fbpixel

Search icon
Search
Kι όμως μπορεί να αλλάξετε τη ζωή σας μόνο με τη δύναμη της σκέψης σας
MAGAZINE

Kι όμως μπορεί να αλλάξετε τη ζωή σας μόνο με τη δύναμη της σκέψης σας

Μεταβάλετε τον τρόπο που σκέφτεστε


Πόσοι από εσάς θα θέλατε να είχατε μια σταθερά καλή υγεία, μια πιο επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, μια πιο άρτια σχέση με τον/τη σύντροφό σας, μια ομορφότερη εξωτερική εικόνα, μια πιο άνετη οικονομική κατάσταση; Γιατί, άραγε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περνάμε τη ζωή όπως επιθυμούμε; Ποιοι οι λόγοι που η πλειονότητα αρκείται στη μετριότητα, και μάλιστα δηλώνει και ευχαριστημένη με αυτήν; 

Κάπου εδώ, θέλω να σας επισημάνω ότι η μετριότητα κρύβει μέσα της μια τεράστια παγίδα: είναι χειρότερη από την αποτυχία, γιατί μπορεί και γίνεται ανεκτή. Ζούμε μέσα σε αυτήν και βολευόμαστε, χωρίς ποτέ να μπαίνουμε στη διαδικασία ν’ αναγνωρίσουμε και ν’ αξιοποιήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες και τα ταλέντα μας. Αυτό είναι που θέλουμε όμως; Μια ζωή πιθανόν μέτρια, με περιορισμούς στην υγεία, στην επιτυχία ή στις σχέσεις; Γιατί τα όνειρά μας σταματούν; Γιατί δεν πιάνουν οι ευχές μας;

wall-square-dt.jpg

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ απλή: όλα συμβαίνουν έτσι στη ζωή, επειδή μας οδηγεί το «πρόγραμμά» μας κι όχι οι επιθυμίες μας. «Τι σημαίνει “πρόγραμμα”;» θα αναρωτιέστε. Είναι όλες αυτές οι πεποιθήσεις και τα περιοριστικά «πιστεύω» που έχουν «προγραμματίσει» τον εαυτό μας. Στο ερώτημα «Τι είμαστε;» ο Ραλφ Έμερσον, αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας, ήδη από το 1850, είχε δώσει την απάντηση: «Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε όλη μέρα!» Θα μου πείτε: «Τόση δύναμη έχουν οι σκέψεις μας;» Αναμφισβήτητα «ναι», σας απαντώ, και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι πνευματικοί δάσκαλοι ανά τους αιώνες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως όλα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στο σωματικό, υλικό, συναισθηματικό και πνευματικό μας επίπεδο, είναι αποτέλεσμα των όσων γίνονται μέσα στο μυαλό μας.

Έτσι, καταλήγουμε στο ότι ο άνθρωπος μπορεί τελικά να δημιουργήσει τον πιο καταστροφικό φαύλο κύκλο μέσα από τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό του. Η κάθε πεποίθηση λειτουργεί πια ως ένα νοητικό «πρόγραμμα», που καθοδηγεί όλες μας τις πράξεις. Και ποια, θα πιστεύατε, είναι η κυρίαρχη σκέψη που ταλαιπωρεί το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως;

averie-woodard-av-niriguec-unsplash.jpg

Αυτή εντοπίζεται στη φράση: «Δεν είμαι αρκετά καλός». Σε γενικές γραμμές, όσο πιο περιοριστική είναι μια αντίληψη για τον εαυτό μας, τόσο πιο χαμηλές προσδοκίες ζωής θα προκαλεί. Σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη, το 70% των σκέψεών μας κάθε μέρα είναι αρνητικές και βασίζονται σε εντελώς αποθαρρυντικές πεποιθήσεις. Επομένως, δεν προχωράμε στη ζωή με τη δύναμή μας, αλλά με την πλασμένη ιδέα ότι είμαστε αδύναμοι.

Πώς μπορούμε ν’ αλλάξουμε αυτές τις πεποιθήσεις και να οδηγηθούμε στη χαρά, την επιτυχία και την αφθονία, που αποτελεί τη φυσική κατάσταση της ύπαρξής μας και που το Σύμπαν χαρίζει απλόχερα σε όλους; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί! 

Έπειτα από 10 χρόνια ενδελεχούς ενασχόλησής μου με την αυτοβελτίωση, είμαι σε θέση να σας συμβουλεύσω πως ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός: εσωτερικό «καθάρισμα»! Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την αυτογνωσία – τη διαδικασία για να πάμε εκεί που πραγματικά μας αξίζει και όχι εκεί που μας κατευθύνουν τα περιοριστικά μας «προγράμματα». Γιατί, όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ: «Ίσως γνωρίζουμε τι είμαστε. Σίγουρα, όμως, δε γνωρίζουμε τι μπορούμε να γίνουμε...»

bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

Info: Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια αυτοβελτίωσης που γίνονται στην Αθήνα, μπορείτε να καλείτε στο 210 5774356 ή στο 6944144117.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022