοράσετε καινούρια (ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι δεν τα χρειάζεστε). Όχι μόνο μειώνετε τη χρήση έξτρα συσκευασίας που θα καταλήξει ως απόβλητο στο περιβάλλον, αλλά δίνετε ξανά ζωή σε κάτι παλιό. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον τομέα της μόδας, η βιωσιμότητα στη βιομηχανία αυτήν την εποχή αποτελεί Νο1 μέλημα. Φυσικά, εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο για μια εξόρμηση σε secondhand boutiques, μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάσετε τα online shops πολλών αντίστοιχων καταστημάτων, όπως το ThredUp.