fbpixel

Search icon
Search
Καύσωνας: 5 δραστικά μέτρα για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
HEALTH

Καύσωνας: 5 δραστικά μέτρα για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού

Προστατεύουμε τον οργανισμό μας και ενισχύουμε τους μηχανισμούς της άμυνάς του


Δυσφορία, έντονη αίσθηση κούρασης, αφυδάτωση και συμπτώματα ήπιας ή πιο σοβαρής θερμοπληξίας αποτελούν κοινά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει κάτι παρεμφερές, το οποίο δεν συνδέεται με τα ευχάριστα συναισθήματα του καλοκαιριού. Ειδικά στην περίπτωση της θερμοπληξίας, όπου το σώμα μας αντιδρά και υπερθερμαίνεται, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης μας έκθεσης στις υψηλές θερμοκρασίες, της σωματικής μας άσκησης σε αυτές, αλλά και την επιλογή ενδυμάτων που εμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, ο οργανισμός μας μοιάζει σαν να βρίσκεται στην απόλυτη αδράνεια, όντας αβοήθητος. Αυτός ο θερμικός τραυματισμός συμβαίνει όταν η θερμοκρασία μας ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και απαιτεί άμεση θεραπεία. Αν δεν προβούμε απευθείας στην αντιμετώπισή της, τότε μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τους μύες μας, οδηγώντας σε πιο σοβαρές επιπλοκές. 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική και σωματική μας κατάσταση. Σύγχυση, διέγερση, μπερδεμένη ομιλία, ευερεθιστότητα, παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και κώμα μπορεί να προκύψουν από την θερμοπληξία. Ακόμη, η αλλαγή στα επίπεδα εφίδρωσης αποτελούν ένα κρίσιμο σημάδι, το οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία. Στην περίπτωση, ειδικά, που κάνουμε λόγο για έντονη άσκηση σε αυξημένες θερμοκρασίες, τότε αισθανόμαστε το δέρμα μας πολύ ξηρό ή ελαφρώς υγρό. Κεντρικά συμπτώματα είναι η ναυτία και η αδιαθεσία στο στομάχι μας, αλλά και το κοκκινισμένο δέρμα, στο οποίο υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες. Η καρδιά μας χτυπάει δυνατά, λόγω του θερμικού στρες, το οποίο «επιβαρύνει» την καρδιά μας με SOS μηνύματα, ώστε να καταφέρει να δροσίσει τον οργανισμό μας. Οι έντονοι πονοκέφαλοι, αλλά και οι ίλιγγοι ανήκουν, επίσης, στα χαρακτηριστικά δείγματα της συγκεκριμένης πάθησης.

Δίνουμε έμφαση στην άμεση αντιμετώπιση του καύσωνα με 5 δραστικά μέτρα και θωρακίζουμε την άμυνα του οργανισμού μας

Πίνουμε υγρά και ηλεκτρολύτες 

shutterstock-658012429.jpg

Πρώτο μας βήμα είναι να μειώσουμε την θερμοκρασία του σώματός μας μέχρι να φτάσουμε στις φυσιολογικές της τιμές. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε σιγά σιγά και την αφυδάτωση, η οποία συνήθως κάνει την εμφάνισή της μαζί με την θερμική εξάντληση. Δεν ξεχνάμε τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο και αποδεικνύονται πάντα σωτήριες λύσεις. Μπορούμε να τους προμηθευτούμε είτε σε σκόνη είτε σε αναβράζοντα δισκία, αλλά αν έχουμε την δυνατότητα, είναι καλό να προετοιμάσουμε και μόνοι μας ενεργειακά ποτά με τα κατάλληλα φρέσκα φρούτα. 

Δροσερό ντους

shutterstock-1599510325.jpg

Οπωσδήποτε η ενυδάτωσή μας είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από συχνά δροσερά ντους μέσα στην ημέρα, τα οποία και θα μας δροσίσουν, αλλά και θα μας ανακουφίσουν άμεσα από την δυσάρεστη αίσθηση καύσου. Είναι προτεραιότητά μας να επαναφέρουμε με τους πιο natural τρόπους την σωματική μας υγεία. 

Άνετα και φυσικά υφάσματα

4f3724a969bb59b3035a921172bbde60.jpg

Είναι χρήσιμο να δώσουμε έμφαση στα υφάσματα που θα επιλέξουμε να φοράμε μέσα στην ημέρα. Και αυτό γιατί έχει να κάνει με την θερμότητα και πόσο αυτή "περνάει" μέσα από τα ρούχα μας. Απαραίτητη επιλογή αποτελούν τα φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι και το λινό, τα οποία σε σύγκριση με τα συνθετικά υφάσματα, επιτρέπουν την θερμότητα να διαφύγει από το σώμα μας πολύ πιο εύκολα. Επίσης, καλό είναι να προτιμάμε φωτεινές χρωματικές παλέτες, όπως το λευκό και το κρεμ, τα οποία δεν εγκλωβίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως κάνει το μαύρο. 

Χαλαρώνουμε σε δροσερό μέρος και αποφεύγουμε τις βαριές κινήσεις

shutterstock-1793035903.jpg

Το σώμα μας μετά τις έντονες εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές που έχει υποστεί λόγω του καύσωνα, είναι σημαντικό, να μείνει σε ηρεμία και ξεκούραση για τις υπόλοιπες ημέρες. Το σώμα απελευθερώνει θερμότητα καθώς κινούμαστε. Γι΄αυτό, λοιπόν, διατηρούμε όσο πιο δροσερό γίνεται τον προσωπικό μας χώρο και αποφεύγουμε βαριές κινήσεις. 

Τοποθετούμε πάγο στα σημεία που χρειάζεται

shutterstock-2023139855.jpg

Δροσίζουμε ξανά και ξανά σημαντικά σημεία του σώματός μας, όπως τους καρπούς, τον λαιμό, το στήθος και τους κροτάφους, καθώς οι θερμοκρασίες εκεί, χάρη στις φλέβες, μπορούν να "πέσουν" πολύ πιο γρήγορα.